Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mette Frederiksens hyldest til Aalborg Portland klinger hult

Sidst Socialdemokraterne sad i regering hævede de afgifterne, så Portland var tæt på at lukke

I sidste uge holdt Mette Frederiksen tale ved interesseorganisationen Dansk Industris årsdag. Her kom hun med en hyldest til danske industrivirksomheder i almindelighed og Aalborg Portland i særdeleshed. Hun sagde blandt andet:

”Jeg kan jo huske at for få år siden – jeg skal lade være at nævne hvem der sagde det – en politiker sagde: Ålborg Portland, luk det bare. Vi har slet slet ikke brug for den slags produktion i Danmark. Som Ålborgenser, jeg kommer til at hægte mig fast på Portland, før nogen får lov til at lukke det”.

En rørende støtteerklæring til en traditionsrig industrivirksomhed. Men også en støtte-erklæring, som klingede hult, hvis man kender lidt til dansk politik.

Det var ikke fordi Socialdemokratiet knuselskede Aalborg Portland, sidst det havde regeringsmagten. Tværtimod. Noget af det første SRSF-regeringen gjorde efter sin tiltræden i 2011 var i forbindelse med finansloven for 2012 at øge NOx-afgiften, hvilket ramte netop Aalborg Portland særlig hårdt.

Med finansloven femdoblede SRSF-regeringen afgiften. Samtidig halverede Mette Frederiksen og Co. Aalborg Portlands fradrag for afgiften. Det indebar, at Aalborg Portlands årlige NOx-afgiftsbetaling steg fra 2 til 40 mio. kr.

Sidst Socialdemokraterne havde magten, var det altså ikke Mette Frederiksen, den nordjyske industrivirksomhed fik hæftet på sig men en massiv afgiftsforhøjelse. Så massiv, faktisk, at Aalborg Portland overvejede helt at lukke deres aktiviteter i Danmark. Det ville have betydet et farvel til 300 industriarbejdspladser i Aalborg.

Og hvem var så den politiker, som Mette Frederiksen ikke ville nævne navnet på? Det var den daværende energiordfører for De Radikale, Rasmus Helveg Petersen, som i januar 2012 udtalte, at ”Fremtidens job skal ikke komme fra industrier som Aalborg Portland”. Bemærkningen faldt netop i en diskussion om Portlands usikre fremtid på grund af den S-ledede regerings netop indførte NOx-afgift. Det skal retfærdigvis bemærkes, at daværende statsminister Helle Thorning Schmidt tog afstand fra synspunktet.

Men den forhøjede NOx-afgift blev dog fastholdt af Thorning-regeringen og blev først sat ned igen til det oprindelige niveau, efter de borgerlige med Lars Løkke Rasmussen i spidsen igen kom til magten.

Det er jo så fortid, kunne man indvende, men der er nu heller ikke meget, der tyder på, at Socialdemokraterne har planer om at gøre livet lettere for danske industrivirksomheder, hvis de kommer til magten efter næste valg. Ikke at partiet har fremlagt ret meget konkret politik, der i væsentligt omfang berører erhvervslivet, men vi ved da blandt andet, at Mette Frederiksen går til valg på at hæve arveafgiften for familie-ejede virksomheder, hvilket trækker likviditet ud af virksomhederne, når de skal generationsskifte. Endvidere vil hun genindføre beskatning af arbejdsgiverbetalt telefon.

På den baggrund klinger Mette Frederiksens kærlighedserklæring til Aalborg Portland og danske industrivirksomheder hult.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.