<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De høje energipriser skyldes ikke vores vedvarende energi – tværtimod

Det er helt ude i hampen, når der skydes på vores vedvarende energi som skyld i de nuværende høje energipriser. Det forholder sig stik modsat.

Først fakta. I de seneste måneder er prisen på gas seksdoblet og priserne på el tredoblet.

Prisstigningen på gas i Europa skyldes en kombination af voldsom vækst efter corona, slunkne gaslagre og et geopolitisk pres fra Putins Rusland, der ønsker en hurtig åbning af den nye gasrørledning Nord stream 2 fra Rusland til Tyskland, der som bekendt har været stærkt kritiseret, blandt andet af undertegnede. Og skulle man nogensinde have været i tvivl om, hvorvidt Putin vil bruge Ruslands gas som sikkerhedspolitisk pression over for EU, kan man ikke være det længere.

Prisstigningen på elektricitet skyldes også flere faktorer. Den vigtigste årsag er ifølge Dansk Energi prisstigningen på gas, der jo også bliver brugt til at producere el. Det er altså vores fortsatte afhængighed af fossil gas, der er den vigtigste årsag til de høje elpriser. Dertil kommer væksten efter corona og endelig, at der har været historisk lidt vind i Danmark og lidt regn i Norge, der er de to vigtigste kilder til grøn strøm i det nordiske elmarked.

Sikke en befrielse, det ville være ikke at skulle tigge Rusland om gas.

Samlet set står det imidlertid krystalklart, at de lande – som Danmark – der har satset stort på at få mere energi gennem deres eget producerede grønne strøm, lige nu står langt bedre i det samlede marked end dem, der fortsat er afhængig af sort energi udefra.

Det er derfor decideret misvisende, når alle mulige stemmer fra den polske premierminister i Bruxelles til Anna Libak i P1 skyder skylden for de høje priser på den vedvarende energi. Tværtimod er vi netop bedre stillet i Danmark på grund af vores store vindproduktion, og det har været opmuntrende, at det nordiske elmarked faktisk har kunnet fungere så godt på trods af historiske dårlige vejrforhold.

Derfor burde læren fra de seneste måneder nærmere være, at der er behov for betydelig mere produktion af vores egen grønne energi, både af sikkerhedspolitiske, klimapolitiske og økonomiske årsager. Og det burde tilskynde både os og resten af EU til at gennemføre den plan for udbygning af vind og sol, som vi radikale netop har lagt frem, og som vil tage os til 80 pct. CO2-reduktion i 2030 og 100 pct. uafhængighed af både kul og gas i samme omgang.

Sikke en befrielse, det ville være ikke at skulle tigge Rusland om gas. Tænk, hvor stor grøn forsyningssikkerhed vi kunne få. Og hvor lave priser.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Martin Lidegaard (f. 1966) er medlem af Folketinget for Radikale Venstre, næstformand for den radikale folketingsgruppe, formand for Udenrigspolitisk Nævn og tidligere klimaminister og udenrigsmininister. Derudover er han ivrig samfundsdebattør, medstifter af den grønne tænketank Concito, forfatter til flere bøger, bl.a. ”Lad os mødes på Midten”, medlem af Eventyrernes Klub, gift og far til tre døtre.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere