<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fri vores børn fra regeringens trang til statsstyret omsorg

Regeringen vil så gerne holde den store socialistiske hånd under vores tilværelse. Men når det sker på bekostning af det frie initiativ og det frie valg, så bliver det et stort nej tak herfra.

”Traktor” var et af min lille datters første ord. Faktisk før hun kunne sige ”mor” og ”far”. I små grønne gummistøvler trasker hun sammen med de andre tumlinger op ad markvejen til Vejrmølle-gården og hilser på hunden Dina, snakker med de små sort-hvide høns, sparker traktordæk og klapper det gamle æsel Pedro, der desværre tog i æselhimlen i efteråret.

Om efteråret lægger de lokale jægere vejen forbi det lille husmandssted med udsigt til mark og sø, der nu er integreret naturbørnehave i Gammel Tølløse og lader børnene røre ved det nedlagte vildt – forsigtigt stryger barnehænder over de døde gæs, fasaner, harer og duer.

Vildænderne bliver tilberedt til mortensaften af den lokale madmor, der laver mad til børnene. Hjemmelavet, hjemmebagt – hver morgen dufter det lille hus af forberedelserne til middagsmaden, hvor ungerne samles om måltidet og omkring årets højtider, der markeres i deres lille hverdag, hvor der altid er tid nok, omsorg og nærvær fra de ildsjæle, der gør institutionen til en forlængelse af hjemmet.

For det er det, en institution er – ikke en børneopbevaring, men et sted, vi forældre har udvalgt, fordi det mest muligt afspejler det liv og de værdier, vi selv ønsker at give vores børn.

Det er institutioner som min lille datters, regeringen vil give så trange kår som overhovedet muligt ved at fjerne ejernes ret til selvstyre af de privatejede daginstitutioner samt forbyde åbning af nye. Forleden blev der oprettet et borgerforslag, ”Bevar de private børnehaver”. Støt det!

Det gamle Ritt Bjerregaardske bonmot ligger nedenunder: ”Hvad ikke alle kan lære, skal ingen lære” – hvad ikke alle kan få, skal ingen have. Socialismens klamme hånd, når den er allermest fugtig.

Det private initiativ, der gennem 15 år har vist, hvordan man for samme tilskud pr. barn som i kommunale daginstitutioner kan lave gode skov- og naturbørnehaver, Steiner-børnehaver, kristne børnehaver og alt muligt andet, der beviseligt sikrer mange børn trivsel og tryghed, når mor og far passer deres lønarbejde – helt som regeringen ønsker det: mænd og kvinder på arbejdsmarkedet, ligestilling og alt det der.

Og vores børn skal regeringen nok tage sig af med statsstyret omsorg.

For når regeringen målrettet arbejder på at nedlægge private institutioner under påskud af, at ingen må tjene penge på velfærd, så handler det om ideologi. Selvfølgelig.

Fuldstændig ligesom det ideologiske korstog mod privatskoler og friskoler og senest forsøget på at forhindre den nye frie og tiltrængte læreruddannelse, Grundtvig-koldsk funderet med fokus på høj faglighed og dannelse – ”min sjæl, hvad vil du mer”? Men regeringen hader det. Helhjertet. Og hvorfor?

Ja, fordi det gamle Ritt Bjerregaardske bonmot ligger nedenunder: ”Hvad ikke alle kan lære, skal ingen lære” – hvad ikke alle kan få, skal ingen have. Socialismens klamme hånd, når den er allermest fugtig. Ingen tillid til borgerne, fuld styring med pædagogiske metoder, indlæring og værdier – ingen privat virkelyst, ingen fri ånd og tanke, fuld kontrol til staten.

I den socialistiske stat præger og opdrager staten mennesket til at være statens menneske, ideologiens barn. Og hvad vi lærer fra barnsben – ja, babyben, hvad enten det er hårdt slid, et nøjsomt liv, at have jord unger neglene, glædes over en solopgang, at stryge en død gås over fjerene, at synge højskolesange, bede fadervor eller stave til Grundtvig – ja, det er det, der bærer os igennem livet.

Men regeringen vil gerne bære os i alt det, som livet er. Og de har kræfterne og viljen til det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Pia Kjærsgaard
18.06.21, 12:42
Regeringen skal spille med åbne kort – ikke bruge myndighederne som bølgebrydere. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.06.21, 11:00
Det er bekymrende, når fagfolk sår tvivl om, hvorvidt de jurister, der uddannes nu, er dygtige nok. Den advarsel kan man ikke sidde overhørig. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.06.21, 10:17
Vi har som sygeplejersker stået helt i frontenlinjen mod Corona. Og det gør vi gerne igen. Men nu er det vores tur, og vi får brug for at danskerne står sammen med os.  Læs mere
Af Nauja Lynge
17.06.21, 21:01
Måske skal også grønlandske politikere besinde sig på, at medierne agerer vagthund over for magtmisbrug. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.06.21, 20:45
Sygeplejerskerne viser mod ved at insistere på blive både hørt og taget alvorligt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
17.06.21, 20:19
Billederne af holdkammeraternes beskyttende-cirkel omkring Eriksen, sekunderne efter hans kollaps og alle de ‘god bedring’ beskeder som både fansene, men også mange andre kendte og ukendte personer, sendte til Eriksen, fik mig til at tænke på, at vi som mennesker faktisk godt kan samles om én ting, nemlig vigtigheden af et menneskeliv. Læs mere
Af Carolina M. Maier
17.06.21, 13:00
Alt for mange bruger alt for ofte alt for meget tid på brok og kvæl. Episoden i Parken mindede os om, hvor meget kostbar tid vi risikerer at spilde i vores liv på knubbede ord. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.06.21, 16:47
Det er helt i orden at mobbe medlemmer af Krifa, mener SF's folketingsmedlem. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.06.21, 09:15
Kampen imod aktivistisk skodforskning er ikke blot en politisk markering. Det er en kamp for at beskytte fredelige og uskyldige borgere imod, at komplet skøre teorier pludselig bliver gjort til den virkelighed, de er nødt til at acceptere. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.06.21, 12:10
Peter Starup kan ikke se for sig, at Danmark tager et opgør med måden at fortolke de internationale konventioner på. Læs mere