Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Verden er under hastig forandring – medierne har bare ikke opdaget det endnu

Tid til, at mainstream-medier kigger mod øst og mod syd.

Når det gælder vor hjemlige dækning af amerikansk politik, er det ofte svært at skelne forsidehistorier fra avisernes holdninger. Trods de rituelle forsikringer om, at aviserne skam er uafhængige oaser i en ond og partisk ørken af fake news og højrepopulisme, er mainstreamavisernes journalistik og meningsdannelse for længst vokset sammen til et miskmask af forudsigelig, selvsupplerende subjektivitet.

Ingen steder er dette kommet så eksemplarisk til udtryk som i de seneste 10 års dækning af først præsident Obamas embedsperiode og nu med præsident Trump, der slog verden med mere forbløffelse end beundring og er gået hen og blevet summen af alt ondt og grimt og umoralsk. Først kom prinsen ridende på den hvide hest, mediernes kæledægge, ”Barack den Rene”. Så kom efterfølgeren. ”Løgneren”. ”Svinet”.


Hvordan Mefisto overhovedet kunne erobre Washington, forblev et mysterium. Det måtte være russernes skyld eller valgfusk. At han stadig, to år senere, er i stand til at holde skindet på næsen og tilmed vinde en lille fremgang i Senatet, bekræfter, at hans sejr for to år siden ikke var en enestående naturkatastrofe, men havde og stadig har et grundlag i den proletariserede hvide arbejder- og middelklasse.

Uanset disse kendsgerninger er besættelsen af Trump som verdens måske ondeste menneske kommet til at stå i vejen for andre og mindst lige så vigtige spørgsmål, såsom Kinas tiltagende geopolitiske styrke, den nye stormagts digitale autokrati og de ambitiøse planer for en ny Silkevej mellem Asien og Europa.

Man kunne også nævne Afrika, som mere eller mindre henligger i mediemørke, til trods for at kontinentet allerede eksporterer millioner af migranter nordpå og sandsynligvis vil fortsætte med at gøre det i en overskuelig fremtid.

Det kunne tillige være interessant at høre bare en smule om folkerige nationer som Indien, Brasilien og Indonesien og deres voksende betydning for verdenshandlen. Eller at komme bagom opbruddet i Central- og Østeuropa, som formentlig kommer til at påvirke Danmark mere end, hvem der er senator i Colorado eller Georgia.

Et forslag mere: Befolkningseksperimentet i det svenske folkehjem, som vil få konsekvenser for Danmark og Skandinavien i takt med med mere vold og flere sekteriske stammekrige på svensk og dansk territorium.

Mainstream-medierne har kort sagt fået Trump på hjernen, og det er ikke til at holde ud. Fikseringen skygger for alt muligt andet tættere på og mere relevant. Journalisterne forsøger at gøre os dummere, end vi behøver være, og der hænger en em af 90’erne over den groteske interesse for alt, hvad der foregår i magtens korridorer i Washington, da Den Kolde Krig var vundet og kommunismen besejret.

Det er længe siden, og nye fjender er kommet til.

Hvis du synes, jeg overdriver, så tag et kig på dagens eksempel fra forsiden af dagbladet Politiken, som i en såkaldt nyhedsanalyse råber ud i mørket:

»HVEM KAN SLÅ DONALD TRUMP?«

Desperationen står malet på sort baggrund allerede i analysens første sætning: »Nå. Det var så det midtvejsvalg. Vi skal videre, der er jo et præsidentvalg i 2020«.

Ordene kommer fra journalisterne Elisabet Svane og Sandra Brovall; som åbningen af en skolestil om vindere og tabere, de gode mod de onde. »Analytikerne« kigger allerede videre mod den næste valgkamp, intet se, intet høre, intet at forstå. Avisens lederartikel, der er placeret klos op ad skolestilen, erklærer samstemmende: »Valget blev en fuser«.

Hvorfor? Fordi Demokraterne ikke vandt (nok)? Herre jemini, mod denne slags teenagebrok kæmper vi alle forgæves.

Det er på tide, at medier kigger mod øst og mod syd. Man kunne ligefrem mene, at det haster. Verden er under hastig forandring. Mainstream-medierne har bare ikke opdaget det endnu.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.04.19, 01:18
Danske svømmepiger holdt som slaver Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her