Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

I Danmark er det din egen skyld, hvis du bliver voldtaget

Voldtægtsmænd kan slippe for straf, hvis offeret er for fuld til at sige fra. Hvad er det for noget svineri?

Forestil dig, at du er så påvirket af alkohol, at du nærmest ikke kan stå på benene. Du lider samtidig af sukkersyge og har insulinmangel, så de få kræfter, du ellers ville have haft, er fuldstændig forsvundet fra din krop. Tre unge mænd hiver dig om bag en busk og voldtager dig, og du er så omtumlet og svag, at du ikke kan sige fra.

Skal de unge mænd, der har voldtaget dig straffes?

Her burde vi høre et rungende ja. Selvfølgelig skal de mænd straffes. Men så ligetil er det åbenbart ikke. I Danmark kan du voldtage ligeså mange kvinder, du har lyst til, og bagefter gå fri, så længe dine ofre er fulde nok og dermed ikke kan sige højlydt og konsekvens nej tak til at blive voldtaget.

Det lyder fuldstændig sindssygt. Men det er sådan reglerne i Danmark er skruet sammen. I går blev tre mænd frifundet for voldtægt i Roskilde byret, fordi offeret, som beskrevet her, var så fuld og påvirket af insulinmangel, at hun nærmest var bevidstløs og ikke kunne sige tydeligt fra.

I Danmark er det åbenbart ikke sådan, at mænd aktivt skal tænke selv. Udgangspunktet er omvendt, at alle kvinder har lyst til pik, og så må kvinden altså lige sig højt nej tak, hvis ikke hun vil have det. Hvis kvinden er så omtumlet og påvirket, at hun hverken kan sige kuk eller bøh, så skal det tages som om hun har helt vildt lyst. Ellers kan tre unge mænd, der finder en nærmest bevidstløs pige og slæber hende med ud i en busk for på skift at stikke pikken op i hende, jo ikke vide, at hun ikke vil. Vi ved jo alle sammen hvordan man som kvinde helst skal være bevidstløs for virkelig at nyde sex.

Det er helt absurd. Det svarer til, at det skulle være OK at slå nogen, hvis ikke de aktivt sagde nej tak, at spytte på dem, at stjæle fra dem og så videre. I kan vist godt se absurditeten. Det, at de fleste, der har sex, gør det af egen fri vilje, kan jo aldrig gøre det OK at have sex med mennesker, der ikke har gjort det klart, at de er med på den.

Der står godt nok i straffeloven, at det er ulovligt at skaffe sig samleje med en person, der befinder sig i en tilstand, hvor den pågældende er ude af stand til at modsætte sig handlingen. Men dommeren i Roskilde byret mente, at selvom pigen havde en promille på 1,58 og var i insulinmangel, så kunne hun altså sagtens havde modsat sig voldtægten.

Og det her er desværre ikke et enkeltstående tilfælde. Hanne Nielsen, daglig leder af Rigshospitalets Center for Voldtægtsofre, slog sidste år fast, at hvis man skulle gøre noget på voldtægtsområdet, så var det ikke at hæve strafferammen, men at ændre den måde, vi så på voldtægt. Hun beskrev, hvordan samfundsdebatten drejede over mod alle de ting, som man som kvinde bør gøre for ikke at blive voldtaget. Samme tendens skrev jeg om sidste år, hvor en ung pige blev voldtaget på Vorbasse marked, og de første spørgsmål hun blev mødt med af befolkningen var: Bad du ikke også lidt selv om det??

I Danmark har vi så travlt med at pege fingre ad andre kulturer, fordi de slet ikke er lige så langt fremme på ligestillingsområdet som os danskere. Men med den måde vi behandler voldtægtsofre på, har vi ikke særlig meget at være stolte af. Hvis vi hørte om et andet land, hvor man kunne få lov at voldtage kvinder, så længe de bare var på grænsen til bevidstløse, ville vi være rasende. Når det sker i vores eget land trækker vi på skuldrene. Vi burde i stedet kæmpe for, at denne her praksis blev ændret.

Selvfølgelig er man uskyldig indtil det modsatte er bevist. Sådan skal det også blive ved at være. Men lige nu virker det til, at den del af loven, der hedder, at gerningsmanden aktivt skal vide, at offeret ikke vil have sex, bliver misbrugt på det groveste. Selvfølgelig skal det ikke være sådan, at man kan blive uskyldig dømt, fordi man vitterligt troede, at samlejet var med samtykke. Men i en situation hvor kvinden er så påvirket, at hun ikke kan sige fra, er det simpelthen forargeligt, at man kan dække sig ind under, at man troede, at hun havde lyst.

Der er noget galt i Danmark. Ikke nok med at kun en ud af 60 voldtægter fører til en sag, så er der hos de voldtægter, der ender i sag, en helt skæv måde at anskue samtykke på.

Det er jo ikke så mærkeligt, at der er så få sager der fører til straf, når det åbenbart er stort set umuligt at blive dømt, medmindre offeret råber og skriger på hjælp. Et lille kig ind på Informations beretninger om voldtægt viser, at det ikke er sådan verden hænger sammen. I voldtægtsøjeblikket er mange voldtægtsofre så bange, at de bare gør, hvad de kan for at få det overstået – og hvis det betyder, at man ikke er i stand til at skelne mellem sex og voldtægt, ja så mangler der fandme lidt forståelse blandt mænd i det her land.

Hvis du sidder derude og stadigvæk ikke kan kende forskel på, hvornår noget er sex, og hvornår det er voldtægt, er der her en lille uddannelsesvideo, du passende kunne lære lidt af.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.