Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Liv skaber ulighed – beskat det!

Det kan kun være et spørgsmål om tid, før Alternativet, Enhedslisten, de Radikale – eller måske Politiken – foreslår skat på dna og gode gener.

Regeringen agter at sænke arveafgiften, dvs. velfærdsstatens beskatning af det faktum, at du eller dine nærmeste går hen og dør. Forslaget har tilsyneladende skabt røre på dagbladet Politiken, der straks har sat en lederskribent til at mene, at det er for galt. Død og arv skaber nemlig ulighed, og ulighed har alle dage været en vederstyggelighed, i hvert fald lige siden Karl Marx blev født, og det er præcis 200 år siden, sådan som vi blev mindet om i går.

Som tiden dog flyer. Men noget forandrer sig aldrig, som nu f.eks. harmen fra Rådhuspladsen, som tordner: »Lavere arveafgift vil være en stor gave til de rigeste«.

Fjernet bliver afgiften næppe. Sænket en lille bitte smule – måske.

Men debatten stopper ikke her. Døden er én ting. Hvad så med livet?

Liv skaber jo snart sagt ikke andet end ulighed, forskelle, kriser, misundelse og almindeligt mismod.

Nogle mennesker er høje, slanke, smukke, rige, og dét fra en tidlig alder, og selv når de ligger i en tandlægestol; andre er, nå, ja, du ved, hvad jeg mener. Nogle er født som stjerner in spe, de fleste andre kan lige så godt give fortabt med det samme, gå på livslang kontanthjælp, blive medlem af en indvandrerbande eller tegne abonnement på Politiken. Nogle skaber sig med stor succes livet igennem, andre overses på det groveste, udgrænses, ignoreres.

Selv mænd er forskellige, selv i Danmark, ja, vildt, ikke?

Nogle har muskler, endda på overkroppen, nogle kan sågar lægge to og to sammen og få fire eller sige fra over for hysteriske kællinger eller gennemskue svindel på lang afstand eller opdrage deres børn til at blive nogenlunde fornuftige mennesker eller sågar gå til ishockeykamp med stil, mens andre går rundt med deres spaghettistrimler og glor ned i mobilen eller sidder derhjemme og spiller Fortnight. Og for øvrigt er det altid de pisseirriterende typer, der får høje karakterer i skolen eller får lov til at være angribere på førsteholdet. Det er fandme for galt. Al den umanerlige ulighed.

Livets forskelle er ikke blot genetiske, de er tillige sociale, kulturelle, spirituelle og alt muligt, det er næsten ikke til at holde ud at tænke på. Liv skaber ulighed hvert eneste sekund, når et nyt menneske fødes og kræver sin plads på kloden og cykelstierne. Livet er uregerligt, springende, disruptivt, som kampagnemagere kalder det, og det burde slet ikke kunne ske her hos os, at nogle er rige, kloge og tilsmilet af lykkens gudinde, mens andre må trækkes med sort uheld og flade cykeldæk hver eneste mandag morgen eller nøjes med en lille halv million i årsløn, som nu f.eks. landets skolelærere.

Ja, I griner nu. Men bare vent. Det kan kun være et spørgsmål om tid, før Alternativet, Enhedslisten, de Radikale – eller måske Politiken – foreslår skat på dna og gode gener. Man må jo tænke på fællsskabet, også selv om det til finansministerens overraskelse er vokset med 136 milliarder siden år 2000.

Partierne vil muligvis indrømme, at de ikke har »regnet« på, hvad det vil koste de kloge, smukke og privilegerede. Forslaget vil blot blive præsenteret i et »visionspapir« som et bevis på, at her tør der tænkes kreative tanker, ligesom det vil blive loyalt behandlet af landets mainstreammedier. Men som alle ved, er det visionerne snarere end materien, der en dag bliver til virkelighed.

Bare spørg Karl Marx.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
11.12.18, 19:54
Landets mest magtfulde politiker er åbenbart tilhænger af sammensværgelsesteorier ved FN’s migrationsplan. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.12.18, 13:39
Nu er den tilbage og minder os om visse borgerlige dyder, såsom arbejdets, familiens og lokalsamfundets betydning. Læs mere
Af Nauja Lynge
11.12.18, 10:01
Spændingen i den arktiske region er optrappet. Derfor åbner PET filial i Grønland. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.12.18, 09:58
Uden det private erhvervsliv går det i alt fald ikke. Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.18, 14:05
Der er jo langt flere tidligere kriminelle ude i det danske samfund end de godt 100, der kommer til at blive placeret på Lindholm. Læs mere
Af Casper Hedegaard
10.12.18, 13:47
I kampen om at fremstå ”stram” flytter man, med forslaget om Lindholm, blot problemet i stedet for løse det Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.18, 09:42
Kritikken af Grønland har været undertrykt. Jeg forholder mig kritisk, for at vi som grønlændere kan bevare værdigheden og selv være med til at sætte en inkluderende og ligeværdig kurs. Læs mere
Af Mikael Jalving
08.12.18, 17:00
Da de fremmede bankede på, greb vi forvirret ud efter menneskeligheden, som blev vor magiske ring. Læs mere
Af Martin Ågerup
08.12.18, 12:41
Hvad skal vi med hans personlige vurdering af Trumps skattereform? Manden er ikke økonom Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
08.12.18, 10:27
Venstres erhvervsordfører forhåner muslimernes og jødernes spiseregler. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her