<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forstå det nu: Vi er i religionskrig

Så længe​ mange politikere betragter kristendom som en fritidsbeskæftigelse, man går og sysler med om søndagen, kan jeg godt forstå, man fejlagtigt tror, at angrebene handler om ytringsfrihed.

Terror. Jorden bløder, mennesker græder. Igen. Og igen tror vi, det handler om ytringsfrihed. At islamisterne vil begrænse vores ytringsfrihed.

Og vi er dumme nok til at hoppe på limpinden – i skrivende stund pønser Nye Borgerlige med Pernille Vermund i spisen på at indrykke en annonce i landets aviser: ”Støt Samuel Paty – kæmp for friheden”. Med Muhammed-tegning påtrykt. Selvfølgelig. For så kan islamisterne se, at vi ikke er bange for dem, at vi ikke frygter dem – og hvad så? Så holder de op med at skære halsen over på folk? Eller hvad? Næppe.

Jeg må sige, jeg kan faktisk godt forstå, hvis aviserne ikke bringer Muhammed-tegninger, for det er da hamrende naivt at tro, at det får en islamist på bedre tanker. For det er lige så svært at omvende en islamist til at blive vestlig oven i hovedet som at bakse en kamel igennem et nåleøje. Og hvorfor? Ja, fordi det handler om religion, om tro, om eksistensgrundlag. Simpelthen.

Og de nylige angreb i Frankrig er ikke angreb på ytringsfriheden – det må vi simpelthen snart forstå efter små to årtier med jævnlige målrettede islamistiske terrorangreb.

Nej, det er angreb på kristendommen – og det har alle de andre angreb også været: Charlie Hebdo, Bataclan, strandpromenaden i Nice, julemarkedet på Breitscheidplatz i Berlin, London Bridge, Krudttønden og synagogen i København og ja, alle de mange, mange andre, og bortforklaringerne er lige så talrige som angrebene: Det skyldes nok dårlig integration, traumatiserende oplevelser i flygtningelejren, lediggang som vejen til alt ondt, dårlige boligforhold, ringe integrationsydelse, og hvad det postkristne, humanistiske (læs: godtroende), fornuftige, åndløse, vestlige menneske ellers kan finde på.

Men: »Når den ene part siger, at det er en religionskrig, kan vi da ikke fastholde, at det ikke er det,« udtalte den afdøde biskop i Roskilde Jan Lindhardt for godt 19 år siden til Jyllands-Posten – dengang flyene fløj ind i de to tårne, der stod som to rygende søjler over den vestlige verdens skæbne. Når den ene part siger, det er religionskrig – og de har sagt det. Hver gang: ”Allahu Akbar”, og vi er tonedøve. Gud er den største. Altså den muslimske Gud.

Og hvis vi ikke har fattet det, så statuerer de gerne med jævne mellemrum et eksempel og halshugger en præst foran alteret som dengang i Normandiet 2016 – eller en bedende kvinde, der var blandt gårsdagens omkomne i Notre Dame-kirken i Nice. Det må simpelthen snart begynde at dæmre – vi må snart forstå, at kristenforfølgelser ikke bare foregår i Mellemøsten, hvor kristne er en minoritet.

Terrorangrebene er i udført i samme ondskabens ånd – der ikke tror på menneskelivets ukrænkelighed og ikke ser et glimt af Gud eller guld i det menneske, han tager livet ud af i Allahs navn. Og terrorangrebene er udført med samme motiv som de mellemøstlige kristenforfølgelser (der på en anden måde forbigår både politikere, medier og meningsmenneskers interesse og opmærksomhed, som om det ikke helt vedkommer os), nemlig at komme det vestlige menneske til livs, knuse den vestlige kultur, der er båret af kristendommen og den kristne Guds kærlige blik på sit menneske, der bagved rummer både frihedsværdier, demokrati, ligestilling og alt muligt andet.

Men så længe mange af vore politikere betragter kristendom (og religion i det hele taget) som en fritidsbeskæftigelse, man går og sysler med om søndagen, kan jeg godt forstå, man fejlagtigt tror, at angrebet handler om ytringsfrihed. Og modangrebet er lige så forfejlet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere
Af Søren Gade
21.10.21, 13:00
Priserne på gas og el eksploderer, men hvad er alternativet? Atomkraften har været placeret i skammekrogen i årtier. Men vi har ikke råd til at negligere energiformens muligheder som en del af en grøn løsning. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.10.21, 08:19
Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok, og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere