<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Socialdemokraterne har ikke ånd nok til at være borgerlige

Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk.

Nationalsocialdemokratisme. Det lige så lidt mundrette som velkomponerede udtryk har Berlingskes redaktion fundet på som meget fint betegnende for den ideologiske tanke, der ligger bag regeringens håndtering af coronakrisen.

Og vi skal nok ikke regne med, at det ideologiske jerngreb for alvor bliver løsnet, selv om vi engang lader maskerne falde, åbner grænserne mod verden og drikker bajere hele natten uden den varme omsorgsfulde ånde af makrelmadder og bekymrede virologer i nakken. For regeringen har trådt døden under fode og fået magten og æren i al evighed for at redde Danmark og danskerne så levende som muligt igennem krisen, hvor det nationale har været scenen for den ideologiske optræden.

Selvfølgelig. Det kunne ikke være anderledes. Ikke af nationale, men praktisk-strategiske grunde: I Danmark er Mette Frederiksen og alle partisoldaterne valgt, her har de hjemme, her har de vælgere, her har de magt og myndighed – også til at gå imod embedsmandsværket for at gøre staten stor. Og jo, historisk er socialdemokratismen da en international bevægelse med fælles ideologiske mærkesager, solidarisk kammeratånd, og selv om den (faktisk, virkelig desværre!) er røget ud af Højskolesangbogen, har arbejderbevægelsen sin egen kampsang ”Internationale”, skrevet af franskmanden Eugene Pottier under Pariserkommunen og oversat til alverdens sprog: ”Vågn til kamp af jer dvale/til den allersidste dyst, og Internationale/slår bro fra kyst til kyst.”

Ingen. Danskere. Må. Dø. Hverken af corona eller vaccinebivirkninger – og en-to-tre, så har hun danskerne i sin omsorgsfulde, hule hånd.

Men: Det er altid inden for landets fire vægge, ideologien skal næres af konkrete arbejdende hænder, omvendte hjerter og navne på stemmesedler. Og hvordan får man det? Ja, under Frederiksens regeringstid har det vist sig, at danskerne er til fals for ligusterhækromantik, hjemmebagte boller og en landsmoder, der i forklæde synger grandprixhits fra 80’erne i sit køkken fredag aften. Folkelig appel.

Dertil kommer: en stram indvandrerpolitik, der rimer på en stærk velfærdsstat – borgerne kan jo ikke sikres i begge ender, hvis der kommer folk fra andre lande og plyndrer kassen. Hård linje over for kriminelle indvandre og terrorbanditter – velfærdsstatens borgerne skal være trygge. Koste hvad det vil, drømmer statsministeren om vaccineaftaler med Israel, og som eneste statsmand i verden smider Frederiksen Astrazeneca på porten.

Ingen. Danskere. Må. Dø. Hverken af corona eller vaccinebivirkninger – og en-to-tre, så har hun danskerne i sin omsorgsfulde, hule hånd, og ved at holde EU to skridt fra livet bliver selv de mest stangborgerlige og nationalkonservative stemmer bløde i knæene. Men kære borgerlige, vær ikke naive – Dybbøl Mølle maler altså ikke over Socialdemokratiet, uden at et rødt flag smælder i baggrunden.

Det er kunstneren Jacob Brostrups omdiskuterede udsmykning af det socialdemokratiske gruppeværelse et vidnesbyrd om. Syv malerier over de seneste 150 års danmarkshistorie under titlen ”Folkets tid. Grundigt og smukt arbejde”, danmarkshistorie gennem et ideologisk filter venligst udlånt sidste sommer til Frederiksborg Slot, hvor borgeren kunne betragte sin historie.

Men Socialdemokratiet er ikke nationalkonservativt, ikke borgerligt. Hvis du tror det, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. For det mangler den ånd og de værdier, der bærer borgerligheden, hvad enten man er liberal eller konservativ: forståelsen for, at kultur, historie, dannelse og uddannelse, religion, pligt, frihed og ånd er bærende for et land, et folk, et menneske. Ikke et statsmenneske, men en fri og ansvarsfuld borger. Alt det, der for tiden er suspenderet af sundhedshensyn.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere