<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er ingen, der har lært de unge, hvad et menneske er

Det største generationssvigt handler slet ikke om klima, men om tab af ånd og dannelse – måske lidt tab af menneskelighed.

Klimadebatten. Næverne er knyttede, paraderne er oppe, og generationskløften vokser. De tidligere generationer har svigtet, de har festet og smidt regningen ind på børneværelset til næste generation.

Omtrent sådan lyder anklagen fra ungdomsgenerationen, der insisterer på, at de ikke pjækker, men strejker, når de i samlet fornærmet, forurettet flok med bemalede papskilte går i demonstrationer for klimaet. Et generationssvigt og en anstødssten til den generationskonflikt, der afspejlede sig i hele debatten om den grønne omstilling, klimaaktivisme, klimasynd, skam og skyld – og senest, da DR2’s ”Debatten” forleden aften rullede over skærmen.

Vores samfund​ er båret af en generationskontrakt, ja – men vi vedkender os altså både arv og gæld. Derfor er den klimaangste ungdom nødt til at se med tilgivende øjne på dem, de fik samfundet givet af.

»De gambler med min fremtid,« og »de skubber regningen foran sig«, sagde en af deltagerne bebrejdende, en pige på 16 år, og fik medhold fra en række andre unge debattører, hvis argumenter umiskendeligt lød som et ekko af klimaaktivisten Greta Thunbergs hysteriske udfald: »I har stjålet mine drømme, stjålet min barndom«. Ord og anklager, der har givet genlyd i en generation af skrøbelige ungdomssind i hele den vestlige verden.

Skrøbeligheden vender jeg tilbage til. Vel er der grund til at bekymre sig om og kere sig for klimaet og klodens ve og vel – og vi er selvfølgelig forpligtet på at give skaberværket, planterne, der bærer frugt og kerne, de vilde dyr og himlens fugle – ja, alt levende, der rører sig på jorden – videre til næste generation. Men vi er også forpligtet på at ære vores mor og far – læs: vise ydmyghed og taknemlighed over for det, der er blevet beredt os – det, der er blevet os i arv: »Af henfarne slægter jeg arved den vang/ Hvis muld jeg for udsæd nu pløjer/ Her rydded de marken for stene engang / Og dyrked den siden med suk eller sang,« synger vi i en af vores allermest brugte begravelsessalmer, der minder mig om, at vi er et led i en lang kæde, nyder godt af, hvad andre udrettede før os, og må betænke, at der efter os kommer andre, der skal arve, hvad der en kort stund var vores.

Derfor bekymrer mig, at ungdomsgenerationen mener, at de skal gå til opgaven i en ånd af overlegenhed, arrogance, hovmod og bedrevidenhed over for generationerne før dem. Deres forældres og bedsteforældres generation – som om de har glemt, at det er deres skuldre, de står på – deres hænder, der har gjort arbejdet, deres kroppe, der er blevet slidte for, at de kan vokse op i mulighedernes rige – et af verdens bedste samfund.

Og det er da muligt, at tidligere generationer ikke har taget varsler af de klimaforandringer, vi står over for eller midt i – men helt grundlæggende tror jeg på, at hele menneskehedens udvikling er båret af forældrenes ønske om, at børnene skal have det lidt bedre. Men der er altid et sted, hvor en generation svigter, der er sten, de gamle ikke fik ryddet marken for – enhver generation er af fejlbehæftede mennesker.

Vores samfund er båret af en generationskontrakt, ja – men vi vedkender os altså både arv og gæld. Derfor er den klimaangste ungdom nødt til at se med tilgivende øjne på dem, de fik samfundet givet af – ligesom de vil ønske, at nogen en dag ser med milde øjne på dem og på deres forseelser, deres svigt og hjælper med at betale regningen de efterlod.

Men måske er det det, der er så svært for ungdommen, fordi det hviler på en forståelse af mennesket, man siden 1968 har taget afsked med – og det er i virkeligheden det, ungdomsgenerationen burde begræde, for deraf kommer den skrøbelighed, som de lider så forfærdelig under.

Der er nemlig ingen, der har lært dem, hvad et menneske er – en skabning af ånd og støv, bundet og forpligtet og anbragt i en sammenhæng, menneskeslægtens sammenhæng, hvor hver generation, hvert menneske har sin natside, sine uhumskheder og sine fejl og sine svigt. Det største generationssvigt handler slet ikke om klima, men om tab af ånd og dannelse – måske lidt tab af menneskelighed.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før danskerne går i stemmeurnerne til kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et voldsomt omkostningstungt boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere