Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

SF's samfundsnedbrydende vision

”Vi skal tage hånd om hinanden”, lyder et valgslogan fra SF. Men skal vi nu det?

”Vi skal tage hånd om hinanden”, lyder et valgslogan fra SF. Men skal vi nu det? I en familie er svaret ja. For et sjak håndværkere, for sygeplejerskerne på en afdeling eller et fodboldhold, er svaret ja.

Men er det en nyttig vision for et helt samfund?

Svaret er nej. Det er en samfundsnedbrydende vision. Et velfungerende samfund er blandt andet kendetegnet ved den norm, at vi som udgangspunkt tager hånd om os selv og vores nærmeste i det nære miljø, vi er en del af: familien, civilsamfundet, arbejdskollegerne. Man forventer ikke som udgangspunkt, at staten træder til. Man tager ansvar for sit eget liv. Derved skaber vi det overskud, der gør det muligt for os også at tage hånd om det lille mindretal, der ikke kan tage hånd om sig selv.

At være social er altså ikke at kollektivisere vores individuelle ansvar. Det er tværtimod at træde i karakter og ikke ligge samfundet til last.

Et samfund, hvor det er den generelle forventning, at man vil blive taget hånd om af andre, vil ikke kunne fungere. Og det vil ikke være et godt sted for dem, der ikke er i stand til tage hånd om sig selv.

Der er et billede på dette, som er værd at trække frem, selv om nogle måske kender det: Når vi i flyet bliver instrueret om sikkerheden, plejer vi at få at vide, at vi skal tage vores egen iltmaske på, før vi giver andre – for eksempel vores børn – deres maske på. Det kan umiddelbart virke helt forkert og selvisk. Vi skal vel tage hånd om vores børn først. Men erfaringen og almindelig logik fortæller os – når vi tænker os om – at det må forholde sig omvendt. Hvis vi først tager vores egen iltmaske på – altså tager hånd om os selv – kan vi med sikkerhed tage hånd om dem, der ikke kan selv. Hjælper vi først børnene, risikerer vi at miste bevidstheden af iltmangel, inden vi når så langt. Det er baggrunden for instruksen.

Goethe tilskrives citatet: Lad alle feje foran egen dør, og verden vil være ren. Det personlige ansvar er fundamentet i ethvert fællesskab. At forestille sig et stærkt fællesskab uden stærke individer er som at forestille sig en skov uden træer.

Et valgslogan er blot et valgslogan. De skal mildest talt ikke tages alt for alvorligt. Men dette slogan fanger alligevel en foruroligende tidsånd. Et ønske om, at kollektivisere ansvaret. Vi skal tage hånd om hinanden. Du om mig. Jeg om dig. Vi om hinanden.

Hvem der egentlig har ansvaret for hvad, bliver stadig mere uklart. Dermed bliver det også svært at placere et ansvar, når noget går galt. DSB’s IC4-tog er en skandale, men man har ikke rigtig kunne placere et ansvar for den. Alt for mange aktører har taget hånd om hinanden til, at et sådant kan placeres. Og det er også den centrale årsag til, at det er gået så galt. For mange kokke fordærver maden.

Kommunerne har selvstyre og dermed ansvar. Men Christiansborg skal bestemme normeringerne i børnehaverne, synes SF og andre på venstrefløjen. Vi skal nemlig tage hånd om hinanden, og således skal Christiansborg tage hånd om kommunerne. Læg mærke til, hvad det indebærer: mindre kommunalt selvstyre, mindre frihed til kommunerne til selv at tage hånd om tingene.

Frihed kan kun eksistere under ansvar. Hvis man ikke har ansvaret for sig selv, har man reelt ikke frihed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Valgdebat

Marie Krarup: Danmark kan være væk om 100 år

Marie Krarup
Lader vi være med at vogte grænserne, og lader vi endnu flere migranter fra muslimske lande bosætte sig i landet, vil vi få et islamiseret land, der kommer til at adskille sig markant fra det land, vi kender i dag.

Debat: Det borgerlige Danmark tabte

Peder Bjerregaard
Når ”gevinstmaksimering” sættes over mennesker og klima, så siger vælgerne stop!
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}