<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Socialdemokraterne har ikke ånd nok til at være borgerlige

Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk.

Nationalsocialdemokratisme. Det lige så lidt mundrette som velkomponerede udtryk har Berlingskes redaktion fundet på som meget fint betegnende for den ideologiske tanke, der ligger bag regeringens håndtering af coronakrisen.

Og vi skal nok ikke regne med, at det ideologiske jerngreb for alvor bliver løsnet, selv om vi engang lader maskerne falde, åbner grænserne mod verden og drikker bajere hele natten uden den varme omsorgsfulde ånde af makrelmadder og bekymrede virologer i nakken. For regeringen har trådt døden under fode og fået magten og æren i al evighed for at redde Danmark og danskerne så levende som muligt igennem krisen, hvor det nationale har været scenen for den ideologiske optræden.

Selvfølgelig. Det kunne ikke være anderledes. Ikke af nationale, men praktisk-strategiske grunde: I Danmark er Mette Frederiksen og alle partisoldaterne valgt, her har de hjemme, her har de vælgere, her har de magt og myndighed – også til at gå imod embedsmandsværket for at gøre staten stor. Og jo, historisk er socialdemokratismen da en international bevægelse med fælles ideologiske mærkesager, solidarisk kammeratånd, og selv om den (faktisk, virkelig desværre!) er røget ud af Højskolesangbogen, har arbejderbevægelsen sin egen kampsang ”Internationale”, skrevet af franskmanden Eugene Pottier under Pariserkommunen og oversat til alverdens sprog: ”Vågn til kamp af jer dvale/til den allersidste dyst, og Internationale/slår bro fra kyst til kyst.”

Ingen. Danskere. Må. Dø. Hverken af corona eller vaccinebivirkninger – og en-to-tre, så har hun danskerne i sin omsorgsfulde, hule hånd.

Men: Det er altid inden for landets fire vægge, ideologien skal næres af konkrete arbejdende hænder, omvendte hjerter og navne på stemmesedler. Og hvordan får man det? Ja, under Frederiksens regeringstid har det vist sig, at danskerne er til fals for ligusterhækromantik, hjemmebagte boller og en landsmoder, der i forklæde synger grandprixhits fra 80’erne i sit køkken fredag aften. Folkelig appel.

Dertil kommer: en stram indvandrerpolitik, der rimer på en stærk velfærdsstat – borgerne kan jo ikke sikres i begge ender, hvis der kommer folk fra andre lande og plyndrer kassen. Hård linje over for kriminelle indvandre og terrorbanditter – velfærdsstatens borgerne skal være trygge. Koste hvad det vil, drømmer statsministeren om vaccineaftaler med Israel, og som eneste statsmand i verden smider Frederiksen Astrazeneca på porten.

Ingen. Danskere. Må. Dø. Hverken af corona eller vaccinebivirkninger – og en-to-tre, så har hun danskerne i sin omsorgsfulde, hule hånd, og ved at holde EU to skridt fra livet bliver selv de mest stangborgerlige og nationalkonservative stemmer bløde i knæene. Men kære borgerlige, vær ikke naive – Dybbøl Mølle maler altså ikke over Socialdemokratiet, uden at et rødt flag smælder i baggrunden.

Det er kunstneren Jacob Brostrups omdiskuterede udsmykning af det socialdemokratiske gruppeværelse et vidnesbyrd om. Syv malerier over de seneste 150 års danmarkshistorie under titlen ”Folkets tid. Grundigt og smukt arbejde”, danmarkshistorie gennem et ideologisk filter venligst udlånt sidste sommer til Frederiksborg Slot, hvor borgeren kunne betragte sin historie.

Men Socialdemokratiet er ikke nationalkonservativt, ikke borgerligt. Hvis du tror det, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. For det mangler den ånd og de værdier, der bærer borgerligheden, hvad enten man er liberal eller konservativ: forståelsen for, at kultur, historie, dannelse og uddannelse, religion, pligt, frihed og ånd er bærende for et land, et folk, et menneske. Ikke et statsmenneske, men en fri og ansvarsfuld borger. Alt det, der for tiden er suspenderet af sundhedshensyn.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.05.21, 19:37
Når socialdemokratier fedter for indvandrere og woke typer, så går det galt. Læs mere
Af Marie Høgh
10.05.21, 14:30
Ansvaret for Henrik Sass Larsens datter ligger ikke hos medierne, men hos hendes far, de børn, der mobbede hende, deres forældre og skolen. Læs mere
Af Martin Lidegaard
10.05.21, 13:15
Danmark kan høste store og tiltrængte udenrigspolitiske gevinster, hvis vi bruger vores afviste vacciner i et aktivt vaccinediplomati. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
09.05.21, 13:49
Godt naboskab skal plejes og det forsømmer regeringen Læs mere
Af Mikael Jalving
09.05.21, 10:00
Skynd dig ind og se de to tyske ekspressionister Nolde og Kirchner på Statens Museum for Kunst i København. Det bliver formentlig sidste gang, de udstilles i Danmark. Fremover vil deres malerier være tabu. Læs mere