Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ny rapport om socialt udsatte er chokerende læsning

Man behøver ikke at holde sig til fiktionens verden, hvis man har hang til gys. Virkeligheden kan være mindst lige så sindsoprivende. Det er den netop offentliggjorte 2015 årsrapport fra Landsforeningen af Væresteder et rigtig godt eksempel på.

Jeg holder meget af at læse krimier, for jeg elsker det gys, der kan løbe koldt ned ad ryggen, når en forbryder skal afsløres og fanges. Men det, jeg særligt fandt ud af i den netop overståede påskeferie – hvor der var rig lejlighed til at læse krimier – var, at man faktisk ikke behøver at holde sig til fiktionens verden, hvis man har hang til gys. Virkeligheden kan være mindst lige så chokerende. Det er den netop offentliggjorte 2015 årsrapport fra Landsforeningen af VæreSteder (LVS) et rigtig godt eksempel på.

Årsrapporten tegner et forfærdende billede af fremtiden for socialt udsatte, hvor udviklingen og prioriteringen af indsatserne vækker mindelser om fordums tids fattighjælp og afspejler et skred i synet på mennesker på den yderste kant af samfundet

LVS repræsenterer mere end 100 væresteder i hele Danmark og har årligt kontakt til henved 14.000 socialt udsatte mennesker. Rådet for Socialt Udsatte skønner, at der i Danmark findes 50.000 mennesker, som kan betegnes som socialt udsatte. Størstedelen af LVS' medlemmer er væresteder for enten stofafhængige, tidligere stofafhængige eller psykiatribrugere. Blandt LVS' medlemmer findes dog også to Krisecentre for mænd og to af KFUKs reder.

I 2015 årsrapporten for udsatte-området ser LVS ikke kun på det forgangne år, men analyserer udviklingen gennem de seneste 10-15 år. Analysen peger bl.a. på, at flere er blevet fattige, og at de fattige er blevet fattigere. Flere er blevet hjemløse. Flere er endt i misbrug, mens stadig færre kommer i stoffri behandling. Der er blevet større ulighed i misbrug og sygdom. Og der har været færre penge til indsatser rettet mod socialt udsatte i kommunekasserne.

Ifølge LVS skyldes udviklingen en bevægelse fra velfærdssamfund til konkurrencestat som en konsekvens af bl.a. den økonomiske krise. Årsrapporten tegner et baseline-scenarie for området 10 år fremme i tiden, hvis udviklingen fortsætter: Til den tid vil vi have udviklet et samfund, hvor kun de, der bidrager til fællesskabet med arbejdskraft, har en værdi. De ”ubeskæftigede” vil blive gemt af vejen, frataget basale rettigheder, og systemet vil have mistet den sidste tro på, at mennesker har en værdi i sig selv, og at man kan komme ud af sine problemer med den rette hjælp, mener LSV.

I mangel af en tilfredsstillende samlet oversigt over udsatte-området, lavede LVS sidste år selv en opgørelse. Den bygger på tal fra kommunale regnskaber og budgetter, hhv. tal for Satspuljens tildelinger til projekter rettet mod socialt udsatte voksne, som de fremgår af Finansministeriets årlige opgørelser over udmøntningen af puljemidler.

På kommunernes område viser den, at siden 2010 er de samlede kommunale udgifter til området faldet med 7,3 % i faste priser. Ser man på de kommunale aktiviteter, der specielt vedrører væresteds-områdets målgrupper, er udgifter til aktivitets- og samværstilbud (i det daglige kaldet væresteder) faldet næsten 30 %. Udgifter til botilbud er 5 % lavere, mens udgifter til hjemløse og stofmisbrugere er blevet mere end halveret.

I det samlede regnskab er hverken væresteder eller kontakt- og støttepersonordningerne store poster. Måske er det en medvirkende årsag til, at man ude i kommunerne har fundet ud af, at de socialt udsatte kan holde for, uden at det vil skabe stor opmærksomhed og modstand. De svage magter ikke at kæmpe deres egen sag og der er kun ganske få, der kæmper for dem.

På satspuljeområdet er der imidlertid sket en endnu voldsommere nedgang i støtten til projekter siden 2010. Bestanden af projektbevillinger i faste priser er blevet mere end halveret, idet den er faldet med 58 % Og det skyldes ikke, at bevillinger i 2010 var specielt store i forhold til de foregående år, tværtimod. Siden 2011 er der i flere år ikke kommet nye midler i puljen, fordi puljens størrelse afhænger af størrelsen af lønstigningerne. Ved lønstigninger under 2 % kommer der slet ikke nye midler i puljen. Der er således ikke tilført nye midler i 2011, 2013 og 2014. Når der er krise og mest brug for flere penge til de socialt udsatte, er der færrest midler til rådighed, for det er kun når en projektbevilling er udløbet, at der bliver plads til et nyt projekt.

Og så hører det naturligvis med i det generelle billede af en nedprioriteret samfundsgruppe, at der med de seneste reformer er gennemført markante besparelser på overførselsindkomster, der i høj grad berører netop gruppen af udsatte. Det er sket både i form af beskæring af ydelser og i form af begrænsning af adgangen, påpeger LSV i deres årsrapport.

Det er på høje tid, at vi får en debat om, hvad vi som samfund vil med vores indsatser over for socialt udsatte. Vil vi blot hjælpe de allernederste på den sociale rangstige til lige akkurat – og sommetider slet ikke - at kunne klare dagen og vejen, eller skal vi sigte mod at bringe mennesker – helt eller delvist – ud af deres problemer? Der er desværre meget, der lige nu entydigt peger på det første, og netop det gjorde min påskelæsning så sindsoprivende.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.