Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Overlevelsesguide for nye lærlinge

Der er gode råd i spandevis til den kommende skoleelev, gymnasiesnude eller universitetsstuderende. Men hvad med dem, der har valgt at tage en erhvervsuddannelse og snart skal starte i lære? Her er mine bud:

Det kræver ikke nogen ph.d. i medievidenskab for at opdage det årshjul, der findes inden for nyhedsartikler om uddannelsesdanmark. Lige så pligtfyldt tilbagevendende som dronningens nytårstale kører overskrifterne år efter år gennem facebookfeedet:

  • “Er der ebola i dit barns madkasse? Stor skolestartsguide”
  • “11 A-fag og 0 timers søvn: Sådan fik Gurkemeje-Solblomst Hansen landets højeste karaktersnit på 17,8”
  • “Var dit snit også for lavt til nanomolekylær biofysik? Her er uddannelserne, der kræver de højeste snit”

Den faste artikel, jeg efterspørger, er den, som er ment til de unge på erhvervsskolerne, der færdiggør deres grundforløb de kommende uger og derfor skal i praktik for første gang. Om manglen skyldes uddannelsessnobberi, tager vi en anden gang. Derfor har jeg prøvet at samle nogle af de råd, som jeg selv kunne have brugt, da jeg selv skulle starte i lære.

Læg stolthed i dit arbejde

Om du har valgt dit fag, fordi det er et livskald, eller der skal være noget til at betale regningerne; en sund portion faglig stolthed kommer kun til at gøre 37 timer af din uge 100 gange nemmere. En ting er den tilfredsstillende fornemmelse af at kunne overdrage resultatet af et stykke veludført arbejde. For mig er det en del af lønnen, selv om I ikke behøver fortælle det til min mester.

Men at dukke op til tiden, være engageret og have en sund portion nysgerrighed kommer ofte til at kaste endnu flere spændende opgaver af sig. De fleste svende er heldigvis sådan indrettet, at hvis du gider tage dit arbejde mere alvorligt end det mindst påkrævede, så vil de lære dig alt, hvad de ved. Grib den mulighed.

Tag ansvar for din uddannelse

I sidste ende er det dig, der står med håret i postkassen, hvis du ikke har fået det ud af din uddannelse, som du håbede. Brugte din mester dig som kastebold mellem forskellige sager, du ikke nåede at lære noget af? Satte svendene dig altid til at lave møgarbejdet, så de kunne lave det spændende i fred? Brugte du mere tid med mobilen i hånden end skruetrækkeren? Der kan være mange gode eller dårlige grunde til, at du ikke er blevet så dygtig, som du gerne ville, men det eneste, der er at gøre ved det, er at gøre noget ved det, inden det er for sent.

10 tommelfingre forsvinder af at blive brugt

Starten for de flestes læretid kan være en smule frustrerende. Du er omgivet af kolleger, der kan banke afsted med 110 km/t, nogle har givetvis været i faget, længere end du har levet. Imens du står der med dit dumme hoved, dine dumme hænder og dit værktøj, der ikke vil det samme som hverken hænderne eller hovedet. Her er der ikke så meget andet at gøre end at slå koldt vand i blodet. I starten handler det sgu om hellere at lave sit arbejde langsomt og ordentligt end hurtigt og dårligt. Det er nemmere at lære sig selv at lave sit arbejde ordentligt i første omgang end senere at aflære sig dårlige vaner.

At en svend kommer til at kalde dig lortelærling, handler ikke om dig

Girafsprog og rundkredspædagogik er nu engang det første, der ryger, når der virkelig er tryk på kedlerne, især inden for mange håndværksfag. Der kan være en taleform, som nogle skal vænne sig til, hvilket kan være nemt eller svært. Men jeg lover, at 99 ud af 100 gange er det ikke personligt ment, hvis der ryger en finke af fadet. Det er ikke det samme, som at man skal finde sig i hvad som helst selvfølgelig, men så siger man det højt, og så er den potte ude. En byggeplads uden klare beskeder og rene linjer falder fra hinanden. Det samme gør et arbejdsfællesskab med sine kolleger.

Meld dig ind i din fagforening

Jeg lover at spare den lange salgstale, men om du er i et firma, hvor alt spiller, eller alt sejler, så er medlemskab af den fagforening, der organiserer dit fag, sgu lige vigtigt. Det handler ikke om, at de kan skaffe billige fodboldbilletter eller forsikringsrabatter. Det handler om, at de er med til at lave din uddannelse, sikrer og kender de rettigheder, der gælder for dig som lærling på arbejdsmarkedet, og generelt bare er med til at understøtte dig i at blive så dygtig inden for dit fag, som dine evner rækker. Hvis du ikke betaler din del af gildet for det, ja, så får vi andre bare lov til det. Det bliver kaldt mange ting, jeg kalder det dårligt kollegaskab.Det var så mine bud! De er klart farvet af, at jeg har min daglige gang som elektrikerlærling inden for byggebranchen, så hvis du har verdens bedste bud til en kommende kontorelev eller andet relevant, så smid det endelig i kommentarfeltet


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mathias Vinholt (f. 1994) er elektrikerlærling, formand for Dansk El-Forbund Ungdom og socialdemokrat. Flasket op hjemmefra med glæden ved beskæftigelsen, at man aldrig skal ligge fællesskabet unødigt til last og lediggangen som roden til alt ondt, kaster han sig ind i debatter om uddannelse, arbejdsmarkedet, og hvordan vi igen får en ungdom, der går mindre op i at iscenesætte sig selv og mere op i at vise, hvad man dur til.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Folketingets partier har givet samtykke til, at dansk fregat indgår i fransk hangarskibsgruppe, selvom franske interesser ikke flugter med de danske. Det kræver, at Danmark justerer sin arktiske politik. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere