<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære V og K: Lyt til erhvervslivet, drop støtten til regeringens nedskæringer på uddannelse

Regeringen har ret i, at der er et skrigende behov for flere uddannelser uden for de store byer. Men det er hul i hovedet at finde pengene ved at skære på de samme uddannelsespladser i byerne. Danmark har brug for mere uddannelse, ikke mindre.

Alt imens regeringen buldrer derudad med dens planer om udflytningen af uddannelser, tændes den ene advarselslampe efter den næste. Det ene opråb fra virkeligheden afløser det næste. Det står efterhånden lysende klart, at udflytningerne de facto betyder markante nedskæringer på vores uddannelser som helhed. Det kommer ikke bare til at ramme de studerende og vores forskningsmiljøer, men også erhvervslivet og vores velfærdsydelser. Og det rammer hårdt.

Danmark er vredet skævt, og derfor må og skal der især flere velfærdsuddannelser ud i landet. Så vidt er vi enige med regeringen. Men det giver ingen mening at gøre det til et nulsumsspil og finde pengene ved at skære på uddannelsespladserne i byerne. For der mangler også pædagoger, maskiningeniører, lærere, sygeplejersker og faglærte i byerne. Derfor må målet være samlet at få flere uddannet – i hele landet. Ellers bliver det i sidste ende alle vores studerende, uddannelser og virksomheder, der kommer til at betale prisen.

Opråbet fra uddannelsesverden har været markant. Og det har kun taget til i styrke, efterhånden som der bliver regnet mere og mere på regeringens udspil. Én ting står nu klart: Prisen bliver høj. Uddannelsesinstitutionerne kommer til at bruge flere penge på mursten og færre penge på undervisning, og den prioritering vil medføre afskedigelser, mindre undervisning og undervisning af en lavere kvalitet.

Københavns Professionshøjskole – landets hovedleverandør af sygeplejersker, lærere og pædagoger – melder, at regeringens planer kan give dem meromkostninger på helt op mod 165 mio. kr. om året. Det er virkelig mange penge for en enkelt uddannelsesinstitution at skulle finde i budgettet. Og konkret kan det komme til at betyde, at de skal afskedige, hvad der svarer til 250 fuldtidsmedarbejdere, og/eller reducere antallet af undervisningstimer med hele 20 pct.

Det er et markant angreb på vores uddannelser. Og det bliver kun endnu mere hovedrystende i lyset af den akutte mangel på mennesker, der skal løfte kerneopgaverne i vores velfærdssamfund, en mangel, der kun vil eskalere i fremtiden. I 2030 kommer vi til at mangle hele 13.700 pædagoger, 13.100 lærere og 8.200 sygeplejersker. Det er voldsomme tal.

Manglen på velfærdsmedarbejdere er den største tikkende bombe under vores velfærdssamfund. Det skriger til himlen, at der er brug for flere investeringer i uddannelserne. Ikke nedskæringer.

Men det er ikke kun uddannelsesverden, der råber vagt i gevær. Erhvervslivet er også dybt bekymret.

Man kunne læse i Berlingske forleden, hvordan forskningstunge virksomheder på stribe kritiserede regeringens planer. Og de lægger virkelig ikke fingrene imellem. For eksempel siger Mads Krogsgaard Thomsen, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden, at regeringens udspil underminerer ambitionen om at løfte de danske universiteter op i verdenseliten. I stedet vil udspillet »sikre forsknings- og uddannelsesmiljøer efter laveste fællesnævner«. Og han fortsætter:

»Jeg gruer virkelig for, at der kan opstå en irreversibel situation, hvor nogle politiske beslutninger bliver truffet i disse dage, som kommer til at ramme hele næste generation og dermed Danmark på vækst og velfærd.«

Og Novo Nordisk Fonden står langtfra alene med kritikken. Alene i Berlingskes artikel kan også erhvervsgiganter som Lundbeck, Novozymes, Roche og LEO Pharma skrive under på bekymringerne.

Der er en ærgerlig tradition for, at mange politikere ikke kigger længere frem end mod næste valg. Men her er der brug for et langt længere perspektiv, og her har vi at gøre mod repræsentanter fra et erhvervsliv, der kigger flere årtier frem. De er bekymrede. Og desværre med god grund.

Derfor kigger jeg også mod jer, Venstre og Konservative. Én ting er, at det her kommer til at ramme den danske uddannelses- og forskningsverden. Det burde i sig selv være nok til at trække stikket på regeringens planer. Men kan I virkelig leve med, at et uhørt stort antal af erhvervslivets allertungeste stemmer ringer med alarmklokkerne så højlydt, som de gør lige nu?

I årevis har et politisk flertal ikke villet give de danske virksomheder bedre muligheder for at rekruttere internationale talenter og specialister. Og nu ser de også deres danske fødekæde af talenter under angreb. Alle partier, der kerer sig om vores virksomheders mulighed for at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, burde være i alarmberedskab over det, der sker lige nu på Christiansborg.

Jeg synes som sagt, det er rigtig godt, at regeringen gerne vil løfte landdistrikterne. Og det er oplagt at have uddannelserne med i den ligning. Derfor kommer man heller ikke til at høre Radikale Venstre argumentere imod eksempelvis en jurauddannelse i Esbjerg. Men vi bliver bare nødt til at se det som en yderligere investering i stedet for at spare pladserne væk andre steder. Det er ikke et enten-eller, det er et både-og. Og som minimum er der brug for at regne konsekvenserne af regeringens forslag ordentlig igennem, i stedet for at vedtage så dramatiske ændringer på så kort tid og så løst et grundlag. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt.

For det er hovedløst, hvis et løft af uddannelserne i provinsen skal ske på bekostning af uddannelserne i Aarhus, Aalborg, Odense og København. Følger der ikke penge med, vil udflytningerne de facto være en markant nedskæring på de danske uddannelser. Det har Danmark ikke råd til.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Martin Lidegaard (f. 1966) er medlem af Folketinget for Radikale Venstre, næstformand for den radikale folketingsgruppe, formand for Udenrigspolitisk Nævn og tidligere klimaminister og udenrigsmininister. Derudover er han ivrig samfundsdebattør, medstifter af den grønne tænketank Concito, forfatter til flere bøger, bl.a. ”Lad os mødes på Midten”, medlem af Eventyrernes Klub, gift og far til tre døtre.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere