<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Corona handler også om sikkerhedspolitik – lad os nu bruge de afviste danske vacciner klogt

Danmark kan høste store og tiltrængte udenrigspolitiske gevinster, hvis vi bruger vores afviste vacciner i et aktivt vaccinediplomati.

Kina gør det. Rusland gør det. Og mange andre: Bruger covid-19-vacciner til at fremme deres udenrigspolitiske og sikkerhedspolitiske interesser. Så omfattende er donationerne og handlen med vacciner globalt, at det har fået sit helt eget nye ord: vaccinediplomati.

Og især Kina og Rusland høster store politiske gevinster ved deres vaccinediplomati i verdens fattige lande. I forvejen skriger den globale ulighed til himlen, men den åbenlyse forskel på rige og fattige landes adgang til de livsvigtige vacciner er et meget føleligt og konkret eksempel på den himmelråbende uretfærdighed, der råder i verden netop nu. Og det er næsten ubærligt, så store frugter både Kina og Rusland høster i både Afrika, Asien og Europa på den konto. Endda med god grund.

Men lige nu har Danmark en unik mulighed for at gøre det samme. Over 20 millioner vacciner har vi købt optioner på, og da vi nu som eneste land har besluttet at afvise både vaccinerne fra Astrazeneca og fra Johnson & Johnson, ligger vi lige nu inde med millioner af vacciner, som hele verden efterspørger.

Lad os nu bruge den situation aktivt og klogt! Lad os give eller sælge de vacciner til de lande og regioner, der virkelig har brug for dem, og hvor en donation eller et salg kan give varige strategiske gevinster for dansk udenrigspolitik.

Her er mit forslag:

Lad os donere 50 pct. af vores vacciner til de mest trængende i verden uden for Europa. Det vil ikke kun være en tiltrængt solidarisk gestus over for disse lande. Det vil også være en sikkerhedspolitisk vaccination (ja, undskyld udtrykket) mod andre regimers vaccinediplomati, ligesom det vil fremme Danmarks status og mulighed for at finde alliancer blandt verdens fattige lande og fremadstormende vækstøkonomier. Derudover vil en sådan donation også være til vores egen sundhedsmæssige fordel, fordi menneskehedens kamp mod corona aldrig bliver stærkere end det svageste led. Det hjælper i længden ikke at vaccinere os i den rige del af verden mod en form for corona, hvis den muterer videre til en anden version i den fattige del af verden.

Donationen kunne oplagt ske gennem Covax, der er FN’s organisation til fordeling af vacciner til de fattigste lande – eller vi kunne donere en del direkte til f.eks. Indien eller frontpersonalet i det afrikanske sundhedsvæsen, som Frankrig har foreslået på EU’s vegne. I det hele taget ville en koordination med EU her give virkelig god mening.

Derfor kunne andre 25 pct. af vaccinerne også med fordel anvendes i Europa til at hjælpe de lande, som det ikke er lykkedes at skaffe vacciner nok, og som i dag er presset. Det vil sende et stærkt solidarisk signal over for vores europæiske venner, som vi ærligt talt godt kunne bruge efter den pinagtige historie om oldnordiske respiratorer til Italien. Igen ville det også have den fordel for os selv, at vores vigtigste handelspartnere og rejsedestinationer bliver sikrere.

Endelig kunne vi i første omgang holde de sidste 25 pct. til andet stik og i reserve et par måneder til en situation, hvor smitten mod forventning skulle stikke af – eller prøve at bytte vaccinerne. Det vil nemlig trække kritikken ud fra dem, der mener, at Danmark i første omgang kun skal varetage hensynet til sin egen sundhed. Vi har faktisk vacciner nok til både-og.

Men vil alt dette så ikke være en klam og gusten udnyttelse af andre menneskers ulykke og vores privilegerede situation? Nej. Uanset hvem vi giver eller sælger vores vacciner til, vil det påvirke vores udenrigspolitiske profil, så hellere gøre det bevidst og godt.

Og gør vi det slet ikke, vil det ikke alene være hamrende usolidarisk over for de fattige og udsatte lande – det vil også være at misse et af de største åbne vinduer i dansk udenrigspolitik i nyere tid.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Martin Lidegaard (f. 1966) er medlem af Folketinget for Radikale Venstre, næstformand for den radikale folketingsgruppe, formand for Udenrigspolitisk Nævn og tidligere klimaminister og udenrigsmininister. Derudover er han ivrig samfundsdebattør, medstifter af den grønne tænketank Concito, forfatter til flere bøger, bl.a. ”Lad os mødes på Midten”, medlem af Eventyrernes Klub, gift og far til tre døtre.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
23.06.21, 11:59
En aggressiv, hetzende, ekskluderende og antividenskabelig bevægelse som LGBT-bevægelsen bør ikke være velkommen i sportens og fodboldens verden. Det er en ekstremistisk organisation, der i så fald ville få dens farver projiceret op på Allianz Arena. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.06.21, 10:50
Det er skudt helt ved siden af, at Uefa ikke vil tillade, at Allianz Arena bliver oplyst med regnbuefarver. Læs mere
Af Steffen Husted Damsgaard
22.06.21, 17:41
Decentrale uddannelser er nøglen til vækst og udvikling i hele landet. For det er en kæmpe barriere, når et områdes stærkeste ressource – de unge – tvinges til at forlade det Læs mere
Af Martin Lidegaard
22.06.21, 08:30
Regeringen har ret i, at der er et skrigende behov for flere uddannelser uden for de store byer. Men det er hul i hovedet at finde pengene ved at skære på de samme uddannelsespladser i byerne. Danmark har brug for mere uddannelse, ikke mindre. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
22.06.21, 08:00
Velorkestrerede kampagner arbejder for at begrænse rettigheder for kvinder og LGBTQ. Læs mere
Af Uffe Elbæk
21.06.21, 22:14
Hvorfor er arrestationen af de 350 kommunister ikke mejslet ind i vores allesammens bevidsthed og hukommelse? Hvorfor er der ikke en historisk mindeplade på Christiansborg, der fortæller denne historie? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.06.21, 22:11
Rigtige eliter kan noget. Men der er absolut intet elitært over kunstnerne i dag. Engang var kunstnerne uforlignelige håndværkere, der kunne vække både begejstring og alvor og minde os om livets storhed. Det er et par århundreder siden, vi havde den slags kunstnere Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.06.21, 13:30
Den eneste brugbare metode til at undersøge forskelle mellem grupper er ved at se på, hvordan de klarer sig i gennemsnit. Vel at mærke samlede grupper. Ellers får man et skævt resultat ud af sine undersøgelser, som det er tilfældet med en undersøgelse fra Kraka om integration af muslimer. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.06.21, 21:36
At det var Aaja Chemnitz Larsen, der fik Folkemødets Dialogpris, var helt passende. Det har aldrig været vigtigere med dialog i rigsfællesskabet end nu. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.06.21, 21:12
Der er behov for et lønsystem, der i højere grad belønner dygtighed og flid. Læs mere