Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jerusalem! Halleluja! Grande Partenza!

Giro d'Italia starter i dag – i Jerusalem af alle steder, og der er ikke noget sted, jeg hellere vil være netop i dag, i morgen og overmorgen.

Det har været et forrygende forår – og nej, jeg tænker hverken på dansk politik, EU, Emmanuel Macron, hans spændstige kone, de seneste nyheder fra Tyskland eller dagens historiske udtalelse fra den svenske statsminister.

Det har været et forrygende forår for den professionelle cykling og i særdeleshed for de danske ryttere med Michael Valgren, Mads Pedersen og Jacob Fuglsang i front. Kendere vil vide, at det syder og ulmer i næste geled af danske talenter, som lader til at blive flere og flere efter en række tørre år for dansk landevejscykling.

Men nu fortsætter det gudhjælpemig, de næste 24 dage. Den 101. udgave af Giro d'Italia starter i dag – i Jerusalem af alle steder, og der er ikke noget sted, jeg hellere vil være netop i dag, i morgen og overmorgen, mens løjerne pågår i det lille, succesfulde land omringet af fjendtlige stater. Tænk at overvære et professionelt cykelløb på allerhøjeste niveau på en ø af frihed og velstand midt i en arabisk ørken af elendighed med 22 hold fra næsten 20 lande, heraf to finansieret fra oliedynastierne i Bahrain og Emiraterne. Vildt!

Men, det skal præciseres, dér befinder jeg mig ikke. Hvis bølgerne går højt, når jeg måske en lille tur omkring Ballerup plus det løse, hvis jeg da ellers kan få ekspederet dagens dont i en vis fart. Noget i min indbakke tyder allerede på, at selv dét bliver svært.

Fart handler det om i Jerusalem. Rytterne lægger ud i dag med en kort enkeltstart i rasende hastighed med risiko for styrt og skader. Derefter skal de – og seerne – fra Haifa i nord til Tel Aviv ved kysten og endelig på tredjedagen køre 167 km fra Be'er Sherva til Eilat i syd.

Satirikere taler allerede om det forestående opgør mellem Kain og Abel og imødeser ryk på Grædemuren såvel som træk i Jerikos basuner.

Bortset fra det anslår arrangørerne, at omkring 25.000 mennesker vil være beskæftiget med at koordinere de tre dagens begivenheder i Israel, som vil være den største sportsbegivenhed i landets 70-årige historie, ikke mindst når man regner tv-seerne med. Jeg tør ikke tænke på det nødvendige sikkerhedsopbud, som skyldes den omsiggribende jihad.

Sidste år så mere end 800 mio. tv-seere med. I år kan de se frem til masser af bjerge, heriblandt det berygtede Monte Zoncolan og det legendariske Passo Gavia, når kortegen er kommet til Italien.

Det er første gang i Giroens historie, at la grande partenza finder sted uden for Europa. For de, der undrer sig over dette forhold eller destinationen, skal det siges, at begivenheden promoverer både Giroen og Israel og cykling og turisme i Israel. Jeg er fan af den slags kombier og ser med stor velvilje på de virksomheder, der formår at udnytte den slags events til egne formål. Cykeltøjsfirmaet Rapha, for nu bare at nævne én.

Begivenheder som disse afføder omtale, kritik og begejstring ligesom det forestående verdensmesterskab i ishockey, som løber af stablen i Herning og København med indtil videre 300.000 solgte billetter.

Sådan er det i frie samfund. De – vi – lever både af tilslutning og polemik. Det er vores måde at trække vejret på, og på den led spejler sport politik.

Men med et befriende glimt i øjet, der altid følger med konkurrence og mere eller mindre ædel strid. Må de bedste mænd vinde, halleluja! Især, hvis det er en af de seks danskere, der stiller til start.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Cykling er min kirke (2016), Søren Krarup og hans tid (2014) og Absolut Sverige (2011).
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.18, 08:01
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.18, 14:33
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.09.18, 10:43
Nationalstaterne har fejlet big time Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
19.09.18, 09:37
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand. Læs mere
Af Rune Lund
19.09.18, 08:45
Danske Bank har spillet hasard med stabiliteten og tilliden til den hele den finansielle sektor i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.18, 19:47
Grænser er tegnet om på ny hele vejen gennem historien. Det vil også ske i USA en dag. Læs mere
Af Anders Vistisen
18.09.18, 16:44
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her