<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Krigsflygtninge skal hjem, når der er fred. Ikke før

Problemet er ikke, at krigsflygtninge skal hjem, når der er fred. Problemet er, at regeringen som den eneste i verden insisterer på, at der skulle være fred i Syrien nu.

Gid det var så vel, at freden var kommet til Syrien, og at de syv millioner syriske krigsflygtninge kunne vende hjem og begynde genopbygningen af deres eget land.

Og gid det var sådan, at præsident Assad omsider havde nået til den erkendelse, at hans gasning, bombning og torturering af mere end 600.000 landsmænd var nok, og at han var klar til at træde tilbage og give plads for en midlertidig samlingsregering, som omverden kunne samarbejde med.

Ja gid, at de regionale stormagter i Mellemøsten endelig ville gøre en ende på deres endeløse proxy krige, der smadrer millioner af uskyldige menneskers liv og øger flygtningepresset på alle lande i nærområdet, herunder Europa.

Men sådan er virkeligheden ikke.

Og derfor er det slemt - og i øvrigt tåkrummende pinligt - at den danske regering som den eneste i hele verden nu insisterer på, at virkeligheden er en anden.

Insisterer på at sende velintegrerede unge syrere hjem - eller rettere: Anbringe dem på hjemsendelsescentre rundt om i Danmark, da virkeligheden jo netop er, at de ikke kan sendes hjem nu.

Dér kan de så sidde i årevis og koste kassen for fællesskabet - i stedet for at bidrage til det danske samfund, indtil de kan tage hjem til deres eget land.

For en dag bliver virkeligheden en anden. Også i Syrien.

En dag kan og skal de syriske krigsflygtninge vende hjem og bidrage til genopbygningen af deres land. De er på midlertidigt ophold.

Det giver bare ingen mening at forvalte den midlertidighed så brutalt, som regeringen gør nu, og med udgangspunkt i en virkelighed, der ikke findes. 11 ud af 12 bidragsydere til den rapport om situationen i Syrien, som regeringen har lagt til grund for sin beslutning om at fremrykke behandlingen af sager, tager nu afstand fra selvsamme rapport. Den sidste bidragsyder er vist en syrisk general. Og ingen andre lande i verden, endsige FN, ser den virkelighed i Syrien, som regeringen vælger at gøre.

Loven siger ikke, at der skal være fuldstændig stabilitet og et fuldtonet demokrati i Syrien, før flygtningene kan vende hjem, og det er næppe heller realistisk. Derfor er det i sidste ende en politisk beslutning, om man vælger at tro på, at flygtningene med mening kan vende tilbage, og her står regeringen altså alene med sin vurdering i Europa og i verden. Ligesom det også er et politisk valg, om de unge syrere, der har lært perfekt dansk og taget dansk studentereksamen skal have chancen og gøre nytte i mellemtiden - eller de skal gå i frø på et uddannelsescenter.

Prisen for regeringens valg er høj.

Både for flygtningene og for Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Martin Lidegaard (f. 1966) er medlem af Folketinget for Radikale Venstre, næstformand for den radikale folketingsgruppe, formand for Udenrigspolitisk Nævn og tidligere klimaminister og udenrigsmininister. Derudover er han ivrig samfundsdebattør, medstifter af den grønne tænketank Concito, forfatter til flere bøger, bl.a. ”Lad os mødes på Midten”, medlem af Eventyrernes Klub, gift og far til tre døtre.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.06.21, 13:30
Den eneste brugbare metode til at undersøge forskelle mellem grupper er ved at se på, hvordan de klarer sig i gennemsnit. Vel at mærke samlede grupper. Ellers får man et skævt resultat ud af sine undersøgelser, som det er tilfældet med en undersøgelse fra Kraka om integration af muslimer. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.06.21, 21:36
At det var Aaja Chemnitz Larsen, der fik Folkemødets Dialogpris, var helt passende. Det har aldrig været vigtigere med dialog i rigsfællesskabet end nu. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.06.21, 21:12
Der er behov for et lønsystem, der i højere grad belønner dygtighed og flid. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.06.21, 10:00
Alle vore problemer med islam udspringer af en konflikt, som vores beslutningstagere valgte at se bort fra, og som selv den kloge Svend Brinkmann drømmer om at trylle helt væk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
19.06.21, 00:00
Der er og bliver forsat brugt flere milliarder kr. på bl.a. erstatning til minkavlerne, på hjælpepakker, coronatestkits og -centre, vaccineprogrammer, overvågningsudstyr og krigsmateriale og skattelettelser til de rigeste danskere, men når det kommer til sygeplejerskerne, så kan man ikke finde flere penge, og nogle spørger endda, hvor pengene skal komme fra - det er noget vås. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
18.06.21, 12:42
Regeringen skal spille med åbne kort – ikke bruge myndighederne som bølgebrydere. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.06.21, 11:00
Det er bekymrende, når fagfolk sår tvivl om, hvorvidt de jurister, der uddannes nu, er dygtige nok. Den advarsel kan man ikke sidde overhørig. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.06.21, 10:17
Det er ikke en strejke, vi ønsker - men vi er nødt til at kaste os ud i den for at opnå det, vi ønsker. Og forkerte oplysninger om vores løn skal ikke smadre den sympati, danskerne har fået for os under coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.06.21, 21:01
Måske skal også grønlandske politikere besinde sig på, at medierne agerer vagthund over for magtmisbrug. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.06.21, 20:45
Sygeplejerskerne viser mod ved at insistere på blive både hørt og taget alvorligt. Læs mere