Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jerusalem! Halleluja! Grande Partenza!

Giro d'Italia starter i dag – i Jerusalem af alle steder, og der er ikke noget sted, jeg hellere vil være netop i dag, i morgen og overmorgen.

Det har været et forrygende forår – og nej, jeg tænker hverken på dansk politik, EU, Emmanuel Macron, hans spændstige kone, de seneste nyheder fra Tyskland eller dagens historiske udtalelse fra den svenske statsminister.

Det har været et forrygende forår for den professionelle cykling og i særdeleshed for de danske ryttere med Michael Valgren, Mads Pedersen og Jacob Fuglsang i front. Kendere vil vide, at det syder og ulmer i næste geled af danske talenter, som lader til at blive flere og flere efter en række tørre år for dansk landevejscykling.

Men nu fortsætter det gudhjælpemig, de næste 24 dage. Den 101. udgave af Giro d'Italia starter i dag – i Jerusalem af alle steder, og der er ikke noget sted, jeg hellere vil være netop i dag, i morgen og overmorgen, mens løjerne pågår i det lille, succesfulde land omringet af fjendtlige stater. Tænk at overvære et professionelt cykelløb på allerhøjeste niveau på en ø af frihed og velstand midt i en arabisk ørken af elendighed med 22 hold fra næsten 20 lande, heraf to finansieret fra oliedynastierne i Bahrain og Emiraterne. Vildt!

Men, det skal præciseres, dér befinder jeg mig ikke. Hvis bølgerne går højt, når jeg måske en lille tur omkring Ballerup plus det løse, hvis jeg da ellers kan få ekspederet dagens dont i en vis fart. Noget i min indbakke tyder allerede på, at selv dét bliver svært.

Fart handler det om i Jerusalem. Rytterne lægger ud i dag med en kort enkeltstart i rasende hastighed med risiko for styrt og skader. Derefter skal de – og seerne – fra Haifa i nord til Tel Aviv ved kysten og endelig på tredjedagen køre 167 km fra Be'er Sherva til Eilat i syd.

Satirikere taler allerede om det forestående opgør mellem Kain og Abel og imødeser ryk på Grædemuren såvel som træk i Jerikos basuner.

Bortset fra det anslår arrangørerne, at omkring 25.000 mennesker vil være beskæftiget med at koordinere de tre dagens begivenheder i Israel, som vil være den største sportsbegivenhed i landets 70-årige historie, ikke mindst når man regner tv-seerne med. Jeg tør ikke tænke på det nødvendige sikkerhedsopbud, som skyldes den omsiggribende jihad.

Sidste år så mere end 800 mio. tv-seere med. I år kan de se frem til masser af bjerge, heriblandt det berygtede Monte Zoncolan og det legendariske Passo Gavia, når kortegen er kommet til Italien.

Det er første gang i Giroens historie, at la grande partenza finder sted uden for Europa. For de, der undrer sig over dette forhold eller destinationen, skal det siges, at begivenheden promoverer både Giroen og Israel og cykling og turisme i Israel. Jeg er fan af den slags kombier og ser med stor velvilje på de virksomheder, der formår at udnytte den slags events til egne formål. Cykeltøjsfirmaet Rapha, for nu bare at nævne én.

Begivenheder som disse afføder omtale, kritik og begejstring ligesom det forestående verdensmesterskab i ishockey, som løber af stablen i Herning og København med indtil videre 300.000 solgte billetter.

Sådan er det i frie samfund. De – vi – lever både af tilslutning og polemik. Det er vores måde at trække vejret på, og på den led spejler sport politik.

Men med et befriende glimt i øjet, der altid følger med konkurrence og mere eller mindre ædel strid. Må de bedste mænd vinde, halleluja! Især, hvis det er en af de seks danskere, der stiller til start.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
19.02.19, 13:32
Hvor mange gange skal en imam have lov til at snyde os, før det officielle Danmark skærer alle bånd til vedkommende? Læs mere
Af Nauja Lynge
19.02.19, 11:04
Eksperimentets vigtigste redskab er offerkortet, som trækkes efter forgodtbefindende. Typisk sker det (som nu) i en valgkamp, eller når man vil opnå noget fra dansk side. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
19.02.19, 10:56
Det er ikke dem, som rejser på de største strækninger, der kommer til at mærke konsekvenserne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.02.19, 10:06
Når EU og pro-europæeren Morten Løkkegaard skal indstille det moralske kompas, bliver hånden holdt over vennerne, mens de upopulære regeringer skal straffes Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.02.19, 12:03
Forfatterne kan da ikke selv tro på, at problemerne kan løses. Læs mere
Af Josephine Fock
18.02.19, 08:01
De konstante lovændringer på udlændingeområdet har enorme konsekvenser for mennesker med flygtningebaggrund. Samtidig efterlader stramningerne frivillige i meget vanskelige dilemmaer i forhold til flygtninges sundhed, familiesammenføring og integration Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.19, 17:40
Klogt; for det er nemlig blevet på bekostning af børn og unge, at uddannelse, sundhed og socialområdet nedprioriteres til fordel for kommissioner. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.02.19, 13:33
Statsrevisorerne bør honoreres efter fremmøde. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.19, 06:35
Her søger jeg mørke og stilhed for bedre at kunne håndtere lyset, larmen og løgnen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
16.02.19, 10:03
Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her