<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forstå det nu: Vi er i religionskrig

Så længe​ mange politikere betragter kristendom som en fritidsbeskæftigelse, man går og sysler med om søndagen, kan jeg godt forstå, man fejlagtigt tror, at angrebene handler om ytringsfrihed.

Terror. Jorden bløder, mennesker græder. Igen. Og igen tror vi, det handler om ytringsfrihed. At islamisterne vil begrænse vores ytringsfrihed.

Og vi er dumme nok til at hoppe på limpinden – i skrivende stund pønser Nye Borgerlige med Pernille Vermund i spisen på at indrykke en annonce i landets aviser: ”Støt Samuel Paty – kæmp for friheden”. Med Muhammed-tegning påtrykt. Selvfølgelig. For så kan islamisterne se, at vi ikke er bange for dem, at vi ikke frygter dem – og hvad så? Så holder de op med at skære halsen over på folk? Eller hvad? Næppe.

Jeg må sige, jeg kan faktisk godt forstå, hvis aviserne ikke bringer Muhammed-tegninger, for det er da hamrende naivt at tro, at det får en islamist på bedre tanker. For det er lige så svært at omvende en islamist til at blive vestlig oven i hovedet som at bakse en kamel igennem et nåleøje. Og hvorfor? Ja, fordi det handler om religion, om tro, om eksistensgrundlag. Simpelthen.

Og de nylige angreb i Frankrig er ikke angreb på ytringsfriheden – det må vi simpelthen snart forstå efter små to årtier med jævnlige målrettede islamistiske terrorangreb.

Nej, det er angreb på kristendommen – og det har alle de andre angreb også været: Charlie Hebdo, Bataclan, strandpromenaden i Nice, julemarkedet på Breitscheidplatz i Berlin, London Bridge, Krudttønden og synagogen i København og ja, alle de mange, mange andre, og bortforklaringerne er lige så talrige som angrebene: Det skyldes nok dårlig integration, traumatiserende oplevelser i flygtningelejren, lediggang som vejen til alt ondt, dårlige boligforhold, ringe integrationsydelse, og hvad det postkristne, humanistiske (læs: godtroende), fornuftige, åndløse, vestlige menneske ellers kan finde på.

Men: »Når den ene part siger, at det er en religionskrig, kan vi da ikke fastholde, at det ikke er det,« udtalte den afdøde biskop i Roskilde Jan Lindhardt for godt 19 år siden til Jyllands-Posten – dengang flyene fløj ind i de to tårne, der stod som to rygende søjler over den vestlige verdens skæbne. Når den ene part siger, det er religionskrig – og de har sagt det. Hver gang: ”Allahu Akbar”, og vi er tonedøve. Gud er den største. Altså den muslimske Gud.

Og hvis vi ikke har fattet det, så statuerer de gerne med jævne mellemrum et eksempel og halshugger en præst foran alteret som dengang i Normandiet 2016 – eller en bedende kvinde, der var blandt gårsdagens omkomne i Notre Dame-kirken i Nice. Det må simpelthen snart begynde at dæmre – vi må snart forstå, at kristenforfølgelser ikke bare foregår i Mellemøsten, hvor kristne er en minoritet.

Terrorangrebene er i udført i samme ondskabens ånd – der ikke tror på menneskelivets ukrænkelighed og ikke ser et glimt af Gud eller guld i det menneske, han tager livet ud af i Allahs navn. Og terrorangrebene er udført med samme motiv som de mellemøstlige kristenforfølgelser (der på en anden måde forbigår både politikere, medier og meningsmenneskers interesse og opmærksomhed, som om det ikke helt vedkommer os), nemlig at komme det vestlige menneske til livs, knuse den vestlige kultur, der er båret af kristendommen og den kristne Guds kærlige blik på sit menneske, der bagved rummer både frihedsværdier, demokrati, ligestilling og alt muligt andet.

Men så længe mange af vore politikere betragter kristendom (og religion i det hele taget) som en fritidsbeskæftigelse, man går og sysler med om søndagen, kan jeg godt forstå, man fejlagtigt tror, at angrebet handler om ytringsfrihed. Og modangrebet er lige så forfejlet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
28.11.20, 01:48
At forlade trygge velfærdsdanmark for at tilslutte sig ISIS gør det svært at tro på, at selvsamme mennesker vil dele værdier med det velfærdssamfund, de vendte ryggen. Læs mere
Af Utku H. Güzel
27.11.20, 21:03
Hvor stiller det så os helt almindelig dødelige? Ja, vi ser vel bare pænt på, imens politikerne - altså de mennesker, som vi ikke stoler på, men som styrer landet og sætter reglerne for, hvad vi må og ikke må m.m., endnu engang udstiller deres hykleri. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.11.20, 20:17
Man bør gøre sig endog meget store anstrengelser for at lade være, fordi man ellers er uden selvkontrol. Læs mere
Af Nauja Lynge
27.11.20, 19:48
Jeg vil have demokratiet tilbage, og kampen om corona skal foregå på befolkningen præmisser. Læs mere
Af Mikael Jalving
27.11.20, 14:53
Det sværeste af alt på en sort fredag: At komme arvesynden i hu. Læs mere
Af Marie Høgh
27.11.20, 14:00
Det uhyggelige​ er ikke Mette Frederiksen, men den socialistiske tyrkertrostat som ”den gode hyrde”. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
27.11.20, 10:33
Hver gang man gradbøjer grundloven, så har det utilsigtede konsekvenser. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.11.20, 17:38
I den hylende morsomme film ”Retfærdighedens ryttere” er der en underliggende, klog tråd om forskellen på vores udregninger af al tings sammenhæng og den dybere mening med alt. Læs mere
Af Signe Munk
26.11.20, 13:30
De midler, som regeringen lovede til øget rengøring i daginstitutioner, er ikke dukket op. Det sætter personale under yderligere pres – og det går ud over børnene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
26.11.20, 09:47
Var Coronaen blot en undskyldning for at lukke erhvervet? Læs mere