Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

For mange ledige hænder og intellektuelle fører til social uro, revolution og krig

Det er en forbandet skam, at uddannelse i dag er blevet identisk med akademisk uddannelse, og at det gode håndværk er forsvundet fra den offentlige interesse.

Alting begynder med hænderne. Det er dem, vi griber ud med, dem, vi holder fast med og dem, vi slår ud med. Hænderne er menneskets vigtigste hjælpemiddel. Uden dem ville vi være fortabte. Med dem kan vi udrette jordiske vidundere og lige så megen ulykke.

Jeg var løbet tør for emner at skrive om og gik i kælderen. Pludselig var der gået flere timer. Min ånd var tørlagt, men mine hænder var i fuld sving med at skrue, stramme og reparere. Jeg stod og rodede med cykler, med dæk, slanger, bremseklodser, styrbånd og et ødelagt leje i krankboksen. Det sidste kunne jeg ikke klare selv, men jeg var lykkeligt optaget med mine hænder, der blev sorte af snavs og olie.

Jeg har kontorhænder. I kan nok regne ud hvorfor. Men den formiddag lignede de noget fra en byggeplads. Først pillede jeg tre gearkranse af og rensede dem for vinterens slidtage og følte mig som en arkæolog, der ligger på knæ og børster tidens tand af forhistoriske genstande. Jeg ville redde, hvad reddes kunne, og sætter desuden en ære i at holde liv i mit grej.

Nogle af kransenes tænder lignede hajtænder, ikke godt. Et hjulsæt var også kaput efter tre år i krig. Lidt efter lidt blev kælderen forvandlet til en kirkegård for døde cykeldele, men jeg fik styr på tabet, udskiftet det nødvendige og ryddet op i gemmerne. Og vigtigst: Jeg glemte mig selv.

Det var for en gangs skyld hænderne, der gjorde arbejdet. Ånden var sekundær. Og jeg følte mig tættere på naturen, end jeg plejer at gøre fra 8-16. En tur i kælderen, og man er menneske igen; ned og rode med cykler. For det er vores hænder (og fødder), der fæstner os i den praktiske virkelighed.

Derfor er det også en forbandet skam, at uddannelse i dag er blevet identisk med akademisk uddannelse, og at det gode håndværk er forsvundet fra den offentlige interesse.

Samtidig frekventeres universiteter og gymnasier af unge mennesker, der aldrig skulle være blevet lukket ind. Drenge og piger for hvem det boglige altid vil være en by i Rusland, og som var meget, meget bedre tjent med at uddanne sig til noget andet end alle de andre.

Det ligger for øvrigt til os, det med hænderne.

Vi er dyret, der ikke kan holde nallerne i ro. Konstant har vi gang i et eller andet med vores hænder og fingre. Vi piller, trykker, prikker, taster, scroller.

Den engelske psykiater Darian Leader mener i en underfundig, lille bog med titlen Hands: What We Do with Them and Why, at man kan anskue vor tids eksplosive mobilteknologi i dette evige lys. Mobiltelefonen, også kaldet en handy, er ifølge psykiateren ikke noget afgørende nyt, men snarere den nyeste dille, vi bare må holde i hånden. Før var det et ur, en vifte, en cigaret eller noget helt fjerde. Mennesket finder ro og mening ved at holde om noget.

Fra hånden til munden, det var sådan, mennesket begyndte, og alverdens filosofi kan ikke lave om på håndens primat over tankens. Vi rører ved ting, og vi smager på dem. Det er sådan, vi lærer verden at kende, empirisk. Vores hænder hele tiden praktisk involveret i vores væren, og er der for mange idle hands, som det hedder på engelsk, altså for ledige hænder og intellektuelle i et samfund, så opstår der nemt social uro, revolution eller krig.

Vores hænder er lavet til at være beskæftigede, ikke til stilstand. Ledige hænder har Fanden skabt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Cykling er min kirke (2016), Søren Krarup og hans tid (2014) og Absolut Sverige (2011).
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Signe Munk
16.03.18, 17:00
En nedskæring på 700 mio. er et økonomisk cirkelspark til DR med store konsekvenser for dansk kultur. Læs mere
Af Christina Egelund
16.03.18, 16:54
Det er faldet mange for brystet, at Liberal Alliance i øjeblikket kører en stor udendørs kampagne i København med teksten: ”Ingen kæmper hårdere for billigere biler. Indtil nu er en VW Passat blevet 104.800 kroner billigere.” Læs mere
Af Rune Lund
16.03.18, 15:20
Regeringen og Dansk Folkepartis model til afskaffelse af medielicensen og massive besparelser af DR på 20 procent vil kunne bringe dansksprogede programmer i fare. Og den skatteløsning, der er foreslået, er socialt skæv. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.03.18, 11:18
I Bulgarien har staten sørget for, at befolkningen kan forstå deres skat. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.03.18, 10:49
Ungdomsoprørerne gav sig selv og hinanden noget nyt at tro på og udleve i stedet for gammeldags normer. Herunder pædofili. Læs mere
Af Signe Munk
16.03.18, 10:35
Over 50% af danskerne er overvægtige. Der skal nye tiltag til, men det er ikke flere sundhedskampagner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.03.18, 18:24
Danmarks største kommune fifler og skærer til for at på pengene til at passe. Læs mere
Af Gitte Seeberg
15.03.18, 09:41
Når selv det politiske etablissement med tidligere anstændige partier som Venstre, Konservative og Socialdemokratiet nu går i front og slår den hårde tone an, ja så kan man dårligt bebrejde almindelige mennesker i at følge trop. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
14.03.18, 16:32
Det er meget fint, at regeringen skærer 20 procent af DRs budget, og antageligvis vil nedstemme forslag, der skal tæmme de onde udenlandske medier, men det går ikke vidt nok. Vi skal gøre op med idéen om, at det offentlige skal stable en alternativ massekultur på benene.  Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
14.03.18, 15:03
Med kager og hårde ord fremstiller Støjberg sig selv som udlændingepolitikkens Chuck Norris. En af mærkesagerne er udvisning af kriminelle udlændinge. Sandheden er, at ministeren har fejlet i kampen for at få flere kriminelle udvist. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her