<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mette Frederiksens hyldest til Aalborg Portland klinger hult

Sidst Socialdemokraterne sad i regering hævede de afgifterne, så Portland var tæt på at lukke

I sidste uge holdt Mette Frederiksen tale ved interesseorganisationen Dansk Industris årsdag. Her kom hun med en hyldest til danske industrivirksomheder i almindelighed og Aalborg Portland i særdeleshed. Hun sagde blandt andet:

”Jeg kan jo huske at for få år siden – jeg skal lade være at nævne hvem der sagde det – en politiker sagde: Ålborg Portland, luk det bare. Vi har slet slet ikke brug for den slags produktion i Danmark. Som Ålborgenser, jeg kommer til at hægte mig fast på Portland, før nogen får lov til at lukke det”.

En rørende støtteerklæring til en traditionsrig industrivirksomhed. Men også en støtte-erklæring, som klingede hult, hvis man kender lidt til dansk politik.

Det var ikke fordi Socialdemokratiet knuselskede Aalborg Portland, sidst det havde regeringsmagten. Tværtimod. Noget af det første SRSF-regeringen gjorde efter sin tiltræden i 2011 var i forbindelse med finansloven for 2012 at øge NOx-afgiften, hvilket ramte netop Aalborg Portland særlig hårdt.

Med finansloven femdoblede SRSF-regeringen afgiften. Samtidig halverede Mette Frederiksen og Co. Aalborg Portlands fradrag for afgiften. Det indebar, at Aalborg Portlands årlige NOx-afgiftsbetaling steg fra 2 til 40 mio. kr.

Sidst Socialdemokraterne havde magten, var det altså ikke Mette Frederiksen, den nordjyske industrivirksomhed fik hæftet på sig men en massiv afgiftsforhøjelse. Så massiv, faktisk, at Aalborg Portland overvejede helt at lukke deres aktiviteter i Danmark. Det ville have betydet et farvel til 300 industriarbejdspladser i Aalborg.

Og hvem var så den politiker, som Mette Frederiksen ikke ville nævne navnet på? Det var den daværende energiordfører for De Radikale, Rasmus Helveg Petersen, som i januar 2012 udtalte, at ”Fremtidens job skal ikke komme fra industrier som Aalborg Portland”. Bemærkningen faldt netop i en diskussion om Portlands usikre fremtid på grund af den S-ledede regerings netop indførte NOx-afgift. Det skal retfærdigvis bemærkes, at daværende statsminister Helle Thorning Schmidt tog afstand fra synspunktet.

Men den forhøjede NOx-afgift blev dog fastholdt af Thorning-regeringen og blev først sat ned igen til det oprindelige niveau, efter de borgerlige med Lars Løkke Rasmussen i spidsen igen kom til magten.

Det er jo så fortid, kunne man indvende, men der er nu heller ikke meget, der tyder på, at Socialdemokraterne har planer om at gøre livet lettere for danske industrivirksomheder, hvis de kommer til magten efter næste valg. Ikke at partiet har fremlagt ret meget konkret politik, der i væsentligt omfang berører erhvervslivet, men vi ved da blandt andet, at Mette Frederiksen går til valg på at hæve arveafgiften for familie-ejede virksomheder, hvilket trækker likviditet ud af virksomhederne, når de skal generationsskifte. Endvidere vil hun genindføre beskatning af arbejdsgiverbetalt telefon.

På den baggrund klinger Mette Frederiksens kærlighedserklæring til Aalborg Portland og danske industrivirksomheder hult.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Martin Ågerup (f. 1966) er direktør for den borgerlig-liberale tænketank Cepos og skriver uden omsvøb om samfundets og velfærdsstatens store udfordringer. Han er forfatter til fire bøger om samfundsforhold, senest ”Velfærd i det 21. århundrede – fra tilsanding til innovation” (People’sPress 2017). Han er endvidere vært på podcasten "Samfundstanker".
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
15.06.21, 09:15
Kampen imod aktivistisk skodforskning er ikke blot en politisk markering. Det er en kamp for at beskytte fredelige og uskyldige borgere imod, at komplet skøre teorier pludselig bliver gjort til den virkelighed, de er nødt til at acceptere. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.06.21, 12:10
Peter Starup kan ikke se for sig, at Danmark tager et opgør med måden at fortolke de internationale konventioner på. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.06.21, 10:00
Et sundt samfund reflekterer over tidens toneangivende sandheder og ligger hverken under for magelighed eller konspirationsteorier om hudfarve og køn. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
12.06.21, 22:30
Når man er i chok, træffer man irrationelle beslutninger – UEFA burde have insisteret på at aflyse kampen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
12.06.21, 08:53
Mette Frederiksens indskrænkning af valg af gymnasium, bør føre til flere private gymnasier Læs mere
Af Marie Høgh
11.06.21, 15:30
Staten forgriber sig på borgernes initiativ og civilsamfundets frihed, når man vil fordele elever på gymnasier efter forældres indkomst. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.06.21, 10:58
Regeringens mangfoldighedssocialisme skaber ny grobund for private gymnasier. Læs mere
Af Søren Gade
10.06.21, 11:00
Vi skal ikke acceptere, at folk fra andre lande kommer hertil og udnytter vores gæstfrihed. Kriminelle udlændinge, der render rundt med et langt kriminelt cv, har intet at gøre her. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.06.21, 23:48
Hvis Pelle Dragsted fik magt, som han har agt, vil det økonomisk gå Danmark som vi har set det gå alle andre socialistiske eksperimenter i verdenshistorien – og der har efterhånden været ca. 30 af dem Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
09.06.21, 15:22
Skal et nyt dansk IOC-medlem være den mest oplagte med de rigtige holdninger eller en, som forstår magtspillet blandt afdankede sportsstjerner og mellemøstlige sheiker? Læs mere