<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lad os så få fingeren ud og bakke erhvervslivet op i den grønne omstilling

Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op?

Det er den omvendte verden.

Engang var det politikerne, der pressede erhvervslivet for højere ambitioner på den grønne omstilling. I dag er det den ene erhvervsorganisation efter den anden, der lobbyer regeringen og de store partier for at komme ud af starthullerne med den grønne omstilling - mens politikerne piller politisk næse og vender skråen en ekstra gang.

Dansk Erhverv går forrest med forslaget om at indføre en ensartet CO2-afgift, der skal modsvares af tilsvarende skattelempelser for erhvervslivet. De vil langt, virkelig langt, i den grønne omstilling og det skal gå hurtigt.

Dansk Industri omfavner EU-kommissionens historiske klimaudspil ”Fit for 55”, der er den første egentlige plan for massive CO2-reduktioner, som nogen førende økonomi har fremlagt på internationalt niveau. Og erklærer sig villige til at accelerere omstillingen, også i Danmark.

Landbrug og Fødevarer tigger og beder de store partier om at indgå et bredt forlig høje ambitioner i de nuværende landbrugsforhandlinger - og beder samtidig om hjælp til at nå de mål.

Måske er forklaringen den banale, at mange politikere stadig opfatter den grønne omstilling som en økonomisk eller social tabersag.

Og det er bare eksempler. For halvandet år siden fremlagde alle erhvervssektorer de såkaldte klimapartnerskaber, hvor de alle lagde store klimaambitioner frem på egne vegne og lagde op til et storstilet samarbejde mellem den offentlige og private sektor for at nå dem. Siden har de mange udspil bare samlet støv i regeringens kontorer.

Lægger man alle erhvervslivets ambitioner sammen, vil Danmark nærmere nå 80 procents CO2-reduktion i 2030 end de 70 pct., der er planen nu. Og det er netop derfor, at Radikale Venstre har foreslået at opjustere Danmarks mål til det samme. For prisen er overkommelig – cirka 25 mia. kr. til selve omstillingen over ti år – og vi skylder erhvervslivet at bakke op om deres ambitioner.

For det er en helt enestående føring, dansk erhvervsliv tager her. Virksomhederne ønsker ikke bare at løfte deres del af ansvaret for de kommende generationer. De øjner også massive markeder i voldsomt drift, når det handler om grønne og klimavenlige løsninger. De vil bevare deres førerposition inden for den bæredygtige teknologi, som Danmark allerede har tjent milliarder på, og som vi kan fortsætte med at udvikle, hvis vi handler. Nu.

På den baggrund er det helt ubegribeligt, at især Socialdemokraterne, Venstre og Konservative hænger så meget i håndbremsen. Hvad er baggrunden? Den ene meningsmåling efter den anden viser, at befolkningen jo også står bag en ambitiøs grøn omstilling – ja, mere end det, de kræver en mere ambitiøs tilgang fra det politiske niveau.

Jeg forstår det simpelthen ikke. Måske er forklaringen den banale, at mange politikere stadig opfatter den grønne omstilling som en økonomisk eller social tabersag. I hvert fald tog det ikke mange sekunder at smide dobbelt så mange penge efter erhvervslivet i corona-kompensation.

Så kære politiske kollegaer, kære Mette Frederiksen, Jakob Ellemann og Søren Pape. Kunne vi ikke finde den samme handlekraft og kompromisvillighed frem, når det handler om vor generations største opgave: At stoppe klimaets katastrofale udvikling?

Virksomhederne vil det, borgerne vil det – og vores børn vil det.

Alle venter på Christiansborg. Lad os så få fingeren ud!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Martin Lidegaard (f. 1966) er medlem af Folketinget for Radikale Venstre, næstformand for den radikale folketingsgruppe, formand for Udenrigspolitisk Nævn og tidligere klimaminister og udenrigsmininister. Derudover er han ivrig samfundsdebattør, medstifter af den grønne tænketank Concito, forfatter til flere bøger, bl.a. ”Lad os mødes på Midten”, medlem af Eventyrernes Klub, gift og far til tre døtre.
Seneste blogs
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere
Af Søren Gade
21.10.21, 13:00
Priserne på gas og el eksploderer, men hvad er alternativet? Atomkraften har været placeret i skammekrogen i årtier. Men vi har ikke råd til at negligere energiformens muligheder som en del af en grøn løsning. Læs mere