Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

#MeToo æder sine egne døtre og sønner

Det, der begyndte som en konkret kritik, er muteret til en moralistisk kampagne mod forskelle i Vesten, især den mellem kvindelig og maskulin seksualitet.

Som du måske har bemærket, har ledelsen af det herostratisk berømte cykelløb Tour de France valgt at afskaffe podiepigerne ved årets rundtur i det franske. Det fik straks telefonerne til at gløde hos ledelsen af det næsten lige så berømte etapeløb Giro d'Italia, men journalisterne måtte sluge deres skuffelse: Podiepigerne overlever i Giroen, som i år fordobler den politiske ukorrekthed ved at starte i Jerusalem i Israel. Tak for det, siger jeg. Forza Italia! Sølle franskmænd.

Overgivelsen til tidens puritanisme er imidlertid ikke en speciel fransk disciplin, men en generel vestlig tendens, som jeg drister mig til at undre mig over på kvindernes internationale kampdag.

Hvorfor er det, at den postmoderne feminisme vinder frem med syvmileskridt, typisk assisteret af vor tids spejderdrenge og dydsdragoner? Hvorfor får fænomener som #MeToo så kraftigt gennemslag - og intet sted så prægnant som i Sverige, verdens nok mest lige samfund?

Forklaringen kommer om lidt.

Først en disclaimer. Jeg er lige så stor modstander af seksuelle overgreb som alle andre, uanset om de finder sted i nattelivet, på arbejdspladsen, begås af muslimske efterkommere eller af en mand ved navn Jensen. Men omgangen mellem de to køn er ikke sort-hvid og kan ikke rettes ud til en lige linje, uanset hvor meget der hashtagges svenske elitefeminister.

Thi sandheden er jo den, at hvor der er mænd og kvinder, kan der nemt opstå en gnist. Hvor der er mænd og kvinder, er der indimellem noget på spil udover det formelle, det sociale, venskabelige eller professionelle. Kald det seksualitet, for det bunder i en naturkraft, som vi kender fra evolutionshistorien, men fejlagtigt tror, kun gælder aberne; en motor, der må, skal og bør tøjles og styres, men desværre ikke altid bliver det.

Det, der begyndte som en konkret og dokumenteret kritik af konkrete personer og bestemte forhold i de såkaldt kreative miljøer fra Hollywood til Zentropa, Dansk Journalistforbund, Forfatterskolen og DR, er med #MeToo muteret til en moralistisk kampagne mod forskelle i Vesten, især den mellem kvindelig og maskulin seksualitet.

#MeToo er det, der sker, når man bevidst ser bort fra evolutionslæren og lader som om, at mænds og kvinders seksualitet er identisk. Fra at dreje sig om fysiske overgreb, som kun voldsmænd forsvarer, er kampagnen kommet til at handle alt muligt andet, herunder psykisk diskrimination, »mikroaggressioner« og »mansplaining«, altså det mere almindelige og udbredte forhold, at din mandlige chef eller forelæser snakker dig ihjel om sine store bedrifter. Det sidste er grinagtigt, men ikke kriminelt.

Fra at være bundet til et felt, hvor nogle mænd beviseligt misbruger deres position, fysiske overlegenhed eller begår voldtægt, er kampzonen nu udvidet til at gælde alt, hvad der kan være irriterende for især privilegerede kvinder i Vesteuropa og USA.

Mutationen ligger i det universelle hashtag. At de mange forskellige historier fra diverse sammenhænge bliver til én og samme moralske sump. Adfærd, situationer og dilemmaer slås sammen og sættes på formel. De endnu eksisterende forskelle mellem mænd og kvinder, herunder de to køns respektive flirten, fortolkes kriminologisk.

Mutationen sker, efter at vi i flere generationer har fået at vide, at vi i den bedste af alle verdener skal være mere og mere lige. Det er derfor, forskellene provokerer stedse mere. For som sociolog Ulla Holm gør gældende i en glimrende kronik i Politiken, er der noget paradoksalt sigende i, at krænkelserne i Vesten især opleves af kvinder, der har de bedste forudsætninger for at nå samfundets top, ikke mindst i de kreative brancher, styret af blød og symbolsk magt snarere end formelle regler.

Det lader til, skriver Ulla Holm ligeud, at »oplevet diskrimination er omvendt proportional med graden af magt, kvinder har. Jo bedre kvinder er stillet i samfundet, desto mere tilbøjelige er de til at føle sig krænket af mænd«. Når den objektive diskrimination falder, vokser den subjektive og følelsesmæssige oplevelse af ulighed ironisk nok. Det er derfor, at #MeToo æder sine egne børn.

Sociologens betragtning flugter med en overbevisende teori om revolutioner. En kampagne som #MeToo har det tilfælles med en revolution, at den opstår, når de forhold, der kritiseres, mindskes. Revolutioner sker på vej op, ikke på vej ned. Revolutioner opstår, når trykket lettes, og der bliver mere overskud, dvs. ikke når undertrykkelsen er størst, men når den falder. Revolutioner er således forsinkede reaktioner, der har det med at gøre tingene værre.

PS: Giro d'Italia begynder den 4. maj.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Cykling er min kirke (2016), Søren Krarup og hans tid (2014) og Absolut Sverige (2011).
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
20.03.18, 16:37
Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.03.18, 12:42
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet. Læs mere
Af Josephine Fock
20.03.18, 09:37
Hvis du vil være sikker på, at PET ikke uberettiget ligger inde med oplysninger om dit sexliv, dit sociale netværk og din gæld, skal du aktivt kontakte dem selv. Det burde ikke være nødvendigt i et retssamfund. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.03.18, 08:16
Gode fagbøger rejser fælles anliggender, men medierne ser dem åbenbart ikke eller tier dem ihjel. Læs mere
Af Angela Brink
19.03.18, 02:40
Alt tyder på, at DR i løbet af de næste fem år skal spare 20 procent. Og at de politikere, der kritiserer spare-udspillet, kan gøre det helt omkostningsfrit. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.03.18, 16:12
Når virkeligheden ikke gør, som man vil, må man finde på dårlige undskyldninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
18.03.18, 09:17
Der bør indføres flere målrettede sanktioner mod Putins indercirkel. Læs mere
Af Signe Munk
16.03.18, 17:00
En nedskæring på 700 mio. er et økonomisk cirkelspark til DR med store konsekvenser for dansk kultur. Læs mere
Af Christina Egelund
16.03.18, 16:54
Det er faldet mange for brystet, at Liberal Alliance i øjeblikket kører en stor udendørs kampagne i København med teksten: ”Ingen kæmper hårdere for billigere biler. Indtil nu er en VW Passat blevet 104.800 kroner billigere.” Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her