<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fri vores børn fra regeringens trang til statsstyret omsorg

Regeringen vil så gerne holde den store socialistiske hånd under vores tilværelse. Men når det sker på bekostning af det frie initiativ og det frie valg, så bliver det et stort nej tak herfra.

”Traktor” var et af min lille datters første ord. Faktisk før hun kunne sige ”mor” og ”far”. I små grønne gummistøvler trasker hun sammen med de andre tumlinger op ad markvejen til Vejrmølle-gården og hilser på hunden Dina, snakker med de små sort-hvide høns, sparker traktordæk og klapper det gamle æsel Pedro, der desværre tog i æselhimlen i efteråret.

Om efteråret lægger de lokale jægere vejen forbi det lille husmandssted med udsigt til mark og sø, der nu er integreret naturbørnehave i Gammel Tølløse og lader børnene røre ved det nedlagte vildt – forsigtigt stryger barnehænder over de døde gæs, fasaner, harer og duer.

Vildænderne bliver tilberedt til mortensaften af den lokale madmor, der laver mad til børnene. Hjemmelavet, hjemmebagt – hver morgen dufter det lille hus af forberedelserne til middagsmaden, hvor ungerne samles om måltidet og omkring årets højtider, der markeres i deres lille hverdag, hvor der altid er tid nok, omsorg og nærvær fra de ildsjæle, der gør institutionen til en forlængelse af hjemmet.

For det er det, en institution er – ikke en børneopbevaring, men et sted, vi forældre har udvalgt, fordi det mest muligt afspejler det liv og de værdier, vi selv ønsker at give vores børn.

Det er institutioner som min lille datters, regeringen vil give så trange kår som overhovedet muligt ved at fjerne ejernes ret til selvstyre af de privatejede daginstitutioner samt forbyde åbning af nye. Forleden blev der oprettet et borgerforslag, ”Bevar de private børnehaver”. Støt det!

Det gamle Ritt Bjerregaardske bonmot ligger nedenunder: ”Hvad ikke alle kan lære, skal ingen lære” – hvad ikke alle kan få, skal ingen have. Socialismens klamme hånd, når den er allermest fugtig.

Det private initiativ, der gennem 15 år har vist, hvordan man for samme tilskud pr. barn som i kommunale daginstitutioner kan lave gode skov- og naturbørnehaver, Steiner-børnehaver, kristne børnehaver og alt muligt andet, der beviseligt sikrer mange børn trivsel og tryghed, når mor og far passer deres lønarbejde – helt som regeringen ønsker det: mænd og kvinder på arbejdsmarkedet, ligestilling og alt det der.

Og vores børn skal regeringen nok tage sig af med statsstyret omsorg.

For når regeringen målrettet arbejder på at nedlægge private institutioner under påskud af, at ingen må tjene penge på velfærd, så handler det om ideologi. Selvfølgelig.

Fuldstændig ligesom det ideologiske korstog mod privatskoler og friskoler og senest forsøget på at forhindre den nye frie og tiltrængte læreruddannelse, Grundtvig-koldsk funderet med fokus på høj faglighed og dannelse – ”min sjæl, hvad vil du mer”? Men regeringen hader det. Helhjertet. Og hvorfor?

Ja, fordi det gamle Ritt Bjerregaardske bonmot ligger nedenunder: ”Hvad ikke alle kan lære, skal ingen lære” – hvad ikke alle kan få, skal ingen have. Socialismens klamme hånd, når den er allermest fugtig. Ingen tillid til borgerne, fuld styring med pædagogiske metoder, indlæring og værdier – ingen privat virkelyst, ingen fri ånd og tanke, fuld kontrol til staten.

I den socialistiske stat præger og opdrager staten mennesket til at være statens menneske, ideologiens barn. Og hvad vi lærer fra barnsben – ja, babyben, hvad enten det er hårdt slid, et nøjsomt liv, at have jord unger neglene, glædes over en solopgang, at stryge en død gås over fjerene, at synge højskolesange, bede fadervor eller stave til Grundtvig – ja, det er det, der bærer os igennem livet.

Men regeringen vil gerne bære os i alt det, som livet er. Og de har kræfterne og viljen til det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere