<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Udflytning er kun et lille plaster på et stort, blødende sår

By og land er vokset fra hinanden, og livet skal føres tilbage til de såkaldte udkantsområder i en fart, inden den sidste rest af kulturborgerskab forsvinder.

Det er ikke så tit, at man helt uden forbehold kan ophøje fortiden og begræde nutiden – men når det handler om den voldsomme centraliseringskraft, der er gået igennem ikke bare Danmark, men også alle andre vestlige lande – ja, så kan man faktisk.

By og land er vokset fra hinanden, den kulturelle, økonomiske og sociale kløft er på få år blevet næsten uoverstigelig, og forbedringsforslagene skal virkelig, virkelig være dårlige, hvis man som politiker synes, det er i orden at forkaste og håne dem – bare fordi ens politiske modstander fik idéen.

I denne uge lancerede regeringen et af de bedre forsøg på at genoprette det skæve Danmark: etablering af 25 nye uddannelsesudbud i hele landet frem mod 2025, etablering af mindst 10 nye udbud af velfærdsuddannelser uden for landets største byer, bl.a. pædagog- og læreruddannelse, sygeplejeske og socialrådgiveruddannelsen. Derudover etablering af mindst fem nye udbud af universitetsuddannelser – ligeledes i provinsen.

Ingen, heller ikke studerende, tager skade af at bosætte sig en del af sit liv på landet eller i provinsen – og måske blive hængende.

Jeg er sjældent enig med den siddende regering om ret meget, men roses den, der roses bør: Udflytningen af uddannelser skal hilses meget hjerteligt velkommen – dog ikke uden forbehold, for udflytningen må aldrig være på bekostning af uddannelsernes kvalitet. Det er der jo ingen garanti for.

Og i det hele taget er den forestående udflytning et lille plaster på et stort, blødende sår. Men dog et plaster og måske en begyndelse på bedre tider for sammenhængskraften mellem land og by – sådan fremgår det i hvert fald i en større artikel med statsminister Mette Frederiksen i denne uges udgave af Weekendavisen. Her fremgår det, at udflytningen af uddannelser er et led i en større reformplan, som skal alliere regeringen med provinsen og Produktionsdanmark, og som vil blive fuldt udrullet efter sommerferien.

Der skal bl.a. sættes ind over for folkeskoler og rækkes ud til Produktionsdanmark, for ifølge statsministeren er der ”uddannelsessnobberi” i samfundet, og »hvis ikke vi tager livtag med det, kommer vi hverken i mål med den grønne omstilling eller ønsket om at være et stærkere og rigere samfund. Man skal kunne leve gode liv i landdistrikterne og i provinsbyerne, hvor rigtig mange danskere bor.«

Det sidste er det afgørende. Decentraliseringen må aldrig bare handle om en anden måde at være grøn eller effektiv på – men om, hvad der tjener til landets borgere, menneskets lykke og gavn. Livet skal føres tilbage til de såkaldte udkantsområder, og det haster, inden den sidste rest af kulturborgerskab forsvinder fra provinsbyerne, og der ligger bilvrag i alle forhaverne – så der er indbydende, så der er vækst, liv og ånd.

For ingen, heller ikke studerende, tager skade af at bosætte sig en del af sit liv på landet eller i provinsen – og måske blive hængende. Tværtimod – at være et dannet menneske er også at kende landets sjæl andre steder end i det accelererende storbyliv, hvor vi på én gang drages af den konstante synlighed og grå anonymitet. At blive set og samtidig forsvinde i mylderet.

Og der hænger da stadig en flig af min egen sjæl i både København og i det historietunge Berlin, hvor jeg studerede. Og jeg ville gerne tilbage dertil, til storbyen – for der bliver hjertets uro på en eller anden måde overdøvet og afledt.

Men jeg har også erfaret, at menneskesindet indimellem har brug for at se farvernes landskab herude på landet, hvor der er stilhed i grågrønne skumringsdage og sorte nætter, hvor mørket er tættere om vinteren, og det lysner tidligere om sommeren. I det findes et særligt nærvær, som også det moderne menneskes sjæl skal næres ved.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Steffen Husted Damsgaard
22.06.21, 17:41
Decentrale uddannelser er nøglen til vækst og udvikling i hele landet. For det er en kæmpe barriere, når et områdes stærkeste ressource – de unge – tvinges til at forlade det Læs mere
Af Martin Lidegaard
22.06.21, 08:30
Regeringen har ret i, at der er et skrigende behov for flere uddannelser uden for de store byer. Men det er hul i hovedet at finde pengene ved at skære på de samme uddannelsespladser i byerne. Danmark har brug for mere uddannelse, ikke mindre. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
22.06.21, 08:00
Velorkestrerede kampagner arbejder for at begrænse rettigheder for kvinder og LGBTQ. Læs mere
Af Uffe Elbæk
21.06.21, 22:14
Hvorfor er arrestationen af de 350 kommunister ikke mejslet ind i vores allesammens bevidsthed og hukommelse? Hvorfor er der ikke en historisk mindeplade på Christiansborg, der fortæller denne historie? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.06.21, 22:11
Rigtige eliter kan noget. Men der er absolut intet elitært over kunstnerne i dag. Engang var kunstnerne uforlignelige håndværkere, der kunne vække både begejstring og alvor og minde os om livets storhed. Det er et par århundreder siden, vi havde den slags kunstnere Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.06.21, 13:30
Den eneste brugbare metode til at undersøge forskelle mellem grupper er ved at se på, hvordan de klarer sig i gennemsnit. Vel at mærke samlede grupper. Ellers får man et skævt resultat ud af sine undersøgelser, som det er tilfældet med en undersøgelse fra Kraka om integration af muslimer. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.06.21, 21:36
At det var Aaja Chemnitz Larsen, der fik Folkemødets Dialogpris, var helt passende. Det har aldrig været vigtigere med dialog i rigsfællesskabet end nu. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.06.21, 21:12
Der er behov for et lønsystem, der i højere grad belønner dygtighed og flid. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.06.21, 10:00
Alle vore problemer med islam udspringer af en konflikt, som vores beslutningstagere valgte at se bort fra, og som selv den kloge Svend Brinkmann drømmer om at trylle helt væk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
19.06.21, 00:00
Der er og bliver forsat brugt flere milliarder kr. på bl.a. erstatning til minkavlerne, på hjælpepakker, coronatestkits og -centre, vaccineprogrammer, overvågningsudstyr og krigsmateriale og skattelettelser til de rigeste danskere, men når det kommer til sygeplejerskerne, så kan man ikke finde flere penge, og nogle spørger endda, hvor pengene skal komme fra - det er noget vås. Læs mere