Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad vil muslimer i Danmark?

Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere.

Når jeg hører de seneste kriminalitetstal fra Danmarks Statistik, som tænketanken Unitos har formidlet, spørger jeg mig selv, hvad unge muslimske mænd egentlig vil i Danmark. Hvem ønsker I at være? Hvilken fremtid søger I her? Hvad er Danmark egentlig for jer?

Når jeg ser den seneste beregning fra Danmarks Arbejdsgiverforening, refereret i Politiken i går, angående kvindelige og mandlige migranters tilknytning til det danske arbejdsmarked, spørger jeg mig selv, hvad yngre muslimske kvinder egentlig vil i Danmark. Hvem ønsker I at være? Hvilken fremtid søger I her? Hvad er Danmark egentlig for jer?

Mændene først, for hvad dem angår, krydser de nyeste tal fra Danmarks Statistik en psykologisk grænse.

Således er mere end – eller omkring – 50 pct. af denne årgang med baggrund i en række bestemte lande dømt for en straffelovsforbrydelse i i Danmark, dvs. for grov kriminalitet såsom mord, overfald, voldtægt og mindre forbrydelser som tyveri, hærværk m.m. Læg dertil mørketallet for de lovbrud, der ikke er blevet opklaret, eller hvor gerningsmændene ej er blevet dømt. Dette mørketal kender vi desværre ikke.

Tager vi oprindelseslandenes top-10, så siger statistikken for mandlige ikkevestlige indvandrere og efterkommere årgang 1987, at 71 pct. af jer fra Jordan, 65 pct. af jer fra Uganda, 58 pct. af jer fra Libanon, 54 pct. af jer fra Syrien, 53 pct. af jer fra Somalia, 49 pct. af jer fra Marokko, 49 pct. af jer fra Iran, 44 pct. af jer fra Irak, 44 pct. af jer fra Jugoslavien og 37 pct. af jer fra Pakistan går rundt med en dom ifølge straffeloven.

Vi ved ikke præcis, hvor mange af disse der opfatter sig som muslimer, men det er antageligvis hovedparten, som har denne kulturelle og religiøse baggrund. Til sammenligning ligger andelen af danskere fra årgang 1987 med en dom på godt 17 pct. (hvilket jeg faktisk også synes lyder ganske højt).

Vi skal huske at skelne mellem indvandrere og efterkommere. Korrekt. Men forskellen mellem dem er øjensynlig lille – med undtagelse af Jordan, hvor hver tredje indvandrer er dømt, mens 78 pct. af efterkommerne er dømt – og Irak, hvor 44 pct. af indvandrere er dømt, mens 50 pct. af efterkommerne er dømt.

Hvor repræsentativ er årgang 1987 så, vil du nok gerne vide.

Ifølge Danmarks Statistik har årgange efter 1987 en mindre andel af personer med straffelovsdom. Til gengæld bliver årgangene stedse større, og billedet er fortsat nedslående, især når det handler om personfarlig kriminalitet, sådan som Danmarks Statistik kunne oplyse sidste år.

Jeg skrev om opgørelsen her som et bidrag til den store danske samtidsroman. Med rapportens egne ord:

»Når der opdeles på de forskellige typer af kriminalitet, er indekset for voldsforbrydelser særlig markant. Det ligger på 771 (dvs. næsten otte gange så meget som gennemsnittet for alle mænd, mj) for efterkommere fra Somalia og på 666 (dvs. næsten syv gange så meget som gennemsnittet for alle mænd, mj) for efterkommere fra Libanon, når der alene er standardiseret for deres alderssammensætning. Når der også korrigeres for familiens indkomstniveau, falder indekset en del, men ligger stadig langt over gennemsnittet for alle mænd.«

Over til kvinderne. Ifølge beregningen fra Danmarks Arbejdsgiverforening viser det sig nemlig, at kvindelige migranter aktiveres halvt så meget som mandlige. Hvor stor en andel af disse, som er muslimer, opgør DA ikke, men det er antageligvis hovedparten.

I andet kvartal af 2018 var jobparate kvindelige migranter på integrationsydelse kun i virksomhedsrettet aktivering i 15 pct. af perioden. Det var under halvt så meget som de mandlige migranter, der ligger på 34 pct. En lignende forskel ses på andre typer af aktivering. F.eks. var en jobparat mandlig migrant på integrationsydelse i gennemsnit i aktivering i 72 pct. af perioden, mens det samme var tilfældet for 59 pct. for kvindernes vedkommende.

Forskellen synes at være lige så markant, når det gælder rigtige jobs. Mens regeringens mål er, at halvdelen af migranterne skal være i job efter tre år på sociale ydelser, siger tallet 18 pct. for kvindernes vedkommende.

»Det er misforstået omsorg ikke at stille krav«, udtaler en socialdemokrat fra Kommunernes Landsforening ca. 30 år for sent, men det er da nye toner.

Vi står bare stadig med et påtrængende spørgsmål, som må sendes videre til de passive kvinder og de kriminelle unge mænd:

Hvilket Danmark ønsker I at leve i? Helt ærligt?

Normalt er det mig, der skriver min uforbeholdne mening her på stedet.

Nu er det muslimske unge mænd og kvinders opgave at fortælle os andre, hvad I egentlig har af drømme for jeres liv i Danmark. Skriv gerne i kommentarfeltet – eller til min mailadresse: mj@orddervirker.dk

Ønsker I mere af det samme – eller vil I gerne blive en del af Danmark? Det sidste kræver en aktiv indsats. Det kræver, at I tager mere af Danmark til jer – i hjerte og adfærd.

Ellers vil kritikken mod jer kun tage til i årene fremover – og modsætningerne øges.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Christina Egelund
14.07.20, 22:10
Den gode nyhed er, at der relativt simpelt kan gøres noget godt: Hold reguleringsfingrene væk og sænk momsen! Det vil hjælpe et hårdt ramt erhverv, sikre arbejdspladser, eksport og dermed vækst. Til fælles gavn. Herzlichen Dank. Indtil da må vi leve med, at grænsehandlen boomer. I Tyskland. Og ministeren holder ferie. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.07.20, 15:27
Det er en demokratisk skandale. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.07.20, 13:26
Folketingets politikere bør støtte en stærkere organisering af grønlændere bosat i Danmark og dansktalende i Grønland. Vi skal styrke inddragelsen af de uofficielle mindretal i politik, som har relevans for dem.   Læs mere
Af Alex Vanopslagh
13.07.20, 17:09
Alle er forfærdede over sagen om den stakkels demente kvindes umenneskelige behandling, men de automatiske svar – flere penge og flere regler – vil næppe forhindre den slags sager i at opstå. Der er brug for et nybrud, hvor borgeren kommer før systemet. Læs mere
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, men det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere