<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Frederiksen og Lykketoft, indrøm det nu bare: Uligheden er steget på jeres vagt

Mette Frederiksen bør erkende, at lavere ulighed ikke bør være noget mål i sig selv i et af verdens mest lige lande – især ikke når det er i konflikt med vigtigere målsætninger.

Tirsdag var der partilederdebat i Folketinget. Her udspillede sig en interessant dialog imellem Enhedslistens Mai Villadsen og statsministeren. Socialdemokraterne havde op til valget som et af deres hovedtemaer den økonomiske ulighed i Danmark, som de mente var blevet for stor. Og i det såkaldte ”forståelsespapir” mellem regeringen og støttepartierne, fremgår det, at uligheden skal reduceres.

På den baggrund spurgte Mai Villadsen, hvad Mette Frederiksen har tænkt sig at gøre for at reducere uligheden. Herefter fulgte en gang udenomssnak fra statsministeren, som talte om, at vækst var en god ting. Det har Frederiksen ganske ret i, men det var for det første ikke hvad Villadsen spurgte om, og for det andet har Frederiksens regerings politik hidtil reduceret velstanden, ikke øget den.

Mette Frederiksens politik har oveni købet reduceret de laveste indkomster mest , så bidraget fra regeringens politik er en stigning i uligheden. Da Mai Villadsen gentog sit spørgsmål, svarede statsministeren igen udenom og beklagede, at tiden var gået.

Det vi ser med denne regering, er en gentagelse af, hvad der altid sker, når socialdemokraterne kommer i regering. I opposition lover Socialdemokratiet at reducere uligheden, hvis de får regeringsmagten. Men når partiet har fået regeringsmagten, fører det en politik, der øger uligheden.

Sådan gik det under både Poul Nyrup og Helle Thorning. Ikke alene steg uligheden under deres regeringsførelse: de bidrog selv aktivt til stigende ulighed med den politik, de førte. Det samtidig med, at de i deres retorik lod forstå, at de arbejdede for at reducere uligheden. Vi ser nu det samme udspille sig med Mette Frederiksen som statsminister.

Man siger, at næst efter seksualdriften er jernbanedriften den sværeste at styre. Men trangen til at fornægte effekten af deres egen politik på graden af ulighed er en meget stærk drift hos socialdemokrater, som muligvis gør de to andre rangen stridig. Så sent som i går skrev tidligere socialdemokratisk formand Mogens Lykketoft følgende i Berlingske: ”Sandheden om 1990'erne er, at vi … undgik stigende ulighed”.

Det passer ikke. Lykketoft var finansminister i 1990’erne, og han burde derfor vide, at uligheden steg på hans vagt.

Forstå mig ret: Det er ikke nogen ulykke, at uligheden er steget. Danmark er stadig et af verdens mest lige lande med lavere ulighed end f.eks. Sverige – og stigningen i uligheden skyldes blandt andet reformer, der har sikret, at flere er selvforsørgende, at velstanden er højere, og at statsfinanserne er sundere, end hvis der ikke var gennemført reformer.

Men det er hyklerisk igen og igen at love ét og gøre noget andet. Mette Frederiksen bør åbent erkende, at lavere ulighed ikke bør være noget mål i sig selv i et af verdens mest lige lande – især ikke når det er i konflikt med andre og vigtigere målsætninger.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Martin Ågerup (f. 1966) er direktør for den borgerlig-liberale tænketank Cepos og skriver uden omsvøb om samfundets og velfærdsstatens store udfordringer. Han er forfatter til fire bøger om samfundsforhold, senest ”Velfærd i det 21. århundrede – fra tilsanding til innovation” (People’sPress 2017). Han er endvidere vært på podcasten "Samfundstanker".
Seneste blogs
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere