Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad blev der af kampen for dagpengene?

Selvom der er fuld blus på arbejdsmarkedet, kan vi så se hinanden i øjnene og påstå, at fællesskabet er klar til at gribe os, hvis dampen går af kedlerne?

Kan du huske det? Kalenderen skrev 2012.

Året forinden havde VK-regeringen med Dansk Folkeparti som idemænd, stukket en kniv i ryggen på dagpengesystemet og lønmodtagerne. Dagpengeperioden blev halveret og genoptjeningsperioden fordoblet.

Jeg kan godt forstå, hvis du har prøvet at glemme det. Røgen fra finanskrisen havde dårligt lagt sig, ledigheden snusede til de 5% og næsten dagligt blev man bombarderet af deprimerende historier om dagpengemodtagere, der stod på nippet til at falde ud af systemet.

Historier om nervøse udsigter til at sælge bilen og huset, hvis kontanthjælps-fælden klappede. Frustrationen over at have passet sit job og betalt sin skat til fælleskassen, der nu som tak smækkede låget ned over fingrene på en. Hvor blev den frustration af?

At diskussionen i 2019 mere eller mindre er gået i sig selv i den brede offentlige debat, handler for mig at se om noget meget positivt, der leder over i noget meget dansk. Det positive består selvfølgelig i, at beskæftigelsen buldrer derudaf, så hvorfor bruge spalteplads på at snakke om vilkår for ledige? Det danske består så i, at vi gerne foretrækker at gå med røven først ind i et problem, efter at det er blevet et problem.

For dagpengereformen fra 2015, var ikke den redningskrans som blev lovet. Genoptjeningskravet på 12 måneder blev fastholdt, længere for dem med de laveste indkomster. Dækningsgraden for en månedslønnet elektriker snuser snart til de 50% og hvis du prøver at holde hjulene i gang i din ledighedsperiode med vikar- og småjobs, så kan din sats ryge endnu længere ned. Skal vi virkelig stå i en ny finanskrise, før Christiansborg vil opdage, hvor ringe det står til?

For mig er konklusionen klar: Dagpengesystemet blev bygget på idéen om, at blot fordi man mistede sit job, så skulle man ikke miste sin værdighed. I dag har vi et system, der løfter pegefingeren mod dem, som har frækheden til at blive ledige. Svinger sats-pisken over dem, der er så dumme at prøve at finde fodfæste på arbejdsmarkedet igen - f.eks. via vikar og småjobs - og tvinger dem der har råd til det til at tegne private lønsikringer.

Vores dagpengesystem er hverken vores højt besungne Flexicurity model eller lønmodtagerne værdig og det er på tide, at Regeringen sætter sig med arbejdsmarkedets parter og får givet den saltvandsindsprøjtning den fortjener.

For lige nu er beskeden til de ledige enkel:

Hip og hurra for dem som havde råd til at lægge penge i madrassen, så kan fanden tage resten.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mathias Vinholt (f. 1994) er elektrikerlærling, formand for Dansk El-Forbund Ungdom og socialdemokrat. Flasket op hjemmefra med glæden ved beskæftigelsen, at man aldrig skal ligge fællesskabet unødigt til last og lediggangen som roden til alt ondt, kaster han sig ind i debatter om uddannelse, arbejdsmarkedet, og hvordan vi igen får en ungdom, der går mindre op i at iscenesætte sig selv og mere op i at vise, hvad man dur til.
Seneste blogs
Af Jan E. Jørgensen
26.02.20, 16:00
Socialdemokraternes opgør med arbejdskraftens fri bevægelighed er tom snak - heldigvis. Selv om masser af socialdemokrater bedyrer, at der skal ske noget, så bliver det ved ordene. Læs mere
Af Isabella Arendt
26.02.20, 11:28
Hvis vi vil bevare magt og ansvar i kommunerne. Hvis kommunalvalget i 2021 skal give mening, så skal borgernes stemme også gøre en forskel. Det gør den kun, hvis der er reel frihed til, at kommunerne kan styre, som de vil. Læs mere
Af Peter Kofod
26.02.20, 10:16
Udenlandske studerendes SU-gæld fortsætter med at stige, mens regeringen intet gør af frygt for EU. Læs mere
Af Annika Smith
25.02.20, 16:26
Vi må tage et opgør med konkurrencestaten og give de unge mere ro på Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
25.02.20, 15:59
Håndtrykket sætter to streger under om man vil Danmark Læs mere
Af Gitte Seeberg
25.02.20, 13:53
Kvinder og mænd får forskellig løn. Mon det er, fordi kvinderne gør det dårligere i jobbet? At jobbet har fået en lavere værdi? Eller er det, fordi kvinderne er dårligere til at forhandle løn? Eller er der en anden grund, jeg ikke kender? Læs mere
Af Nauja Lynge
25.02.20, 11:25
Danmark eksamineres af FN's komite for afskaffelse af alle former for racediskrimination, men man kan ikke afskaffe racediskrimination ved at lukke øjnene for politisk betændte områder. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere