<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Udflytning er kun et lille plaster på et stort, blødende sår

By og land er vokset fra hinanden, og livet skal føres tilbage til de såkaldte udkantsområder i en fart, inden den sidste rest af kulturborgerskab forsvinder.

Det er ikke så tit, at man helt uden forbehold kan ophøje fortiden og begræde nutiden – men når det handler om den voldsomme centraliseringskraft, der er gået igennem ikke bare Danmark, men også alle andre vestlige lande – ja, så kan man faktisk.

By og land er vokset fra hinanden, den kulturelle, økonomiske og sociale kløft er på få år blevet næsten uoverstigelig, og forbedringsforslagene skal virkelig, virkelig være dårlige, hvis man som politiker synes, det er i orden at forkaste og håne dem – bare fordi ens politiske modstander fik idéen.

I denne uge lancerede regeringen et af de bedre forsøg på at genoprette det skæve Danmark: etablering af 25 nye uddannelsesudbud i hele landet frem mod 2025, etablering af mindst 10 nye udbud af velfærdsuddannelser uden for landets største byer, bl.a. pædagog- og læreruddannelse, sygeplejeske og socialrådgiveruddannelsen. Derudover etablering af mindst fem nye udbud af universitetsuddannelser – ligeledes i provinsen.

Ingen, heller ikke studerende, tager skade af at bosætte sig en del af sit liv på landet eller i provinsen – og måske blive hængende.

Jeg er sjældent enig med den siddende regering om ret meget, men roses den, der roses bør: Udflytningen af uddannelser skal hilses meget hjerteligt velkommen – dog ikke uden forbehold, for udflytningen må aldrig være på bekostning af uddannelsernes kvalitet. Det er der jo ingen garanti for.

Og i det hele taget er den forestående udflytning et lille plaster på et stort, blødende sår. Men dog et plaster og måske en begyndelse på bedre tider for sammenhængskraften mellem land og by – sådan fremgår det i hvert fald i en større artikel med statsminister Mette Frederiksen i denne uges udgave af Weekendavisen. Her fremgår det, at udflytningen af uddannelser er et led i en større reformplan, som skal alliere regeringen med provinsen og Produktionsdanmark, og som vil blive fuldt udrullet efter sommerferien.

Der skal bl.a. sættes ind over for folkeskoler og rækkes ud til Produktionsdanmark, for ifølge statsministeren er der ”uddannelsessnobberi” i samfundet, og »hvis ikke vi tager livtag med det, kommer vi hverken i mål med den grønne omstilling eller ønsket om at være et stærkere og rigere samfund. Man skal kunne leve gode liv i landdistrikterne og i provinsbyerne, hvor rigtig mange danskere bor.«

Det sidste er det afgørende. Decentraliseringen må aldrig bare handle om en anden måde at være grøn eller effektiv på – men om, hvad der tjener til landets borgere, menneskets lykke og gavn. Livet skal føres tilbage til de såkaldte udkantsområder, og det haster, inden den sidste rest af kulturborgerskab forsvinder fra provinsbyerne, og der ligger bilvrag i alle forhaverne – så der er indbydende, så der er vækst, liv og ånd.

For ingen, heller ikke studerende, tager skade af at bosætte sig en del af sit liv på landet eller i provinsen – og måske blive hængende. Tværtimod – at være et dannet menneske er også at kende landets sjæl andre steder end i det accelererende storbyliv, hvor vi på én gang drages af den konstante synlighed og grå anonymitet. At blive set og samtidig forsvinde i mylderet.

Og der hænger da stadig en flig af min egen sjæl i både København og i det historietunge Berlin, hvor jeg studerede. Og jeg ville gerne tilbage dertil, til storbyen – for der bliver hjertets uro på en eller anden måde overdøvet og afledt.

Men jeg har også erfaret, at menneskesindet indimellem har brug for at se farvernes landskab herude på landet, hvor der er stilhed i grågrønne skumringsdage og sorte nætter, hvor mørket er tættere om vinteren, og det lysner tidligere om sommeren. I det findes et særligt nærvær, som også det moderne menneskes sjæl skal næres ved.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere