Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forsvarscheferne har ret: Danmark skylder selvfølgelig at beskytte vores afghanske medarbejdere – nu!

Afghanske tolke satte livet på spil for Danmark og den danske mission. Derfor er det utilstedeligt og vil så gift for kommende missioner, hvis vi lader dem i stikken nu.

Det er ikke hver dag, at fire tidligere forsvarschefer går i rette med en siddende regering.

Men det skete i onsdags, hvor Knud Bartels, Jesper Helsø, Peter Bartram og Bjørn Bisserup på forsiden af Politiken kom med et fælles opråb til regeringen: Gør som amerikanerne, som nordmændene og andre nære allierede. Hjælp de afghanske mænd og kvinder, der har arbejdet for den danske mission i Afghanistan. Og gør det hurtigt. Sørg for deres sikkerhed her og nu, og tilbyd de udsatte varig beskyttelse i form af asyl i Danmark.

Man må håbe, at regeringen lytter til forsvarscheferne. For der er flere gode grunde til at følge deres råd.

Først og fremmest har Danmark en åbenbar moralsk forpligtelse til at beskytte vores egne medarbejdere. Alle afghanske medarbejdere har i varierende grad taget en betydelig risiko for Danmark i deres virke. At deltage på missioner i felten er indlysende forbundet med fare, men derudover har der i alle år også været en risiko for medarbejderne ved at samarbejde med de vestlige styrker i form af repressalier og attentater på dem selv og deres familier.

I de seneste uger er denne risiko steget dramatisk, fordi Taliban rykker hurtigt og resolut frem og indtager stadig større dele af landet, hvor tidligere ansatte hos de vestlige styrker ifølge Taliban selv bliver jaget vildt.

Dermed er sikkerhedssituationen ændret dramatisk fra dengang, hvor den nuværende tolkeaftale blev lavet. Dengang kunne et bredt flertal i Folketinget henholde sig til, at den største del af Afghanistan, ikke mindst hovedstaden, var relativt sikker for de fleste afghanere, og det var fair, at der skulle være en konkret personlig hændelse eller risiko, som skulle ligge til grund for at kunne søge hjælp eller asyl hos ambassaden.

Nu er risikoen allestedsnærværende for alle tidligere medarbejdere, omend i varierende grad, afhængig af jobbets karakter.

Venter vi på, at der indtræffer en hændelse for den enkelte, kan det vel være for sent, eller muligheden for at hjælpe er forpasset, fordi Danmark ikke længere har mulighed for at evaluere de pågældende. Derfor bør partierne bag tolkeaftalen genbesøge den nuværende aftale og tilbyde alle tidligere medarbejdere beskyttelse med det samme, mens deres individuelle sager bliver behandlet. Vurderes medarbejderne at være udsatte, og det vil der være en betydelig risiko for, bør de tilbydes beskyttelse i Danmark.

For der er andre grunde end de moralske til, at Danmark bør handle nu – også selv om de etiske overvejelser burde være rigeligt. I enhver mission i et andet land vil danske soldater være 100 pct. afhængige af lokalt ansatte, der kan tolke sproget og indføre danskerne i de lokale forhold. Viden om forholdene på stedet og dialog med de lokale indbyggere er altafgørende, hvis en mission skal lykkes.

Og vi risikerer i fremtiden, at det bliver umuligt at rekruttere dygtige lokalt ansatte til andre danske missioner, hvis alle kan se, at Danmark – i modsætning til allierede som USA og Norge – lader sine medarbejdere i stikken. Dermed har behandlingen af de afghanske tolke og andre medarbejdere også en forsvarspolitisk dimension, og det burde optage forsvarsministeren stærkt, at der findes en hurtig løsning, også selv om ansvaret er placeret hos udenrigsministeren.

Selvfølgelig har alle de afghanske medarbejdere kendt til risikoen i deres arbejde, og selvfølgelig har mange af dem også ønsket at bidrage til befrielsen og udviklingen af deres eget land. Men de har også alle fået et klokkeklart løfte fra de danske politikere. Vi vil ikke ”lade jer i stikken”, som det hedder i tolkeaftalen.

Det er nu, det løfte skal indfries. Og det haster.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.