<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jarlov: Vi lovgiver alt for meget, vedtager love ingen forstår og begår lovsjusk til skade for borgerne

Et regelstop kan være det eneste, der kan hindre, at Danmark sander til i regler

Folketingets arbejdsprocesser er præget af hastværk, sjusk og natterod. Det giver dårlig lovgivning, som går ud over dig og mig. Det konservative folketingsmedlem og tidligere Erhvervsminister Rasmus Jarlov redegjorde grundigt og overbevisende for dette i podcasten Regelstaten (afsnit 42) for nyligt i samtale med podcastværten Jonas Herby fra CEPOS (og dermed min medarbejder), hvor han uddyber en kritik, som han tidligere har fremsat på facebook.

Den samtale er ikke for sarte sjæle. I dag følger Berlingske tidende op med et interview med Jarlov.

Jarlov forklarer, at hastværket og natteroderiet skyldes, at det for partierne er vigtigere at signalere handlekraft og få en politisk aftale hurtigt i hus, end at sikre, at lovgivningen virker til gavn for borgerne.

Jarlov påpeger, at der i dag bliver lavet så meget lovgivning, at det er fysisk umuligt for et folketingsmedlem at sætte sig ind i den og forstå den. Ifølge Jarlov har selv ordførere på det pågældende område ofte et chokerende ringe overblik. Sågar ministre har kun overfladisk indsigt i den lovgivning, de lægger frem til vedtagelse.

»Det værste man kan gøre ved en minister, er at bede vedkommende forklare sit eget lovforslag«, siger Jarlov på et tidspunkt i podcasten.

Borgere og virksomheder kan blive straffet for ikke at følge lovgivningen. Men hvad er rimeligheden i at forvente, at vi kan forstå lovene, når lovgiverne ikke selv forstår dem? Situationen er uacceptabel.

”Det værste man kan gøre ved en minister, er at bede vedkommende forklare sit eget lovforslag”
Rasmus Jarlov, tidl. Erhvervsminister

Og her taler vi endda kun om det at forstå, hvad lovgivningen umiddelbart indebærer af forbud og påbud for borgerne og virksomhederne. De afledte effekter på borgerne, erhvervslivet og samfundet, er politikerne ikke i nærheden af at have tid til at sætte sig ind i – i det omfang, det overhovedet er muligt.

Det svarer omtrent til, at læger udsætter deres patienter for behandlinger, som de ikke er fortrolige med og derfor ikke ved, om kuren er værre end sygdommen.

Ifølge Jarlov er det embedsværkets vilje der sættes igennem, i højere grad end Folketingets. Embedsmændene er ofte reelt de eneste, der kommer i nærheden af at forstå og kunne overskue lovgivningen.

En konsekvens af dette er den evige vækst i den samlede lovmængde. Folketinget formår ikke at sige nej, fordi de ikke forstår lovene, men fungerer som gummistempel for lovmaskinen, påpeger Jarlov.

Siden 1989 er den samlede lovmængde tredoblet.

Hvis udviklingen fortsætter i det tempo, vil en nyfødt baby kunne forvente en tyvedobling af lovmængden i sin levetid. Velkommen til regelstaten. Og vel at mærke – hvis Jarlov har ret – vil store dele af væksten i mængden af påbud og forbud blive gennemført uden de processer, der giver dem demokratisk legitimitet. Meget kommer direkte fra embedsværket, uden at Folketinget forstår indholdet, og ofte uden, at der har været en grundig offentlig debat – det kan man ganske enkelt ikke nå, når Folketinget i perioder vedtager hundredvis af nye paragraffer om ugen.

Det siger sig selv, at hvis denne udvikling fortsætter, vil vi gradvist skulle vinke farvel til retsstaten og den personlige frihed, ligesom vi også kommer til at vinke farvel til den dynamisk økonomi med vækst og innovation. Det liberale demokrati sander til i regler.

En nyfødt baby vil kunne forvente en tyvedobling af lovmængden i sin levetid. Velkommen til regelstaten

Så hvad gør vi? Helt overordnet må vi droppe den vildfarelse, at politik er i stand til at løse snart sagt alle problemer. Det er politik ikke. Politik er til mange formål et alt for rodet og klodset redskab. Det er derfor en uskik, at politikere blander sig i alt mellem himmel og jord. De magter det ikke.

Medierne må blive langt bedre til at evaluere lovgivning og dermed afdække lovsjusk og de mange eksempler på love, der ikke virker efter hensigten. Politikere, der bliver straffet med dårlig omtale for at udvise ”handlekraft”, der resulterer i dårlig lovgivning, som påvirker borgerne negativt, vil være mindre tilbøjelige til i fremtiden at udvise helt så meget handlekraft.

En mere konkret mulighed er at indføre et regelstop, så der ikke kan indføres en ny regel uden at afskaffe en gammel. Regelstoppet kunne de første år være skærpet, så man skal afskaffe to regler, hver gang, man indfører én.

Djævelen ligger her i detaljen, for der skal udarbejdes en meget klar definition af, hvad der udgør en regel, for at regelstoppet kan få den ønskede effekt. Men det er gjort i den canadiske provins British Columbia med succes. Det har Herby også lavet en podcast om (afsnit 25 af Regelstaten) med Laura Jones, som har været dybt involveret i udviklingen af det canadiske regelstop. Når man har kunnet i Canada, mon så ikke også, det kunne lade sig gøre i Danmark?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Martin Ågerup (f. 1966) er direktør for den borgerlig-liberale tænketank Cepos og skriver uden omsvøb om samfundets og velfærdsstatens store udfordringer. Han er forfatter til fire bøger om samfundsforhold, senest ”Velfærd i det 21. århundrede – fra tilsanding til innovation” (People’sPress 2017). Han er endvidere vært på podcasten "Samfundstanker".
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.07.21, 14:00
Stille flanerer vi rundt mellem venners statusopdateringer, hashtags og parader af selvgodhed, det er en flyvetur ind i intetheden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.07.21, 19:00
Hvis man begynder at kræve regler og normer, som er meget fjernt fra nutidens Danmark, indført, må man også forvente en modstand fra majoriteten i landet. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.07.21, 14:45
Breivik var et ødelagt menneske, der hadede alt, hvad hans diplomatfar stod for Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.07.21, 14:00
Tager vi overhovedet ved lære af naturkatastroferne? Ikke meget tyder på det, for regeringen taler om klimaplan, som når små børn skriver ønskeseddel til jul. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.07.21, 12:15
Kirkefolket har naturligvis samme ytringsfrihed som alle andre. Om igen, Venstre. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.07.21, 20:00
Krænkeren er problemet. At vende det på hovedet er provokerende og blokerer for løsninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.07.21, 00:00
Den socialdemokratiske totalstat er lige præcis det, som det borgerlige Danmark mangler for at vågne op Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.07.21, 00:00
Boligministeren kan glemme alt om at tvinge danskere til at bosætte sig i områder med høj koncentration af ikkevestlige beboere. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.07.21, 20:00
Sentimentaliseringen af alt det udenom cykelsporten er et led i en bredere samfundsudvikling. Læs mere