Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad jeg fandt i min mailbox

Jeg har luget ud siden kl. 9 i morges, men lige lidt hjælper det.

En potentiel dødsensfarlig asteroide nærmer sig øjensynligt jordkloden med kolossal fart. Udenlandske forskere har allerede navngivet den Alternativet efter et kendt månesygt politisk fænomen i Danmark, der skønnes at have nogenlunde samme ødelæggende virkning for skatteydernes vel og vel.

Men før det går så galt, tilbydes jeg et sæt nye RayBan-briller til den favorable pris af 25 amerikanske dollars, ligesom K-forum lover mig, at jeg kan blive fuld af kompetencer i det nye år, hvis jeg følger et af deres formidable kurser for sådan nogle idioter som mig.

Jeg kan altså ånde trygt lidt endnu. Men så tikker der flere opmærksomhedskrævende mails ind. Jeg har været uden for wifidækning en hel dag, og inboxen er fyldt til bristepunktet. Jeg fjerner først fem lovende jobtilbud, et af dem på Manhattan, og to ægteskabstilbud fra kvinder med bryster så store som møllehjul. Dur ikke. Derefter sletter jeg alt fra LinkedIn, Politiken og en afsender, der kalder sig Ulf Spartacus Andersen og ærgrer mig over, at mit spamfilter åbenbart ikke er godt nok. Derpå kommer deleteturen til nogle spasmatiske efterdønninger af Black Friday og Cyber Monday.

Det begynder at lysne. Ha, der tog jeg fejl! Jeg har luget ud siden kl. 9 i morges, men pludselig opdager jeg, at de næste tre skærmsider også er fyldt med mails, nyhedsbreve, links til Twitter og jeg ved ikke hvad. Løber næste skærmside igennem og finder en mail, jeg skulle have svaret på for en uge siden. Pinligt. Der ligger også en årsopgørelse fra Skat og andre delikatesser.

Nå, videre, føler mig som en gartner i skærsilden; det er både hedt og omsonst. Bitcoin, væk, Trump-bashing, væk, MeToo, væk, EU, mere MeToo, væk igen, Vorherre bliver til Vorhen i Sverige, væk, voldtægter i Sverige, væk, flere voldtægter, bilafbrændinger, væk, dagens leder, væk, tilbud på ny mobiltelefon, væk, tilbud fra Czech Airlines – gid jeg kunne – slet, pyh.

Imens går tiden. Havde sat mig for at læse Danmarks Statistiks seneste gyserfortælling om den muslimske indvandring til Danmark, men bliver afbrudt igen og igen. Lukker mailen ned og sætter mig til at studere tallene, og det føles dejligt gammeldags. Slukker for en sikkerheds skyld også mobilen og rammes af en spontan fantasi om, at jeg skyller den ud i lokummet. Se, det ville være lykke. Men den er som bekendt kortvarig.

Det samme gælder min udholdenhed. En time senere åbner jeg boxen igen. Er bange for, at jeg har glemt at svare på mere end én mail. Og rigtigt nok. Der er også tikket et tilbud på nye vinterdæk ind side om side med en sanseløst spændende besked fra forældreintra. Fra Køge Bugt forlyder det, at politiet har fundet en arm mere.

Et øjeblik senere fanges min opmærksomhed af en mail med mere referende karakter. Den henviser til en dansk dokumentarudsendelse om menneskesmugling fra Tyrkiet og Nordafrika, som tilsyneladende blev sendt i tv for et par dage siden.

Filmen følger en ung mand, der ved tredje forsøg kommer til Tyskland med fly og via betaling til en menneskesmugler, som allerede bor i et nordeuropæisk land. I programmet skal en ekspert i menneskesmugling og rådgiver for EU have fortalt, at migranternes ”rejseomkostninger” primært går til korruption. Filmen dokumenterer angiveligt, hvordan paskontrollører er købt og betalt, og en arabisk kystvagt i Nordafrika fortæller, at han videregiver helt operationelle oplysninger til smuglerne. Om hvilke tider og ruter, politi og militær tager, hvor der findes radar på kysten, der kan opfange både osv. osv. Jeg finder senere dokumentaren frem og ser den. Den er fremragende.

Det svimler for mig, og mit korporlige system sender signal om, at jeg burde finde et fysisk hårdt arbejde i stedet. I Polen eller Tjekkiet.

Endnu mere, når jeg forstår, at EU's militære tilstedeværelse i Middelhavet kun har gjort arbejdet nemmere for smuglerne: Nu behøver de ikke få migranten helt i land, men blot hen i nærheden af flådefartøjerne, der er forpligtede til at samle de såkaldte bådflygtninge op i internationalt farvand. Ingen af de store smuglere og bagmænd lader til at være blevet dømt.

I dokumentarudsendelsen udtaler en italiensk chefanklager: »Menneskesmugling er den bedste aktivitet for kriminelle, eftersom efterspørgslen er ubegrænset«. Og han anbefaler europæerne at bekæmpe menneskesmuglerne på samme måde som mafiaen. Smuglerne, understreges det, gør det for økonomisk vinding; de er organiserede, og de er fuldstændig ligeglade med migranterne.

Jeg tager en pause. Min mailbox koger. Klokken er kun 12.30. Og asteroiden kommer nærmere. Jeg indgår et aftale med mig selv: I morgen tager jeg ud i verden. Om det så er til Tølløse, Tirstrup eller den lokale Netto.

Det kan ikke blive ved på denne måde. Vi mennesker har det med at frygte sygdom, asteroider eller dommedag. Vi glemmer blot, at den elektroniske flodbølge lammer os time for time. Når vi sover, tikker den ind. Når vi vågner, tikker den videre, og når vi tjekker ud, tjekker den søreme ind igen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Cykling er min kirke (2016), Søren Krarup og hans tid (2014) og Absolut Sverige (2011).
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
24.01.18, 09:51
Nye tal viser, at virksomheder fortier sandheden om mangel på arbejdskraft. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
23.01.18, 11:34
Det vækker ganske enkelt afsky, når jeg oplever den konstante ansvarsfraskrivelse fra magthaverne i disse år. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.01.18, 10:27
Revolutionens fortrop ankom med et fly fra Ryanair Læs mere
Af Morten Løkkegaard
23.01.18, 08:33
Briterne efterlader 73 tomme stole, når de forlader EU. Lad os benytte lejligheden til at skære Europa-Parlamentet til og desuden droppe drømmen om transnationale lister. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.01.18, 08:28
Manglende værdiforståelse hos VK-partner og støtteparti, der glemmer ægteskabets værdi Læs mere
Af Louis Jacobsen
22.01.18, 20:56
Når man arbejder som underentreprenør for Københavns Kommune, skal der ikke udføres social dumping. Det vil sige, at der skal lønnes efter de landsdækkende overenskomster. Læs mere
Af Siddik Lausten
22.01.18, 20:05
Skadefryd over udflytninger af statslige arbejdspladser klæder ingen, men fylder alligevel almindelige og sociale medier. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
22.01.18, 17:28
Det er måske eneste gang, jeg skriver disse ord, men nu må staten hævde sit territorium - og vise banderne, hvem der bestemmer. Læs mere
Af Christel Schaldemose
22.01.18, 14:50
Det ligger i socialdemokraters DNA at tage ansvar. Det er det, SPD gør lige nu, og det skal nok give nogle tæsk. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.01.18, 11:37
Kommunale, statslige, filantropiske og arkitektoniske beslutningstagere er rørende enige om, hvad der sælger billetter – og borgerne klapper. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her