Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Arabisk tema i min mailboks

Gid man kunne vende ryggen til nogle af de seneste nyheder fra Spanien, Frankrig, Belgien og Danmark.

Der er nok engang arabisk tema i min mailboks. Det siger selvfølgelig noget om mig og mine kontakter, men jeg vil mene, at det også siger noget om verden omkring os.

Fra Spanien forlyder det, at myndighederne har arresteret mere end 750 jihadkrigere siden det grusomme angreb i Madrid i 2004. Alene sidste år fangede spansk politi 84 slyngler, tiltalt for at medvirke i islamiske terrorplaner. Tallene nævnes af den amerikanske tænketank Gatestone Institute i forbindelse med en nylig dom over ti nye jihadister – fem marokkanere, fire spaniere og én brasilianer – som i alt idømmes næsten 100 års fængsel for bombeplaner med meget mere i den smukke by Barcelona, der som bekendt var mål for det senest gennemførte terrorangreb i august sidste år.

Sagen viser, at jihad er kommet for at blive i Europa, og at Spanien fortsat er et yndet sted for islamister med hang til at tilbageeorbre Andalusien, dvs. de dele af Spanien, Portugal og Frankrig, der var besat af muslimer fra begyndelsen af 700-tallet til 1492. De er ikke kommet videre siden.

Fra Frankrig peger en ny og omfattende undersøgelse på, at islamismen er mere hot end nogensinde for unge muslimer i landet. Den afgørende faktor for radikalisering er religion, læs: islam, dvs. ikke de socioøkonomiske forhold, der normalt fremhæves som udslagsgivende. Det er Weekendavisens korrespondent Aske Munck, der under rubrikken "En kolossal kløft" (ikke online), bringer os seneste nyt fra shariafronten og bl.a. møder en iransk kvinde bosat i en parisisk forstad. Hun udtaler:

»De unge chikanerer mig dagligt, fordi jeg er ugift, og de ældre lader dem gøre det. Det er imod Allahs vilje, når en kvinde ikke er gift med en mand, siger de, hver gang jeg møder dem foran min opgang. Det er præcis den samme religiøse fundamentalisme, som jeg i flygtede fra i Iran.«

Mens resten af det franske samfund bliver mere og mere sekulariseret og kulturelt liberalt, bliver landets yngre muslimer åbenbart mere og mere islamiserede, skriver Munck, som henviser til de to sociologer Olivier Galland og Anne Muxel, forskningschefer ved henholdsvis det nationale videnskabelige forskningsinstitut CNRS og det sociologiske institut GEMASS ved Sorbonne. De to står bag det hidtil mest omfattende empiriske studie af den islamiske radikalisering blandt unge franskmænd.

Sociologerne går metodisk til værks og har belyst radikaliseringen ved hjælp af en spørgeskemaundersøgelse af omkring 7.000 gymnasieelever, som går i 2. g på 23 gymnasier i muslimsk dominerede kvarterer i Paris, Aix-Marseille, Lille og Lyon. Resultatet er overraskende negativt, selv for en sortseer som mig.

F.eks. mener 80 pct. af eleverne, at man ikke må gøre grin med religion, 60 pct. at homoseksualitet er forkastelig, og 81 pct. at  religion kan forklare klodens oprindelse snarere end videnskaben.

I sociologernes efterfølgende kvalitative interviews med gymnasieeleverne blev det desuden tydeligt, at mange af dem opfatter islam som »meget nært knyttet til deres egen identitet«, forklarer Olivier Galland i artiklen. Angreb på islam opfattes som angreb på dem personligt. Blandt disse elever ligger andelen af dem, der ikke fordømmer angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo, på hele 70 pct.

Når denne religiøse identitet kobles til en udbredt sympati for vold og manglende respekt for myndighederne og retsstatens repræsentanter, bliver resultaterne for alvor bekymrende, kommenterer Munck og fremhæver, at op mod 30 pct. af de unge ikke kan se det forkerte i at stjæle f.eks. en knallert, sælge hash eller slås med politiet.

Imens tikker demografien derudad. Belgien bliver muligvis det første land, som får et erklæret muslimsk parti, som går efter magten på nationalt plan. Det franske ugeblad Le Point gennemgår partiets korte historie, grundlagt i det berygtede Molenbeek-kvarter i Bruxelles og det første af sin slags i Europa.

Flere muslimske partier vil sandsynligvis komme. Hvorfor ikke? Forestil dig, at Bruxelles, EU's hovedstad, får muslimsk flertal i løbet af en generation eller to. Så står politikerne i det, de omstillingsparat plejer at kalde en ny situation.

Herhjemme hygger vi os hellere i smug. F.eks. propaganderes der stille og fredeligt for Hamas, Gazastribens gangstere, på Det Kongelige Bibliotek – for offentlige midler. Vi kan takke Berlingskes journalist Bent Blüdnikow for, at det overhovedet kommer til offentlighedens kendskab. Kuratoren Sarah Giersing har naturligvis ingen svar på noget som helst, bortset fra et eller andet med kunst; mere dansk bliver det næppe.

Det borgerlige Danmark er stort set nedkæmpet, skriver Asger Aamund, der aldrig er bleg for at sige tingene ligeud. Der er kun sporadiske modstandslommer tilbage, men de er uden indflydelse på landets styrelse og fremtid.

Og se så flere mainstreammediers glade nyhed om, at det går smaddergodt med at få migranter i arbejde i Danmark, idet 38 pct. af dem i sidste kvartal i 2017 har fundet ansættelse efter tre år i Danmark. Kigger man lidt på, hvad der ligger bag den ønskværdige statistik, viser det sig imidlertid, at det for en dels vedkommende drejer sig om såkaldte IGU-jobs, dvs. kunstige jobs, medfinansieret af staten, dvs. ikke reelle jobs.

Eller som Den Korte Avis, som mange jo elsker at hade, bramfrit skriver: »Der er på ingen måde tale om ordinær beskæftigelse. Det er job, der i den grad går på offentlige krykker.«

Og kvinderne? Ja, de halter langt, langt efter. Tildækket, naturligvis.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Cykling er min kirke (2016), Søren Krarup og hans tid (2014) og Absolut Sverige (2011).
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Casper Hedegaard
21.10.18, 21:41
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden var situationen en helt anden, hvor opbakningen vaklede, og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkeligheden stået i EU’s midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.18, 19:43
I næsten otte år er den samme anekdote blevet gentaget gang på gang af useriøse journalister. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.10.18, 14:10
Kineserne siger, at ingen kan eje månen. Men man må, som kineser, åbenbart gerne lave sin egen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.18, 08:20
Uhyggeligt at fanatikere vil forhindre skatteministeren i at tale med tobaksindustrien Læs mere
Af Mikael Jalving
21.10.18, 07:30
Demokrati er et slagord i Vesten, længe før det kan nå at slå rod i Østen. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.18, 20:34
Tonen i debatten er en trussel mod folkestyret Læs mere
Af Nauja Lynge
20.10.18, 18:21
De senere måneders skandaler i den private sektor, ikke mindst i bankverdenen, må få os til at overveje, om den markedsøkonomi, som i dag er grundlaget for den vestlige verdens konstante fokus på vækst og profit, er gået for langt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.10.18, 16:03
Det mener flertallet i det australske senat ikke. Så er man nemlig »white supremacist«. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
19.10.18, 12:29
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling. Milliarder, som kunne bruges på sundhed, de ældre, uddannelse osv., ryger i de forkerte hænder. Og vi gør meget lidt for at undgå det. Læs mere
Af Anna Thygesen
19.10.18, 11:21
Som man siger i sladderbranchen, så kommer pressen også til den onde skilsmisse, når man selv har inviteret til det romantiske bryllup. Sådan er gamet desværre, og det har Ilse Jacobsen og Morten Albæk måske lært den seneste uges tid. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her