Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kongeslottet skal ødelægges

De mænd og kvinder, der muliggør ødelæggelsen af Nyborg Slot, hader ikke kulturarven. De tænker mere på deres eftermæle, og det kan dårligt blive stort nok.

Hvis du tilfældigvis bor i Nyborg Kommune, har du fået en grund til at stemme ved det forestående kommunalvalg. Du skal ikke stemme på de partier med borgmester Kenneth Muhs (V) i spidsen, der har vedtaget at smadre det historiske Nyborg Slot fra 1100-tallet for at rejse en moderne mastodont kreeret af kælne arkitekter, indbildske museumsfolk, naive fonde og griske kommunalpolitikere i fællig.

»Restaurationen« af Nyborg Slot skal være klar om tre år og står i 351 mio. kr., bom. Slottet vil ifølge prospektet komme til at ligne så megen anden postmoderne arkitektur eller for nu at sige det på godt dansk – en gigantisk skraldespand. Andre kommer måske snarere til at tænke på Hitler førerbunker eller Nobelparken ved Aarhus Universitet.

Ud af den eksorbitante sum på 351 mio. kr. kommer mindst de 85 fra kommunale og statslige kasser. Disse penge kunne have været brugt til alt muligt andet socialrealistisk, som f.eks. politi, forsvar og efterretningsvæsen – eller skattelettelser. Men nej.

Totalstaten, der elsker kultur, mursten og receptioner meget, meget mere end landets indre og ydre sikkerhed og desuden altid er på jagt efter storstilede projekter og sorte huller, den kan kaster millioner efter, maser videre. Derfor skal Nyborg Slot smadres. Hvad ikke engang de brutale svenske tropper, der dengang var toppen af poppen inden for militær formåen, evnede for 350 år siden, kan moderne arkitekter, administratorer og DJØF'ere gennemføre med et snuptag. Svenskerne løb efter sigende med slottets møblement; vor tids genier er mere radikale; de smadrer hele lortet.

Husk nu, at Nyborg indtil for nylig havde Nyborg Slot. Et smukt og på alle måde værdigt mindested for afgørende kapitler af Danmarkshistorien. Et imponerende bygningsværk (til trods for tidens tand), landets ældst bevarede kongeborg fra middelalderen, indtil 1400-tallet sæde for det berømte Danehof, bolig for danske konger indtil svenskekrigen 1658-59, placeret i smukke og for danske forhold grandiose omgivelser.

Jeg var der selv i maj 2012 og nød riddersalens eksemplariske stilhed og gik nærmest beruset rundt på voldanlægget med fortidens forkætrede blod i mine vener, mens min søn plagede og plagede for at få en is mere. Vi tog derefter bilen og kørte de få km. til det eksakte terræn, hvor Slaget ved Nyborg fandt sted i 1659 på en kold novemberdag magen til i dag, gengivet på de næsten samtidige kobberstik, som dengang var den fremmeste måde at masseproducere billeder på.

Jeg kiggede på Samuel Pufendorfs dramatiske stik, som er fortegnet, så fronterne strækker sig helt fra Storebælt og langt ind i land, fordi de to hæres indbyrdes placering var vigtigere end deres præcise sted, og kiggede ud over markerne og prøvede at forestille mig opstillingen af heste og soldater og en øredøvende kanonild. Omkring 20.000 soldater menes at have krydset klinger her langs Ladegårds Å, mellem Lindenborgvej, Telegrafvej og Odensevej. Det gjorde alligevel indtryk på sønnike. 3.000 anslås at være blevet dræbt på slagmarken. At Danmark overhovedet overlevede som en selvstændig stat, kan vi takke de danske og allierede tropper ved Nyborg for – heriblandt polske, hollandske, brandenburgske og kroatiske. Uden deres indsats havde vi delt skæbne med Skåne, Halland og Blekinge den dag i dag, og dét ville som bekendt have været både surt og svensk.

Men alt dette og mere er naturligvis ikke nok for vor tids museumsfolk, teknokrater og arkitekter. Det gamle og udtjente må vige for nyt og lækkert design, og du har, værsågod, at betale ved kasse 1.

En ordentlig folkeskole? Hvorfor dog det? Bekæmpelse af de forpulede bander i byernes midte? Nej, det må vi ikke. Ordentlige hospitaler? Næ, så hellere bygge et museum mere. Kommentatoren Eva Agnete Selsing lægger på sin FB-profil ikke skjul på sin afsky:

»Undskyld mig, men er det en syg vittighed? Skal Nyborg slot, den 1000 år gamle kæmpe, 'fornyes' til at ligne noget fra et Tetris-spil? For 351 millioner kroner? Af nogle dementorer fra arkitektfirmaet 'Cubo' (…) Hvis man hader vores kulturarv så meget, så havde det været mere værdigt at sprænge huset i luften«.

Så kan de lære det, dementorerne, bortset fra at det gør de naturligvis ikke; de fortsætter.

Jeg tror imidlertid ikke, at de mænd og kvinder, der muliggør ødelæggelsen af Nyborg Slot, hader kulturarven. De tænker på deres eftermæle, og med eftermælet forholder det sig nu engang sådan, at det dårligt kan blive stort nok.

Hvad disse mennesker ikke har udrettet i levende live, vil de nu have i mursten og turisme for eftertiden. Det gør ikke ødelæggelsen større, men mindre. De ansvarlige tænker på sig selv og brandingen af Nyborg, mens historien er en biting eller hvad amerikanerne kalder en add-on. Sådan går det lystigt derudad i Disneyland.

Efter os vil vore børn og efterkommere stå med en syndflod af museer og mausolæer over en svunden tid. Og de vil næppe have råd til hospitaler.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Cykling er min kirke (2016), Søren Krarup og hans tid (2014) og Absolut Sverige (2011).
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.04.18, 11:28
Friheden er det eneste sprog, vi taler, og det får mange til at tale udenom det egentlige, når det gælder islam. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.04.18, 00:36
Jeg har lagt mig ud med Go Vegan-folket, og det skal man ikke gøre. Jeg er seriøst nervøs for, hvad det skal ende med, hvis de på nogen måde får gang i en større bevægelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.04.18, 16:15
Ulven har skabt utryghed i Vestjylland, hvor eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove med ulve. Den utryghed skal vi tage alvorligt, og det er årsagen til, at ulven skal indfanges i Danmark. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
20.04.18, 15:24
Du gør dig skyldig i et uhyrligt, ukonservativt statstyranni, når du vil tvinge jødiske børn til at blive fremmedgjorte fra deres egen religion Læs mere
Af Anders Vistisen
20.04.18, 10:08
Regeringen hjælper Tyskland med at indføre spærregrænse til Europaparlamentsvalg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.18, 16:34
Det kan han blive, hvis han fortsætter sine nuværende takter, hvor han ikke afviser censur på nettet. Læs mere
Af Naser Khader
19.04.18, 14:59
Trumps utidige udmelding kan have opildnet Assads bror, den brutale Maher, lederen af republikanergarden, til en gang for alle at sætte en stopper for oprørerne med det kemiske giftangreb. Læs mere
Af Christina Egelund
18.04.18, 20:56
Det er stærkt, rørende og vigtigt. Jeg blev forleden rørt over et tv-program. Et program, hvor tv-værten Abdel Aziz Mahmoud beskriver sin kamp for at springe ud som homoseksuel. Og hvorfor så nu egentlig det? Læs mere
Af Christel Schaldemose
18.04.18, 10:17
Tirsdag var Emmanuel Macron på besøg i Europa-Parlamentet. Her havde han alle muligheder for at styrke EU’s image. Men han forpassede sin chance. Læs mere
Af Naser Khader
18.04.18, 07:40
Det sker jo hele tiden rundt om i verden, at religiøse dogmer og traditioner (fx enkebrænding i Indien, kvindeomskæring i Afrika og flerkoneri i den muslimske verden) må vige for det moderne menneskesyn. Og det er jeg sådan set taknemmelig for. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her