Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Liv skaber ulighed – beskat det!

Det kan kun være et spørgsmål om tid, før Alternativet, Enhedslisten, de Radikale – eller måske Politiken – foreslår skat på dna og gode gener.

Regeringen agter at sænke arveafgiften, dvs. velfærdsstatens beskatning af det faktum, at du eller dine nærmeste går hen og dør. Forslaget har tilsyneladende skabt røre på dagbladet Politiken, der straks har sat en lederskribent til at mene, at det er for galt. Død og arv skaber nemlig ulighed, og ulighed har alle dage været en vederstyggelighed, i hvert fald lige siden Karl Marx blev født, og det er præcis 200 år siden, sådan som vi blev mindet om i går.

Som tiden dog flyer. Men noget forandrer sig aldrig, som nu f.eks. harmen fra Rådhuspladsen, som tordner: »Lavere arveafgift vil være en stor gave til de rigeste«.

Fjernet bliver afgiften næppe. Sænket en lille bitte smule – måske.

Men debatten stopper ikke her. Døden er én ting. Hvad så med livet?

Liv skaber jo snart sagt ikke andet end ulighed, forskelle, kriser, misundelse og almindeligt mismod.

Nogle mennesker er høje, slanke, smukke, rige, og dét fra en tidlig alder, og selv når de ligger i en tandlægestol; andre er, nå, ja, du ved, hvad jeg mener. Nogle er født som stjerner in spe, de fleste andre kan lige så godt give fortabt med det samme, gå på livslang kontanthjælp, blive medlem af en indvandrerbande eller tegne abonnement på Politiken. Nogle skaber sig med stor succes livet igennem, andre overses på det groveste, udgrænses, ignoreres.

Selv mænd er forskellige, selv i Danmark, ja, vildt, ikke?

Nogle har muskler, endda på overkroppen, nogle kan sågar lægge to og to sammen og få fire eller sige fra over for hysteriske kællinger eller gennemskue svindel på lang afstand eller opdrage deres børn til at blive nogenlunde fornuftige mennesker eller sågar gå til ishockeykamp med stil, mens andre går rundt med deres spaghettistrimler og glor ned i mobilen eller sidder derhjemme og spiller Fortnight. Og for øvrigt er det altid de pisseirriterende typer, der får høje karakterer i skolen eller får lov til at være angribere på førsteholdet. Det er fandme for galt. Al den umanerlige ulighed.

Livets forskelle er ikke blot genetiske, de er tillige sociale, kulturelle, spirituelle og alt muligt, det er næsten ikke til at holde ud at tænke på. Liv skaber ulighed hvert eneste sekund, når et nyt menneske fødes og kræver sin plads på kloden og cykelstierne. Livet er uregerligt, springende, disruptivt, som kampagnemagere kalder det, og det burde slet ikke kunne ske her hos os, at nogle er rige, kloge og tilsmilet af lykkens gudinde, mens andre må trækkes med sort uheld og flade cykeldæk hver eneste mandag morgen eller nøjes med en lille halv million i årsløn, som nu f.eks. landets skolelærere.

Ja, I griner nu. Men bare vent. Det kan kun være et spørgsmål om tid, før Alternativet, Enhedslisten, de Radikale – eller måske Politiken – foreslår skat på dna og gode gener. Man må jo tænke på fællsskabet, også selv om det til finansministerens overraskelse er vokset med 136 milliarder siden år 2000.

Partierne vil muligvis indrømme, at de ikke har »regnet« på, hvad det vil koste de kloge, smukke og privilegerede. Forslaget vil blot blive præsenteret i et »visionspapir« som et bevis på, at her tør der tænkes kreative tanker, ligesom det vil blive loyalt behandlet af landets mainstreammedier. Men som alle ved, er det visionerne snarere end materien, der en dag bliver til virkelighed.

Bare spørg Karl Marx.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
23.03.19, 08:46
EU er et spørgsmål om flæskepriser og økonomisk snusfornuft. Det har tilhængerne altid proklameret. Enhver afstemning om EF eller EU har stort set kun handlet om økonomiske konsekvenser for lille Danmark. En velvillig presse har lagt spalter eller sendetid til alverdens håbløse påstande. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.03.19, 11:05
Den nordjyske sanger bliver altså nødt til at tale med en psykolog om sit mindreværdskompleks. Det er ikke til at holde ud at høre på. Og det klæder ham ikke. Læs mere
Af Anders Vistisen
22.03.19, 10:51
Medierne svigter deres rolle som neutrale iagttagere, når de tegner deres ensidige glansbillede af EU. Det er en dækning, der mest af alt minder om Komiske Ali i aktion. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.03.19, 19:02
Man konstaterer nøgternt, at de retoriske fronter skærpes. Nuvel, så lad os danse. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.03.19, 15:37
Nej – politikere skal ikke skamme sig over at bede om "gratis arbejdskraft" Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.03.19, 13:52
Folketingsmedlemmerne er de mest privilegerede i kongeriget. Læs mere
Af Signe Munk
21.03.19, 13:43
Jeg har hørt folk sige, at sygeplejersker ikke skal tale deres fag ned. Det synes jeg simpelthen er en fej påstand. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
21.03.19, 12:44
Hver dag er sparedag i den offentlige sektor. Her bliver der færre og færre penge til børn og ældre. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.03.19, 00:03
Husk den tone, vi har været præget af de seneste par år på valgdagen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her