<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Leger lige børn også bedst, hvis de ikke selv må bestemme?

Staten forgriber sig på borgernes initiativ og civilsamfundets frihed, når man vil fordele elever på gymnasier efter forældres indkomst.

Dengang for små 20 år siden skænkede man ikke for alvor klimaet en tanke, og Greta Thunberg var blot et vuggebarn – ellers havde klimaaktivismen sikkert sat dagsordenen på Rosborg Gymnasium, hvor flipperne gik. Drenge med langt hår og dreadlocks, piger i storblomstrede, omsyede genbrugskjoler og en fælles ideologisk drøm om mangfoldighed og harmoni, fri hash og fred i verden.

Der var lidt mere guitar og lejrbål end på Rødkilde (dengang) Amtsgymnasium ved den stille fjord og bløde bøgeskov, hvor borgerskabets børn, velhaverbørnene i Dieselbukser (og fars bil i skole) fra Bredballe og så alle os, der kom ude fra landet, gik. Her kunne man tilmed tage en klassisksproglig studentereksamen og sejle i kajak på fjorden i idrætstimerne. To gymnasier, to kulturer og værdigrundlag, der kaldte på hvert deres segment af unge i Vejle og opland, to forskellige udbud af fag og studieretninger.

Nu vil staten i klassisk småkommunistisk ånd med en klasseren fordelingsnøgle skabe de lige børn.

”Det bedste valg” – står der på Rødkilde Gymnasiums hjemmeside. Ja, jeg var i hvert fald lykkelig for valget dengang. Men nu er det snart slut med valget, det frie valg, hvis det står til regeringen, støttepartierne, Alternativet og de skindborgerlige venner Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti.

Lige børn leger bedst. Sådan er det, hvad enten man er borgerskabsbarn, arbejderbarn eller ghettobarn.

Men nu vil staten i klassisk småkommunistisk ånd med en klasseren fordelingsnøgle skabe de lige børn: Omkring Aarhus, Odense og København skal elever fremover fordeles på gymnasierne ud fra forældrenes indkomst. Ventelisterne til populære gymnasier forsvinder, og der sættes et loft over elevtallet på private gymnasier i zonerne. Læs det igen: private gymnasier.

Staten forgriber sig på borgernes initiativ, civilsamfundets frihed og hjerteblod. Aftalen skal afhjælpe gymnasier med dalende elevtal i landdistrikterne og forhindre større grupperinger af unge med anden etnisk baggrund – altså forhindre det, vi i folkemunde kalder indvandrergymnasier med bederum, social kontrol og andre mangfoldige mellemøstlige lyksaligheder.

Og det er selvfølgelig grunden til, at DF tilslutter sig aftalen, for i kampen mod islamiseringen gælder alle magtmidler, om de så er aldrig så betonsocialistiske – og så om deres sidste troværdighed som borgerligt parti ryger i svinget sammen med etnisk danske unges frihed. Hvis det så bare virkede. Men det er, som om selv DF har brugt de dyrekøbte lærepenge fra 30 års fejlslagen integration, som det postkristne humanistiske blændværk om menneskets væsen har skaffet os på halsen.

For integrationsproblemet forsvinder ikke, fordi det bliver smurt ud i et tyndere lag, tvangsflytning af mennesker flytter ikke nedarvede tankesæt, nedbrudt beton i en ghetto bryder ikke kulturelle, religiøse, eksistentielle og åndelige barrierer mellem folk ned.

Assimilation er et hjerteforhold – noget, der kun kan ske i frihed båret af en oprigtig vilje til at være en del af et folk, tilhøre et land, en kultur, et fællesskab.

På integrationsområdet får vi altså intet ud af det. Intet. Tilbage står vi med velfungerende, populære gymnasier, der hurtigt bliver ødelagt; unge, der ikke får opfyldt deres ønske om gymnasie og studieretning, men til gengæld har fået en times transport til deres uddannelsesinstitution langt væk fra deres nærmiljø og venner, med hvem de deler værdier, fritid, øller, tanker og unge skrøbelige liv.

Hvis de længtes efter mangfoldighed, havde de nok selv opsøgt det. Men hvor blev hun af hende børnenes statsminister? Børnene er blevet unge – og deres trivsel og fremtid er på spil. Og det kan gå rigtig galt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
20.06.21, 21:36
At det var Aaja Chemnitz Larsen, der fik Folkemødets Dialogpris, var helt passende. Det har aldrig været vigtigere med dialog i rigsfællesskabet end nu. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.06.21, 21:12
Der er behov for et lønsystem, der i højere grad belønner dygtighed og flid. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.06.21, 10:00
Alle vore problemer med islam udspringer af en konflikt, som vores beslutningstagere valgte at se bort fra, og som selv den kloge Svend Brinkmann drømmer om at trylle helt væk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
19.06.21, 00:00
Der er og bliver forsat brugt flere milliarder kr. på bl.a. erstatning til minkavlerne, på hjælpepakker, coronatestkits og -centre, vaccineprogrammer, overvågningsudstyr og krigsmateriale og skattelettelser til de rigeste danskere, men når det kommer til sygeplejerskerne, så kan man ikke finde flere penge, og nogle spørger endda, hvor pengene skal komme fra - det er noget vås. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
18.06.21, 12:42
Regeringen skal spille med åbne kort – ikke bruge myndighederne som bølgebrydere. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.06.21, 11:00
Det er bekymrende, når fagfolk sår tvivl om, hvorvidt de jurister, der uddannes nu, er dygtige nok. Den advarsel kan man ikke sidde overhørig. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.06.21, 10:17
Vi har som sygeplejersker stået helt i frontenlinjen mod Corona. Og det gør vi gerne igen. Men nu er det vores tur, og vi får brug for at danskerne står sammen med os.  Læs mere
Af Nauja Lynge
17.06.21, 21:01
Måske skal også grønlandske politikere besinde sig på, at medierne agerer vagthund over for magtmisbrug. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.06.21, 20:45
Sygeplejerskerne viser mod ved at insistere på blive både hørt og taget alvorligt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
17.06.21, 20:19
Billederne af holdkammeraternes beskyttende-cirkel omkring Eriksen, sekunderne efter hans kollaps og alle de ‘god bedring’ beskeder som både fansene, men også mange andre kendte og ukendte personer, sendte til Eriksen, fik mig til at tænke på, at vi som mennesker faktisk godt kan samles om én ting, nemlig vigtigheden af et menneskeliv. Læs mere