Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ingen skal vride armen rundt på en præst på kønspolitikkens alter

Den kønsideologiske dagsorden presser folkekirkens åndsfrihed, og vi skal værne om den kirkelige højrefløj.

Åh, man bliver så træt. Ja, man får næsten ondt i ørerne af diskussionen om, hvorvidt præster skal pålægges at vie homoseksuelle – simpelthen fordi debatten er dum, fordummende, unuanceret, åndløs og dobbeltmoralsk. Og argumenterne og anklagerne er den evige gentagelse af det samme: Folkekirken udfører statsfinansieret diskrimination. Folkekirken er intolerant. Folkekirken diskriminerer på baggrund af køn, seksualitet, seksuel orientering eller kønsidentitet. Folkekirken følger ikke med tiden. Folkekirken praktiserer homofobi. Og. Så. Videre.

Jeg føler virkelig med menighedsrådet i Hedensted Sogn og dets nye præst, der har været genstand for den seneste uges ideologiske stormløb mod folkekirken. Menighedsrådet har såmænd bare helt efter bogen kaldet den præst, de ønsker skal virke og forkynde i deres menighed. Præstevalget afspejler smukt den mere konservative missionske fløj i menigheden, hvor nogle er imod kvindelige præster, imod vielser af homoseksuelle og vielse af fraskilte. Og værd at bemærke er, at den stormomsuste præst ikke er alene på skansen, men han indgår i samarbejde med sognets øvrige præster, der i øvrigt er kvinder. Altså: Der er lidt for enhver kirkelige fløj og teologisk observans i Hedensted – det folkekirkelige demokrati virker – og hurra for det!

Det, der gør debatten om vielser af homoseksuelle (og fraskilte) i folkekirken så uudholdelig, er, at den er usaglig. For nej, selvfølgelig diskriminerer folkekirken ikke homoseksuelle, LGBTQ+-personer – eller fraskilte for den sags skyld. Det handler ikke om, hvorvidt homoseksualitet er i orden, om homoseksuelle eller andre regnbuefarvede er mindre værd end alle andre – for det handler ikke om menneskesyn, men om synet på ægteskabet – det handler om teologi.

Derfor skal kirkeministeren heller ikke sidde i "Aftenshowet"s bløde stole med sit eget private ønske om, at alle præster (frivilligt) ville vie homoseksuelle og være såkaldt rummelige. Det er helt uhørt. Hun skal såmænd bare forsvare friheden. Intet andet.  

Ethvert menneske er adlet af Gud, skabt i Hans billede og skænket samme umistelige arv og værdi, uanset seksuel orientering. Når en præst ikke ønsker at vie homoseksuelle, er det derfor ikke en devaluering af den pågældendes menneskelighed – ligesom modstanden mod kvindelige præster ikke handler om synet på kvinden, men om embedssynet. Og begge helt legitime og velargumenterede holdninger kan man være uenig i – men de skal findes, forsvares og rummes i den danske folkekirke, fordi de afspejler en kirkelig tradition, der er repræsenteret i befolkningen. Det handler, som de uoplyste kritikere tror, ikke om intolerance og mangel på rummelighed over for mindretallet (læs: LGBTQ+ og alle andre, der føler sig krænket) – nej, den rummelige folkekirke skal netop på én gang rumme og betjene hvert medlem, uanset seksuel orientering, og beskytte mindretallet af præster, der af samvittighedsårsager ikke ønsker at vie homoseksuelle.

Hvis vi, som Enhedslisten og Alternativet ønsker, vrider armen om på alle præster og tvinger dem til at vie homoseksuelle, selv om det strider imod deres hjertetro og samvittighed, så knægter vi den åndsfrihed, der er rygraden i folkekirken. Det, der gør den danske kirkemodel så enestående, så stærk, så rummelig og så tolerant. Samvittighedsfriheden inden for folkekirken er en dobbelt frihed, der betyder, at præst og menighed skal kunne ”vælge og vrage” hinanden i samvittighedssager, som Grundtvig skrev i værket ”Om Religions-Frihed” 1827 – en gensidighed frihed, der blev stadfæstet i loven om sognebåndsløsning i 1855 og er som al åndsfrihed under pres i dag af identitetsideologiske dagsordener. Troen må være en fri sag. Og derfor skal kirkeministeren heller ikke sidde i ”Aftenshowet”s bløde stole med sit eget private ønske om, at alle præster (frivilligt) ville vie homoseksuelle og være såkaldt rummelige. Det er helt uhørt. Hun skal såmænd bare forsvare friheden. Intet andet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.