Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kynisk italiener læst som kirurg

1500-tallet t/r. takket være det lille uafhængige forlag Helikon i Hasselager.

Det er ikke hver dag, man har mulighed for at læse klartekst fra 1500-tallet. Men for 148 kr. kan du få fingre i Fritz Wolders glimrende oversættelse af Francesco Guicciardinis Råd og refleksioner og for en tid aristokratisk glemme alt om det ævl og bævl, der ellers dominerer den politiske samtale i vore dage.

Guicciardini, f. 1483, hævder ikke, at nogle kulturer er bedre end andre. Han minder os bare om, at politisk magt er uundgåelig, og at den i bedste fald skal korrigere de menneskelige svagheder. Denne simple leveregel har han fra Firenze og byens tumultariske forhold i 1500-tallets begyndelse, som ligeledes fostrede den mere kendte fyrsterådgiver Niccolò Machiavelli.

Guicciardini er ikke alene åndshistorisk beslægtet med Machiavelli, de havde kontakt og korresponderede, men han gik mere stille med dørene og skabte sig kun unødigt uvenner, ligesom han formåede at skabe en strålende karriere i Mediciernes sold.

Intet er mere værdifuldt end venner, skrev han; ikke fordi han elskede mennesker, men fordi venner gavner og uvenner skader på tidspunkter og steder, hvor man aldrig ville have forventet det. Guicciardinis skrifter, der alle udkom posthumt, var derfor heller ikke beregnet for det store publikum, men kun for en lille kreds, da han tvivlede på, at offentligheden kunne læse indenad.

Hans råd er almene såvel som politiske. Han var, hvis man skal sige det kort, realist. Andre vil kalde ham kyniker. Han troede ikke på gøglere og fantaster. Han afviste eventyr og ungdommelig optimisme. Han troede mere på erfaring end rationalitet. I en central sentens hedder det således:

»Ingen bør forlade sig så meget på fornuften, at han tror, at den er tilstrækkelig og ikke behøver erfaringen. Selv den klogeste, som har haft med praktiske anliggender at gøre, vil have oplevet, at man med erfaringen kommer til at forstå mange ting, som det er umuligt at forstå alene ved hjælp af fornuften.«

Fornuft alene udmønter sig sjældent i dømmekraft. Forhåbninger lige så lidt. Man kan godt som en anden rockmusiker forestille sig en bedre verden, skønt det bliver den ikke bedre af. Det er allerhøjst følelserne, der stiger. I stedet bør man tage den eksisterende verden på sig og virke i den efter bedste evne i respekt for den modgang og de tilfældigheder, man møder undervejs.

Her hjælper en vis portion stivsind og konservatisme, minder Guicciardini os om i sit allerførste råd: »Da alt her i verden hele tiden ændrer sig og er underkastet tusind tilfældigheder, kan det over et længere tidsrum meget vel ske, at den der har holdt fast i sit stivsind, får ret.«

Her bliver den italienske kyniker interessant, synes jeg. Mens han er helt på det rene med, at mennesket mere end noget andet er drevet af selvinteresse og ære, hvortil hører en irriterende hungren efter anseelse, samt at man ikke kan lave om på disse elementære kræfter og denne verden, tager han øjeblikket på sig og leverer en række maksimer, som indeholder mere end et gran af sandhed. F.eks. denne:

»Hvis du nærer mistillid til en anden, kan du kun føle dig virkelig sikker, hvis din stilling er sådan, at han ikke kan skade dig, selv om han skulle ønske det. Den sikkerhed, der baserer sig på andres gode vilje og forgodtbefindende, er bedragerisk, når man betænker, hvor lidt godhed og loyalitet man finder i menneskene.«

Andre råd er endnu mere operationelle og handler om skuespillets kunst, som vi kender fra politik og kærlighed: »Benægt altid det, du ønsker, andre ikke skal vide, og bekræft altid det, du ønsker, de skal tro!«

Ligesom Machiavelli gennemskuer Guicciardini mange af de menneskelige løgne og vores hyppige selvbedrag. I stedet for automatisk at afvise de to florentinere som sorte misantroper kan vi med fordel anskue dem som kirurger, der skærer ind til benet og på den led hjælper os med at forstå mennesket og verden, som den er på godt og ondt.

D'herrer sætter ikke bestemte værdier øverst i et strengt moralsk hierarki. De anerkender fjendskabet, de forstår, at værdier, karrierer og partikulariteter kolliderer, de afviser Hollywood og den globale venstrefløj og troen på, at verden kan deles op i de gode og de onde. De anerkender dilemmaer, kulturer, traditioner. De lægger vægt på erfaring og prøvning af kendsgerninger. De var bestemt ikke demokrater.

Men de er – modsat mange af dem, der hævder at være det – pluralister.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
10.12.18, 14:05
Der er jo langt flere tidligere kriminelle ude i det danske samfund end de godt 100, der kommer til at blive placeret på Lindholm. Læs mere
Af Casper Hedegaard
10.12.18, 13:47
I kampen om at fremstå ”stram” flytter man, med forslaget om Lindholm, blot problemet i stedet for løse det Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.18, 09:42
Kritikken af Grønland har været undertrykt. Jeg forholder mig kritisk, for at vi som grønlændere kan bevare værdigheden og selv være med til at sætte en inkluderende og ligeværdig kurs. Læs mere
Af Mikael Jalving
08.12.18, 17:00
Da de fremmede bankede på, greb vi forvirret ud efter menneskeligheden, som blev vor magiske ring. Læs mere
Af Martin Ågerup
08.12.18, 12:41
Hvad skal vi med hans personlige vurdering af Trumps skattereform? Manden er ikke økonom Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
08.12.18, 10:27
Venstres erhvervsordfører forhåner muslimernes og jødernes spiseregler. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.12.18, 12:34
Men af hensyn til rigsfællesskabet valgte man så en knap så øde ø i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.12.18, 12:04
Flosklerne vælter ud over siderne. Forældet inden vedtaget. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
07.12.18, 10:29
Løgn og fordrejning af fakta har afsporet debatten Læs mere
Af Naser Khader
06.12.18, 12:35
Der er mange grunde til at være skeptisk over for FN-migrationspagten, og derfor er de danske forbehold af afgørende betydning. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her