<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Retten til at gå klædt, som mænd vil

Når kvinder frivilligt tildækker deres hår for andre mænd end deres nuværende eller kommende mand, genfortæller de en lang historie, som er lige så gammel som islam.

I går var det World Hijab Day. Jeg fejrede den ikke, men Politiken gjorde naturligvis opmærksom på festdagen i et nyhedsbrev.

»Kvinder over hele verden, uanset etnicitet og religion«, hed det triumferende, »har båret denne hovedbeklædning »i solidaritet med verdens muslimske kvinder«, efter at en ung kvinde fra Bangladesh, bosiddende i New York, indstiftede dagen for fem år siden.

Ifølge det arabiske nyhedsmedie Al Jazeera deltog kvinder fra omkring 190 lande i fejringen af »retten til at gå klædt, som man lyster«.

Det var den sidste formulering, jeg faldt over. »Gå klædt, som man lyster«. Korrektion: Der mangler et d i man. Der burde have stået: Gå klædt, som mand ønsker.

Men ikke ifølge kvinderne selv. At skjule sit hår og dermed sit ansigt og dermed den sensualitet og seksualitet, der er forbundet hermed, hvilket alt sammen er i pagt med muslimsk praksis, er tilsyneladende at gå klædt, som man lyster. Uden d. Forstå det hvem der kan. Al Jazeera kan. Politiken kan. Du kan måske også. Men jeg har svært ved at forstå, hvordan mandlige muslimer ikke blot fik solgt denne praksis til alverdens muslimske kvinder – tillige dem med anden etnicitet eller religion – men også fik alle disse kvinder til at sige, at de går klædt, som de lyster, når det nu engang er noget, mænd bestemmer, direkte eller indirekte, fædre, brødre, onkler, imamer, vejledere, ægtemænd, sønner. Kort og godt mænd.

Eller det vil sige: Jeg tror nok, jeg har en forklaring på mysteriet. Den er historisk (som så meget andet). Når kvinder frivilligt tildækker deres hår for andre mænd end deres mand derhjemme eller for de ugiftes vedkommende deres kommende mand, genfortæller de en lang historie, som er lige så gammel som islam. Og islam er en tro, der gør mænd til kvinders overmænd.

Læs Koranen, du kan låne den på biblioteket. Der står alt, du behøver vide. Læg dertil århundreders vold og magt, og du er ved at være fremme ved en slags forståelse af, hvorfor moderne unge kvinder tror, de udtrykker sig, når der i virkeligheden er tale om underkastelse.

Overmagten ligger indlejret i religionen, i dens skrifter og i den historiske praksis. At unge kvinder i dag så kommer rendende fra alle gadehjørner og siger, de gør det frivilligt, er at lade som om, at forhistorien ikke findes, og at den sociale og religiøse kontrol pludselig er afskaffet, fordi de unge mennesker lever i et demokrati eller i den globale verden. Kære venner, tro om igen.

Hvad disse kvinder tror er subjektivitet, er gentagelse, tradition og norm. Hvis de virkelig ville være noget nyt og anderledes, lod de tørklæderne blive i skabet.

Mit gæt er, at flere og flere europæere vil komme til at gennnemskue disse muslimske kvinder, for der findes som den balstyriske, men klartseende italienske forfatter Oriana Fallaci skrev kort før sin død, ikke en god islam og en dårlig islam.

Der findes ret beset kun islam, og islam er Koranen, dvs. sharia, dvs. en religion, der fraset visse poetiske og metafysiske kapitler og passager udtrykker sig gennem påbud, regler og politik og er i familie med alle totalitarismers moder: teokrati, et styre ved og af de rettroende.

Hvordan muslimer så efterlever deres politiske religion i praksis er en anden og mere kompliceret sag, men kvinders tildækning er hverken kompliceret eller avanceret. Den er, hvad den er: En praksis, mænd har ønsket sig igennem 1400 år, og som flere og flere unge muslimske kvinder tyer til og advokerer for midt i Vestens metroploer, sekulære, kristne-ateistiske og urbane områder. De skulle skamme sig, skulle de. Eller flytte til det nærmeste teokrati.

Bangladesh, f.eks.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere