Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Liv skaber ulighed – beskat det!

Det kan kun være et spørgsmål om tid, før Alternativet, Enhedslisten, de Radikale – eller måske Politiken – foreslår skat på dna og gode gener.

Regeringen agter at sænke arveafgiften, dvs. velfærdsstatens beskatning af det faktum, at du eller dine nærmeste går hen og dør. Forslaget har tilsyneladende skabt røre på dagbladet Politiken, der straks har sat en lederskribent til at mene, at det er for galt. Død og arv skaber nemlig ulighed, og ulighed har alle dage været en vederstyggelighed, i hvert fald lige siden Karl Marx blev født, og det er præcis 200 år siden, sådan som vi blev mindet om i går.

Som tiden dog flyer. Men noget forandrer sig aldrig, som nu f.eks. harmen fra Rådhuspladsen, som tordner: »Lavere arveafgift vil være en stor gave til de rigeste«.

Fjernet bliver afgiften næppe. Sænket en lille bitte smule – måske.

Men debatten stopper ikke her. Døden er én ting. Hvad så med livet?

Liv skaber jo snart sagt ikke andet end ulighed, forskelle, kriser, misundelse og almindeligt mismod.

Nogle mennesker er høje, slanke, smukke, rige, og dét fra en tidlig alder, og selv når de ligger i en tandlægestol; andre er, nå, ja, du ved, hvad jeg mener. Nogle er født som stjerner in spe, de fleste andre kan lige så godt give fortabt med det samme, gå på livslang kontanthjælp, blive medlem af en indvandrerbande eller tegne abonnement på Politiken. Nogle skaber sig med stor succes livet igennem, andre overses på det groveste, udgrænses, ignoreres.

Selv mænd er forskellige, selv i Danmark, ja, vildt, ikke?

Nogle har muskler, endda på overkroppen, nogle kan sågar lægge to og to sammen og få fire eller sige fra over for hysteriske kællinger eller gennemskue svindel på lang afstand eller opdrage deres børn til at blive nogenlunde fornuftige mennesker eller sågar gå til ishockeykamp med stil, mens andre går rundt med deres spaghettistrimler og glor ned i mobilen eller sidder derhjemme og spiller Fortnight. Og for øvrigt er det altid de pisseirriterende typer, der får høje karakterer i skolen eller får lov til at være angribere på førsteholdet. Det er fandme for galt. Al den umanerlige ulighed.

Livets forskelle er ikke blot genetiske, de er tillige sociale, kulturelle, spirituelle og alt muligt, det er næsten ikke til at holde ud at tænke på. Liv skaber ulighed hvert eneste sekund, når et nyt menneske fødes og kræver sin plads på kloden og cykelstierne. Livet er uregerligt, springende, disruptivt, som kampagnemagere kalder det, og det burde slet ikke kunne ske her hos os, at nogle er rige, kloge og tilsmilet af lykkens gudinde, mens andre må trækkes med sort uheld og flade cykeldæk hver eneste mandag morgen eller nøjes med en lille halv million i årsløn, som nu f.eks. landets skolelærere.

Ja, I griner nu. Men bare vent. Det kan kun være et spørgsmål om tid, før Alternativet, Enhedslisten, de Radikale – eller måske Politiken – foreslår skat på dna og gode gener. Man må jo tænke på fællsskabet, også selv om det til finansministerens overraskelse er vokset med 136 milliarder siden år 2000.

Partierne vil muligvis indrømme, at de ikke har »regnet« på, hvad det vil koste de kloge, smukke og privilegerede. Forslaget vil blot blive præsenteret i et »visionspapir« som et bevis på, at her tør der tænkes kreative tanker, ligesom det vil blive loyalt behandlet af landets mainstreammedier. Men som alle ved, er det visionerne snarere end materien, der en dag bliver til virkelighed.

Bare spørg Karl Marx.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Cykling er min kirke (2016), Søren Krarup og hans tid (2014) og Absolut Sverige (2011).
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
23.06.18, 19:18
Erdogan har god grund til at frygte kurdernes stemmer. De risikerer at gøre hans politiske liv meget, meget besværligt. Læs mere
Af Majbritt Maria Nielsen
22.06.18, 21:00
Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.06.18, 20:37
Det svenske rigsdagsvalg den 9. september kan vende svensk politik op og ned for altid. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
21.06.18, 19:32
Antallet af asylansøgere i Europa skal ned. Derfor er opsamlingssteder uden for EU en god idé. Læs mere
Af Signe Munk
21.06.18, 13:37
Det er på tide, at venstrefløjen vågner op og indser, at der også skal stilles krav, hvis kvinder af ikkevestlig baggrund skal hjælpes. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.06.18, 09:57
Tak til Lars Løkke Rasmussen for at indføre nationale flagdage i Rigsfællesskabet Læs mere
Af Harun Demirtas
20.06.18, 18:15
Ingen glæder sig over at ringe til sin leder, melde sig syg og ligge med feber og en tung og dårlig samvittighed derhjemme, fordi ens kollega nu må løbe endnu stærkere. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.06.18, 15:58
Vi behøver ikke vente på robotterne, de er her allerede. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.06.18, 10:16
Lars Løkkes asylplaner vil føre til storm af asylsøgninger mod Danmark Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her