Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Macron skriver Lars Vilks ud af Krudttønden

Man kan naturligvis ikke have en gemen muhammedtegner rendende på de bonede gulve i dronningens København.

Når den franske præsident Emmanuel Macron med frue på onsdag mødes til reception i Skuespilhuset med Dronning Margrethe og cremen af det københavnske selskabsliv, heriblandt Kvindfos direktør, Henriette Laursen, vil særligt én person være savnet. Han er svensk og hedder Lars Vilks, er muhammedtegner, kunsthistoriker og fast gæst på al-Qaedas sorte liste.

På den franske ambassadørs venlige foranledning er flere andre overlevende fra terrorangrebet i februar 2015 ellers inviteret til den eksklusive komsammen. Det vil måske undre nogle. Men ambassadøren var selv tilstede den skæbnesvangre eftermiddag i Krudttønden, og han har siden vist Lars Vilks Komiteen (som jeg selv er medlem af) sin sympati. Rygtet siger endog, at præsident Macron under sit officielle besøg i Danmark vil lægge blomster ved Krudttønden på Østerbro og ved synagogen i Krystalgade.

Men Lars Vilks er ikke blandt de inviterede. Det var ham, Omar El-Husseins terrorangreb var rettet mod, før morderen googlede et eller andet med jøder og slog til mod synagogen i Krystalgade. 

Vilks overlevede som bekendt angrebet i Krudttønden, og siden har Danmark og Frankrig fået stedse mere islamisk terror til fælles med de gentagne angreb i Paris, Nice og andre steder i det plagede Vesteuropa.

Alligevel er Lars Vilks persona non grata, selvfølgelig er han det, sådan som den tidligere formand for Lars Vilks Komiteen Helle Merete Brix beskrev det så nøgternt i Weekendavisen i fredags.

Hvorfor?

Fordi man ikke kan have en gemen muhammedtegner rendende på de bonede gulve i dronningens København, slet ikke når det politiske diplomati skal smøres i østers og champagne. Og fordi det er nemmest, hvis Lars Vilks skrives ud af historien om Lars Vilks. Så er vi helt fri for ham.

Værterne, dvs. det officielle Frankrig, har lavet en kold kalkule. Vi skal ikke risikere noget. Macrons besøg i Danmark skal være en dans på roser, og medierne, de dovne og dominerende af slagsen, og dem har vi nok af, vil levere varen og holde mikrofonerne frem og filme festlighederne servilt og kalde det public service. Macron vil være her og der og allevegne sammen med sit siv af en viv, og ikke et øje vil være tørt i det lille rødbedemonarki.

Skuespil, det er det naturligvis også – meget passende opført i Skuespilhuset. Genren hedder politik og kommer i så mange varianter, at ingen længere kan holde tal på dem.

Til komedien om, at vi må ”stå sammen” mod ”mørkets kræfter” (altså den islamiske terror og det voksende pres på friheden til at ytre sig kritisk om islam uden at komme på kant med det offentlige mening), hører, at man ikke inviterer de egentlige modstandsfolk med til fin passiar og gåselever.

Ikke engang i H.C. Andersens land, hvor vi plejer at mene om os selv, at vi ikke finder os i så meget pis.

Må jeg være fri.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
23.01.19, 19:55
Luppen skal frem, hvis man ønsker at iagttage regeringens ambitioner om at tackle det store og stigende miljøproblem, plastik i naturen udgør. Læs mere
Af Rune Lund
23.01.19, 13:32
Det er godt, at Mette Frederiksen foreslår små forbedringer. Men det virker utroværdigt at pakke det hele ind i retorik, der lyder som om, at pensionsforslaget løser de grundlæggende problemer. For det gør det overhovedet ikke. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.01.19, 12:04
Fordi langt de fleste grove kriminelle ikke fortryder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.01.19, 23:55
Det er ved at udvikle sig til en farce, hvor først en dansk minister må undskylde for at have købt en grønlænder, og så må statsministeren gå med på Arges julelege. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
22.01.19, 10:42
Hvad mener Socialdemokratiet egentlig på skatteområdet i EU? Forvirringen er opstået i kølvandet på EU-Kommissionens forslag om at sløjfe EU-landenes vetoret på skatteområdet til fordel for kvalificeret flertal. Det er Venstre lodret imod. Skatteområdet er fundamentet under vores velfærdsstat – derfor skal vi ikke give et tilfældigt flertal i EU afgørende indflydelse på det. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.01.19, 10:36
Vi er nemlig ikke stærkere end det svageste led i rigsfællesskabet - Og via arktis er kineserne på vej ind i danske stuer.   Læs mere
Af Signe Munk
22.01.19, 09:04
Regeringen vil uddanne flere læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, imens den fortsat skærer i sundhedsuddannelsernes økonomi. Det holder altså ikke. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.01.19, 21:56
Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er Kasakhstan rigere end Danmark Læs mere
Af Martin Ågerup
21.01.19, 12:38
Velfærdsstaten koster hver måned en almindelig LO-familie 30.000 kr. Læs mere
Af Rune Lund
21.01.19, 12:20
26 personer ejer lige så meget som den fattigste halvdel af jordens befolkning. Der findes næppe ord til at beskrive, hvor fuldstændig grotesk det er. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her