Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad blev der af kampen for dagpengene?

Selvom der er fuld blus på arbejdsmarkedet, kan vi så se hinanden i øjnene og påstå, at fællesskabet er klar til at gribe os, hvis dampen går af kedlerne?

Kan du huske det? Kalenderen skrev 2012.

Året forinden havde VK-regeringen med Dansk Folkeparti som idemænd, stukket en kniv i ryggen på dagpengesystemet og lønmodtagerne. Dagpengeperioden blev halveret og genoptjeningsperioden fordoblet.

Jeg kan godt forstå, hvis du har prøvet at glemme det. Røgen fra finanskrisen havde dårligt lagt sig, ledigheden snusede til de 5% og næsten dagligt blev man bombarderet af deprimerende historier om dagpengemodtagere, der stod på nippet til at falde ud af systemet.

Historier om nervøse udsigter til at sælge bilen og huset, hvis kontanthjælps-fælden klappede. Frustrationen over at have passet sit job og betalt sin skat til fælleskassen, der nu som tak smækkede låget ned over fingrene på en. Hvor blev den frustration af?

At diskussionen i 2019 mere eller mindre er gået i sig selv i den brede offentlige debat, handler for mig at se om noget meget positivt, der leder over i noget meget dansk. Det positive består selvfølgelig i, at beskæftigelsen buldrer derudaf, så hvorfor bruge spalteplads på at snakke om vilkår for ledige? Det danske består så i, at vi gerne foretrækker at gå med røven først ind i et problem, efter at det er blevet et problem.

For dagpengereformen fra 2015, var ikke den redningskrans som blev lovet. Genoptjeningskravet på 12 måneder blev fastholdt, længere for dem med de laveste indkomster. Dækningsgraden for en månedslønnet elektriker snuser snart til de 50% og hvis du prøver at holde hjulene i gang i din ledighedsperiode med vikar- og småjobs, så kan din sats ryge endnu længere ned. Skal vi virkelig stå i en ny finanskrise, før Christiansborg vil opdage, hvor ringe det står til?

For mig er konklusionen klar: Dagpengesystemet blev bygget på idéen om, at blot fordi man mistede sit job, så skulle man ikke miste sin værdighed. I dag har vi et system, der løfter pegefingeren mod dem, som har frækheden til at blive ledige. Svinger sats-pisken over dem, der er så dumme at prøve at finde fodfæste på arbejdsmarkedet igen - f.eks. via vikar og småjobs - og tvinger dem der har råd til det til at tegne private lønsikringer.

Vores dagpengesystem er hverken vores højt besungne Flexicurity model eller lønmodtagerne værdig og det er på tide, at Regeringen sætter sig med arbejdsmarkedets parter og får givet den saltvandsindsprøjtning den fortjener.

For lige nu er beskeden til de ledige enkel:

Hip og hurra for dem som havde råd til at lægge penge i madrassen, så kan fanden tage resten.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mathias Vinholt (f. 1994) er elektrikerlærling, medlem af Ungdommens Landsudvalg i Dansk El-Forbund og socialdemokrat. Flasket op hjemmefra med glæden ved beskæftigelsen, at man aldrig skal ligge fællesskabet unødigt til last og lediggangen som roden til alt ondt, kaster han sig ind i debatter om uddannelse, arbejdsmarkedet, og hvordan vi igen får en ungdom, der går mindre op i at iscenesætte sig selv og mere op i at vise, hvad man dur til.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere