Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

For mange ledige hænder og intellektuelle fører til social uro, revolution og krig

Det er en forbandet skam, at uddannelse i dag er blevet identisk med akademisk uddannelse, og at det gode håndværk er forsvundet fra den offentlige interesse.

Alting begynder med hænderne. Det er dem, vi griber ud med, dem, vi holder fast med og dem, vi slår ud med. Hænderne er menneskets vigtigste hjælpemiddel. Uden dem ville vi være fortabte. Med dem kan vi udrette jordiske vidundere og lige så megen ulykke.

Jeg var løbet tør for emner at skrive om og gik i kælderen. Pludselig var der gået flere timer. Min ånd var tørlagt, men mine hænder var i fuld sving med at skrue, stramme og reparere. Jeg stod og rodede med cykler, med dæk, slanger, bremseklodser, styrbånd og et ødelagt leje i krankboksen. Det sidste kunne jeg ikke klare selv, men jeg var lykkeligt optaget med mine hænder, der blev sorte af snavs og olie.

Jeg har kontorhænder. I kan nok regne ud hvorfor. Men den formiddag lignede de noget fra en byggeplads. Først pillede jeg tre gearkranse af og rensede dem for vinterens slidtage og følte mig som en arkæolog, der ligger på knæ og børster tidens tand af forhistoriske genstande. Jeg ville redde, hvad reddes kunne, og sætter desuden en ære i at holde liv i mit grej.

Nogle af kransenes tænder lignede hajtænder, ikke godt. Et hjulsæt var også kaput efter tre år i krig. Lidt efter lidt blev kælderen forvandlet til en kirkegård for døde cykeldele, men jeg fik styr på tabet, udskiftet det nødvendige og ryddet op i gemmerne. Og vigtigst: Jeg glemte mig selv.

Det var for en gangs skyld hænderne, der gjorde arbejdet. Ånden var sekundær. Og jeg følte mig tættere på naturen, end jeg plejer at gøre fra 8-16. En tur i kælderen, og man er menneske igen; ned og rode med cykler. For det er vores hænder (og fødder), der fæstner os i den praktiske virkelighed.

Derfor er det også en forbandet skam, at uddannelse i dag er blevet identisk med akademisk uddannelse, og at det gode håndværk er forsvundet fra den offentlige interesse.

Samtidig frekventeres universiteter og gymnasier af unge mennesker, der aldrig skulle være blevet lukket ind. Drenge og piger for hvem det boglige altid vil være en by i Rusland, og som var meget, meget bedre tjent med at uddanne sig til noget andet end alle de andre.

Det ligger for øvrigt til os, det med hænderne.

Vi er dyret, der ikke kan holde nallerne i ro. Konstant har vi gang i et eller andet med vores hænder og fingre. Vi piller, trykker, prikker, taster, scroller.

Den engelske psykiater Darian Leader mener i en underfundig, lille bog med titlen Hands: What We Do with Them and Why, at man kan anskue vor tids eksplosive mobilteknologi i dette evige lys. Mobiltelefonen, også kaldet en handy, er ifølge psykiateren ikke noget afgørende nyt, men snarere den nyeste dille, vi bare må holde i hånden. Før var det et ur, en vifte, en cigaret eller noget helt fjerde. Mennesket finder ro og mening ved at holde om noget.

Fra hånden til munden, det var sådan, mennesket begyndte, og alverdens filosofi kan ikke lave om på håndens primat over tankens. Vi rører ved ting, og vi smager på dem. Det er sådan, vi lærer verden at kende, empirisk. Vores hænder hele tiden praktisk involveret i vores væren, og er der for mange idle hands, som det hedder på engelsk, altså for ledige hænder og intellektuelle i et samfund, så opstår der nemt social uro, revolution eller krig.

Vores hænder er lavet til at være beskæftigede, ikke til stilstand. Ledige hænder har Fanden skabt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Cykling er min kirke (2016), Søren Krarup og hans tid (2014) og Absolut Sverige (2011).
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.18, 08:01
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her