<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

To vitale bøger om venstrefløj og Vesteuropa

Mens den europæiske udlændingepolitik har været utopisk alt for længe, er debatten så småt ved at blive mere realistisk. Vi får se, om det er tids nok.

Populisme er gift, skal man tro aviserne og Jan E. Jørgensen. Snart sagt ikke en dag passerer, uden at giften forårsager den ene eller anden politiske sygdom fra Bogense til Brasilien. Igen og igen misforstås populisme som en skadelig og ufornuftig ideologi, men ikke her i spalten eller hos den unge RUC’er Kristian Thorup, som i en både vedkommende og sympatisk bog om arbejderklassens afsked med venstrefløjen og vælgernes vandring mod højre viser, hvorledes det er i populismen, vi skal finde sandheden om vor tid.

Modsat utallige etablerede medier, politikere og kommentatorer lykkes unge Thorup i Populismens klassekamp med at identificere den generelt oversete sandhed, at populisme er et symptom på vigtige og virkelige modsætninger og spændinger i de vestlige samfund efter globaliseringens første bølge af begejstring. Hvad vi kan forvente os, er formentlig endnu mere bølgegang, hvis ikke venstrefløjen vågner op til dåd og forstår, at multikulturalisme – typisk forankret i en privilegeret social position i samfundet – er mindst lige så skadelig for de røde som for de blå, idet den svækker den nationale sammenhængskraft. Med forfatterens egne ord:

»De multikulturelle tror, at de udlændingepolitiske uenigheder blot handler om, hvem der er i besiddelse af mere eller mindre ”humane” værdier, men de overser, at den også handler om, hvor folk befinder sig i den sociale orden (…) Et bekymringsløst blik på indvandringens udfordringer er ikke udtryk for et universelt blik (…) Det er derimod ofte de privilegeredes blik.«

Så sandt. Masseindvandringen fik utroligt nok venstrefløjen til at glemme klassekampen.

Kristian Thorups analyse slutter imidlertid, hvor den rutinerede britiske kommentator og tænketanksdirektør Douglas Murray fortsætter i sit mildest talt deprimerende, men virtuose, epos om Europas sælsomme selvmord, der netop er udsendt på dansk af forlaget Ellekær. Det er nemlig ikke alene de gamle arbejderpartier, der har afskaffet sig selv; det er efterhånden det meste af Vesteuropa, som er på vej til at blive koloniseret af immigration, identitetspolitik og islam, mens borgerskabet og den kreative klasse lader som ingenting.

39-årige Murray, der gæster København i dag, tager udgangspunkt i britiske erfaringer, men rækker ud mod millioner af europæiske læsere, når han illusionsløst og ganske underholdende beskriver, hvordan vi blev fanget af immigrationen og kom til at sidde fast i miseren med en fornemmelse af, at en fortælling løber ud. Vor progressive undergang er en klassisk tragedie om den grænseløse verden, udspillet som sorte varsler og lynkurser i islams regler i løbet af få årtier; så stærkt er det gået fra Rushdie-affæren i 1989 til Muhammed-krisen i Danmark og den nye bølge af islamisk terror.

Men Europas undergang skyldes hverken krig, revolte eller social elendighed. Vor civilisations tiltagende deroute skyldes den forestilling, at immigrationen fra Mellemøsten og Afrika er umulig at stoppe som en følge af globaliseringen. Sammen med ny kommunikationsteknologi og fremkomsten af afrikanske og muslimske diasporaer i Vesteuropa driver globaliseringens indbyggede fatalisme og kom-med-på-beatet-attitude udviklingen fremad mod stedse mere kaos.

Sydeuropa, indtil for nylig ledet af vage eller venstreorienterede regeringer, er migranternes brohoved; EU og George Soros deres beskytter og mæcen.

Douglas Murray ville ikke være virtuos, hvis han afviste forandring som en del af kontinentets historie, men han holder fast i, at der må være grænser. Han peger tillige på den ulyksalige timing, at alverden kom til Europa, just som europæerne havde mistet erkendelsen af, hvad kontinentet er.

Forvirringen fortsætter. Alene det, at det tog flere årtier med immigration for de politiske ledere i Frankrig, Tyskland og Storbritannien at erklære, at immigranterne skulle lære det lokale sprog, viser problemet; det problem, at multikulturalismen reducerer de vesteuropæiske nationer til venligtsindede værtslande, til gratis moteller. Hver gang populister vinder valg i Østrig, Italien, Tyskland, Holland og Sverige, støder de på en så omfattende modvilje, at den fortsatte nedbrydning af den europæiske kultur forekommer uundgåelig. Nogle anskuer ligefrem tilstrømningen som et tiltrængt hvil eller som en løsning på det aldrende befolkningsgrundlag.

Anderledes i Central- og Østeuropa, herom senere. For nuværende illustrerer de to nævnte bøger, at det intellektuelle og politiske klima er under forandring. Mens den europæiske udlændingepolitik har været utopisk i mere end 40 år, er debatten blevet en kende mere realistisk. Men tabt er med garanti »enhver mulighed for en blød landing«, sådan som Murray slutter med vanlig britisk underdrivelse.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Henrik Højlund
27.10.20, 20:28
Den nye danske film Shorta sender et vigtig signal om indvandrerproblematikkens kompleksitet Læs mere
Af Rune Lund
27.10.20, 08:36
Drop den meningsløse propaganda om ikkevestlig indvandring Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.10.20, 20:41
Flyselskaberne risikerer at lide samme skæbne som i tusindvis af raske mink Læs mere
Af Nauja Lynge
26.10.20, 11:58
Man mister troen på, at der er styr på det. Og det forværrer krisen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
26.10.20, 04:51
Danskerne er ikke vant til de store udsving i deres levevis. Derfor har coronaen været en rutsjebanetur – også for mig, der bor i USA Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere