<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Krigsflygtninge skal hjem, når der er fred. Ikke før

Problemet er ikke, at krigsflygtninge skal hjem, når der er fred. Problemet er, at regeringen som den eneste i verden insisterer på, at der skulle være fred i Syrien nu.

Gid det var så vel, at freden var kommet til Syrien, og at de syv millioner syriske krigsflygtninge kunne vende hjem og begynde genopbygningen af deres eget land.

Og gid det var sådan, at præsident Assad omsider havde nået til den erkendelse, at hans gasning, bombning og torturering af mere end 600.000 landsmænd var nok, og at han var klar til at træde tilbage og give plads for en midlertidig samlingsregering, som omverden kunne samarbejde med.

Ja gid, at de regionale stormagter i Mellemøsten endelig ville gøre en ende på deres endeløse proxy krige, der smadrer millioner af uskyldige menneskers liv og øger flygtningepresset på alle lande i nærområdet, herunder Europa.

Men sådan er virkeligheden ikke.

Og derfor er det slemt - og i øvrigt tåkrummende pinligt - at den danske regering som den eneste i hele verden nu insisterer på, at virkeligheden er en anden.

Insisterer på at sende velintegrerede unge syrere hjem - eller rettere: Anbringe dem på hjemsendelsescentre rundt om i Danmark, da virkeligheden jo netop er, at de ikke kan sendes hjem nu.

Dér kan de så sidde i årevis og koste kassen for fællesskabet - i stedet for at bidrage til det danske samfund, indtil de kan tage hjem til deres eget land.

For en dag bliver virkeligheden en anden. Også i Syrien.

En dag kan og skal de syriske krigsflygtninge vende hjem og bidrage til genopbygningen af deres land. De er på midlertidigt ophold.

Det giver bare ingen mening at forvalte den midlertidighed så brutalt, som regeringen gør nu, og med udgangspunkt i en virkelighed, der ikke findes. 11 ud af 12 bidragsydere til den rapport om situationen i Syrien, som regeringen har lagt til grund for sin beslutning om at fremrykke behandlingen af sager, tager nu afstand fra selvsamme rapport. Den sidste bidragsyder er vist en syrisk general. Og ingen andre lande i verden, endsige FN, ser den virkelighed i Syrien, som regeringen vælger at gøre.

Loven siger ikke, at der skal være fuldstændig stabilitet og et fuldtonet demokrati i Syrien, før flygtningene kan vende hjem, og det er næppe heller realistisk. Derfor er det i sidste ende en politisk beslutning, om man vælger at tro på, at flygtningene med mening kan vende tilbage, og her står regeringen altså alene med sin vurdering i Europa og i verden. Ligesom det også er et politisk valg, om de unge syrere, der har lært perfekt dansk og taget dansk studentereksamen skal have chancen og gøre nytte i mellemtiden - eller de skal gå i frø på et uddannelsescenter.

Prisen for regeringens valg er høj.

Både for flygtningene og for Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Martin Lidegaard (f. 1966) er medlem af Folketinget for Radikale Venstre, næstformand for den radikale folketingsgruppe, formand for Udenrigspolitisk Nævn og tidligere klimaminister og udenrigsmininister. Derudover er han ivrig samfundsdebattør, medstifter af den grønne tænketank Concito, forfatter til flere bøger, bl.a. ”Lad os mødes på Midten”, medlem af Eventyrernes Klub, gift og far til tre døtre.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere