Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forstå populismen: Eliterne har svigtet folket i det ene land efter det andet

Det er, som forfatteren til en ny bog om populisme elegant formulerer det, slut med at lave resten af verden om; nu gælder det om at forhindre, at den laver os om.

Her er så en fagbog, som i gamle dage, dvs. for blot 10 år siden, ville være blevet anmeldt og diskuteret vidt og bredt i dagspressen. I dag eksisterer sådanne bøger slet ikke, hvis man skal tro de fleste dagblade.

Jeg ved ikke hvorfor. Folk er slet ikke så dumme og uinteresserede, som aviserne gør dem til. Men ak, tiderne skifter, og det meste går ned ad bakke. Til gengæld er vi gode til at drikke sjusser i varmen og uddele 12-taller i skole, gymnasium og på universitetet.

Men her er der endelig lidt klasse. Anna Libak, som tidligere slog sine folder i Weekendavisen og Berlingske, men i dag leverer indhold til dem, der måtte ønske det, har skrevet en befriende kold og klar bog om populisme med titlen Forstå populismen!

Ikke en skælde-ud-bog, ikke en sæk af fordømmelser, ikke den sædvanlige lirumlarum om Trump & Co., men klargørende analytisk, skrevet op imod den tyske idéhistoriker Jan-Werner Müllers til gengæld meget omtalte bog om samme emne.

Hvis du vil forstå populismen, og ikke bare positionere dig i forhold til den eller bruge den som politisk skældsord mod alle dem, du hader, så skal du have fat i Libaks fremstilling. Glem ham tyskeren.

Libak argumenterer for, at populismen ikke er en sygdom eller hjerneblødning i de europæiske befolkninger, men et symptom på, at eliterne – de politiske, økonomiske og kulturelle – ganske har fortiet globaliseringens og folkevandringens negative sider. Det har de haft deres grunde til, men nu lakker det mod enden. De bliver gennemskuet i disse år.

Eftersom demokratier lever af en vekselvirkning mellem folk og elite, kan eliterne ikke bare køre deres eget løb og foragte hoben. Men det er netop, hvad der er sket i Europa på grund af EU og de toneangivende internationalistiske forventninger til alting, eksemplificeret af den tyske kansler og de højest betalte EU-folk, jeg ikke engang har lyst til at nævne navnene på.

Det er eliterne, der har svigtet folket i det ene land efter det andet. Det er eliterne, der fræser derudad og ser ned på folks ægte bekymring i forhold til den ekspansive migration, kampen om arbejdspladserne i den globale økonomi, velfærdsstaternes sociale ydelser og den fortsatte islamiske terror i Vesteuropa. Det er eliterne, der lader som om, at Vesten besidder samme magt som før, mens sandheden er, at Vesten udfordres, ikke blot af migration og asylvandring, men så sandelig også af de nye økonomiske lokomotiver Kina, Indien, Brasilien, Indonesien og Mexico.

Populismen er ikke den manifesterede ondskab, men et symptom på, at den politiske kæde er hoppet af i perioden efter Den Kolde Krig. De rige, magtfulde og systemtro sidder på og hjuler rundt. Men cyklen står stille. Vælgerne efterlyser i stort mål en ny politik og en helt anden realisme. Måske kan vi kalde det en systemforandring, skønt jeg vil se det, før jeg tror det. Men det er, som Anna Libak, elegant formulerer det, slut med at lave resten af verden om; nu gælder det om at forhindre, at den laver os om.

Her ligger en konservativ revolution gemt, en helt ny indstilling. Spørgsmålet er blot, om den vil blive forløst.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Cykling er min kirke (2016), Søren Krarup og hans tid (2014) og Absolut Sverige (2011).
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Majbritt Maria Nielsen
22.06.18, 21:00
Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.06.18, 20:37
Det svenske rigsdagsvalg den 9. september kan vende svensk politik op og ned for altid. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
21.06.18, 19:32
Antallet af asylansøgere i Europa skal ned. Derfor er opsamlingssteder uden for EU en god idé. Læs mere
Af Signe Munk
21.06.18, 13:37
Det er på tide, at venstrefløjen vågner op og indser, at der også skal stilles krav, hvis kvinder af ikkevestlig baggrund skal hjælpes. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.06.18, 09:57
Tak til Lars Løkke Rasmussen for at indføre nationale flagdage i Rigsfællesskabet Læs mere
Af Harun Demirtas
20.06.18, 18:15
Ingen glæder sig over at ringe til sin leder, melde sig syg og ligge med feber og en tung og dårlig samvittighed derhjemme, fordi ens kollega nu må løbe endnu stærkere. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.06.18, 15:58
Vi behøver ikke vente på robotterne, de er her allerede. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.06.18, 10:16
Lars Løkkes asylplaner vil føre til storm af asylsøgninger mod Danmark Læs mere
Af Christel Schaldemose
20.06.18, 09:23
Husker du, da den nuværende regering kaldte sig selv den grønneste nogensinde? Det er næsten til at le af i dag, hvis altså ikke det var fordi, det er så katastrofalt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her