Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Macron skriver Lars Vilks ud af Krudttønden

Man kan naturligvis ikke have en gemen muhammedtegner rendende på de bonede gulve i dronningens København.

Når den franske præsident Emmanuel Macron med frue på onsdag mødes til reception i Skuespilhuset med Dronning Margrethe og cremen af det københavnske selskabsliv, heriblandt Kvindfos direktør, Henriette Laursen, vil særligt én person være savnet. Han er svensk og hedder Lars Vilks, er muhammedtegner, kunsthistoriker og fast gæst på al-Qaedas sorte liste.

På den franske ambassadørs venlige foranledning er flere andre overlevende fra terrorangrebet i februar 2015 ellers inviteret til den eksklusive komsammen. Det vil måske undre nogle. Men ambassadøren var selv tilstede den skæbnesvangre eftermiddag i Krudttønden, og han har siden vist Lars Vilks Komiteen (som jeg selv er medlem af) sin sympati. Rygtet siger endog, at præsident Macron under sit officielle besøg i Danmark vil lægge blomster ved Krudttønden på Østerbro og ved synagogen i Krystalgade.

Men Lars Vilks er ikke blandt de inviterede. Det var ham, Omar El-Husseins terrorangreb var rettet mod, før morderen googlede et eller andet med jøder og slog til mod synagogen i Krystalgade. 

Vilks overlevede som bekendt angrebet i Krudttønden, og siden har Danmark og Frankrig fået stedse mere islamisk terror til fælles med de gentagne angreb i Paris, Nice og andre steder i det plagede Vesteuropa.

Alligevel er Lars Vilks persona non grata, selvfølgelig er han det, sådan som den tidligere formand for Lars Vilks Komiteen Helle Merete Brix beskrev det så nøgternt i Weekendavisen i fredags.

Hvorfor?

Fordi man ikke kan have en gemen muhammedtegner rendende på de bonede gulve i dronningens København, slet ikke når det politiske diplomati skal smøres i østers og champagne. Og fordi det er nemmest, hvis Lars Vilks skrives ud af historien om Lars Vilks. Så er vi helt fri for ham.

Værterne, dvs. det officielle Frankrig, har lavet en kold kalkule. Vi skal ikke risikere noget. Macrons besøg i Danmark skal være en dans på roser, og medierne, de dovne og dominerende af slagsen, og dem har vi nok af, vil levere varen og holde mikrofonerne frem og filme festlighederne servilt og kalde det public service. Macron vil være her og der og allevegne sammen med sit siv af en viv, og ikke et øje vil være tørt i det lille rødbedemonarki.

Skuespil, det er det naturligvis også – meget passende opført i Skuespilhuset. Genren hedder politik og kommer i så mange varianter, at ingen længere kan holde tal på dem.

Til komedien om, at vi må ”stå sammen” mod ”mørkets kræfter” (altså den islamiske terror og det voksende pres på friheden til at ytre sig kritisk om islam uden at komme på kant med det offentlige mening), hører, at man ikke inviterer de egentlige modstandsfolk med til fin passiar og gåselever.

Ikke engang i H.C. Andersens land, hvor vi plejer at mene om os selv, at vi ikke finder os i så meget pis.

Må jeg være fri.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
07.04.20, 10:22
Jeg er dødtræt af de partier, som mener, kunstnerne skal have bedre vilkår end alle andre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
07.04.20, 07:57
Det er godt for folkesundheden, at statsministeren har fokus på hygiejnen. Men utroligt, at det skal være nødvendigt at lære os at være renlige. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.04.20, 23:30
Markedsøkonomien er – med alle sine mangler – den eneste form for økonomi, der kan bringe velstand og derfor også mere fred og fordragelighed. Læs mere
Af Nauja Lynge
06.04.20, 22:22
Men vi må gerne stille spørgsmål ved, om alle grupper i samfundet er tænkt ind i genåbningsstrategien. Selvfølgelig må vi det i et demokrati. Grønlændere i Danmark er ikke tænkt ind. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.04.20, 12:54
Partiet ønsker statsstøtte til aktionærer. Og viser dermed sit sande ansigt - og hvem, de mener, der skal slippe for at være med til at betale for krisen. Læs mere
Af Isabella Arendt
06.04.20, 10:35
KD vil gøre op med den helt grundlæggende fejl i systemet, at alle arbejdsløse bliver betragtet som lønmodtagere og dermed afhængige af, at andre giver dem et job. Vi har brug for et system, hvor man først og fremmest ses som et ansvarligt menneske, der selv kan skabe sin indtægt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
06.04.20, 02:00
Klimakrisen er den absolut største og mest katastrofale udfordring, som menneskeheden nogensinde har stået over for. Men efter coronaen ved vi nu, at vi kan løse den. Det kræver blot, at vi vil. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.04.20, 20:29
Kriser har sine ofre - og vi er ikke forpligtet til at holde hånden under dem, der alligevel ikke ville klare sig. Eller rigmændene. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.04.20, 18:44
Lad os vinke til dem, i stedet for at gå en stor bue udenom: Corona rammer alle, men særligt udfordrende er det at være udsat og uforstående overfor forandringer langt væk hjemmefra. Læs mere