<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark og Grønland må tage sig sammen

Der er hverken tid eller råd til at fedte rundt med skeletterne i skabet. Alt må på bordet, og så skal vi videre, hvis de tre små dele af kongeriget skal kunne bestemme deres egen fremtid – sammen og hver for sig.

Alle ved, at Arktis smelter i rekordfart, og at den globale opvarmning er godt i gang med at åbne hele den nordlige del af kloden for nye ruter, nye problemer og nye muligheder.

Men få ved, hvor hurtigt dette allerede påvirker de mennesker, der lever i Arktis, ikke mindst i Grønland. At besøge hovedstaden, Nuuk, i disse år er nærmest som at besøge en kinesisk by i vækst.

Der er kraner overalt, vejarbejde overalt – og en ny lufthavn på vej. Nye boligkvarterer skyder op, tunneller bombes ud i klippen, mens skoler og børnehaver hastigt bankes op. Nuuk huser i dag 19.000 indbyggere og forventes at vokse til 30.000 inden 2030. Måske ikke nogen stor by i en dansk kontekst, men en ren metropol i Grønland, hvor den samlede befolkning udgør 56.000 sjæle.

Klimaforandringerne og Nuuks vækst er godt i gang med at ændre hele Grønland fundamentalt – på godt og på ondt.

Med den heftige urbanisering bliver meget lettere i Grønland, både i forhold til infrastruktur, forsyning og offentlig service til de relativt få mennesker i det gigantiske land. Også turisme og uddannelse vil blive lettere at udvikle med den større koncentration af indbyggere.

Men centraliseringen vil også koste dyrt, især for Grønlands øvrige byer og bygder. Nogle vil simpelthen lukke, andre vil kun huse få og udsatte indbyggere. Der er en reel fare for, at den sociale ulighed i Grønland vil vokse, ligesom både natur og kultur vil blive udfordret, når en mangedobling af turismen og andre økonomiske aktiviteter bliver en realitet.

Midt i dette inferno af forandring pågår både en geopolitisk kamp om Arktis mellem verdens største magter og en livlig og eksplosiv debat i Grønland om grønlandsk selvstændighed. Alle grønlændere ønsker mere selvstændighed fra Danmark, men der er stor forskel på, hvor meget og hvordan, og Trumps købstilbud har gjort det synligt for mange grønlændere, at Grønland nok er en ø i havet, men ikke en ø i verden. Og at et definitivt brud med Danmark også vil skabe risiko for et magttomrum, som andre og større magter vil vide at fylde ud, hvis ikke det sker på den rigtige måde. I Danmark har man det svært med diskussionen om grønlandsk selvstændighed, hvilket i mange år har ført til en vis politisk berøringsangst for samme.

Derfor bruges der ufattelige mængder af tid og politisk energi på trøstesløse diskussioner i og mellem de forskellige dele af kongeriget på diverse juridiske modeller, fordele og ulemper ved forskellige modeller for samarbejde – i stedet for at starte med det, som optager alle mennesker og politikere i hele kongeriget: Hvordan kan vi sammen gøre det bedre for vores befolkninger.

Tænk, hvis Danmark kunne lægge berøringsangsten på hylden og åbent erkende fortidens synder og Grønlands helt forståelige ønske om mere selvstændighed.

Og tænk, hvis vi danskere selv turde foreslå et forstærket og ligeværdigt samarbejde på de områder, som Danmark og Grønland åbenlyst begge kunne drage fordel af: investeringer i nye og grønne projekter, målrettede sociale indsatser mod børn og hjemløse i både Danmark og Grønland – og uddannelse. For hvis det lykkes at løfte Grønland både menneskeligt og økonomisk, vil det jo både være godt for Danmarks og Grønlands økonomi – både for det grønlandske ønske om mere selvstændighed og for mere ligeværdig samhørighed.

Og tænk, hvis grønlandske politikere åbenhjertigt vil omfavne de danske indsatser i Grønland, der dagligt gør en kæmpe forskel for mange grønlændere, når det handler om beredskab, sundhed og en bedre økonomi.

Så kunne vi måske sammen midt i de geopolitiske magtkampe og klimamæssige konsekvenser sikre vores egen fælles bæredygtige vej med lavspænding, bæredygtighed og bedre levevilkår i alle dele af kongeriget.

For det var jo det, hele rigsfællesskabet burde handle om. Hvordan vi sikrer et bedre liv for vores folk. Sammen og hver for sig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Martin Lidegaard (f. 1966) er medlem af Folketinget for Radikale Venstre, næstformand for den radikale folketingsgruppe, formand for Udenrigspolitisk Nævn og tidligere klimaminister og udenrigsmininister. Derudover er han ivrig samfundsdebattør, medstifter af den grønne tænketank Concito, forfatter til flere bøger, bl.a. ”Lad os mødes på Midten”, medlem af Eventyrernes Klub, gift og far til tre døtre.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere