<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi forarges artigt – vi tør efterhånden ikke andet

Jeg vil godt advare mod alliancen mellem dem, der er krænket på andres vegne, og dem, der bare er sure for en sikkerheds skyld.

Jeg har aldrig været udsat for sexisme. Eller i hvert fald har jeg ikke opdaget det – endsige opfattet det som sexisme, måske bare som forsigtig forsøgt flirten eller kluntet tilnærmelse, der kan verfes væk med venstre hånd, ignoreres eller modtages i samme (uskyldige) ånd, som bemærkningen, komplimentet eller kommentaren er afsendt i.

Umiddelbart lyder det, ​som om mændene har magten. Men magtbalancen er tippet.

Men ja, sexisme findes – den er så gammel som menneskeheden selv. Og sex og magt hænger uskønt sammen – det er jeg helt med på, og denne klumme skal læses sådan, at jeg selvfølgelig tager afstand fra enhver form for krænkende adfærd fra mænd.

Det er klart. Mænd skal opføre sig ordentligt – ligesom kvinder skal opføre sig ordentligt. Punktum.

Men når det så er sagt, vil jeg gerne advare mod alliancen mellem de krænkede kvinder; dem, der er krænkede på andres vegne, og dem, der bare er sure for en sikkerheds skyld. For det er ikke længere bare gammeldags 70’er-søstersolidaritet i hønsestrik, men systematiske aggressive anklager mod mænd – anklager om krænkende adfærd, hvor bevisbyrden er uhyre svær at løfte.

Jeg siger ikke, at der ikke er hold i anklagerne – men MeToo-bølgens voldsomme kraft har udvisket forskellen på at være forulempet, forurettet og forsøgt forført.

Forleden læste jeg, at tidligere medlem af Folketinget Mette Reissmann (S) følte sig krænket over en episode ved en forhandling i Transportministeriet: Mand: ”Skal du deltage her?” Mette Reissmann: ”Ja, transportordføreren kan ikke i dag”. Mand: ”Nå, men så har vi også noget kønt at kigge på”.

Jamen herregud. Er det virkelig sexisme og krænkende adfærd? Åbenbart. Og artigt forarges vi – vi tør ikke andet. For kvinderne har magten. Over tusinde kvinder har erklæret deres støtte til tv-værten Sofie Linde. Og praktikantpiger fra DR har forfattet et klagebrev over den sexistiske kultur i Statsradiofonien.

Umiddelbart lyder det, som om mændene har magten. Men magtbalancen er tippet. Vi stod faktisk og balancerede – aldrig har vi været mere ligestillet – aldrig har retorikken været så voldsom, aldrig har anklagerne været så mange, aldrig har kløften mellem kønnene været så stor. Og aldrig har kvinderne haft mere magt. For det, der bærer anklagerne om sexchikane (og mange er sikkert helt berettigede), er MeToo-bølgen, der har skyllet og skvulpet ind over os igennem tre år med en magtfuld ideologisk understrøm. Den engelske journalist Douglas Murray beskriver i sin bog ”Hordernes hærgen”, der for nylig er oversat til dansk, at vi har brug for ”selvsikre kvinder” men ”alfahanner” bryder vi os ikke om. Mændene må faktisk gerne være lidt mindre selvsikre. Lidt mindre mænd.

I virkeligheden er det ulykkeligt, for det er, som om vi har glemt, hvordan vi omgås hinanden; som om vi er martret af forvirring, efter at vi kvinder har de samme kompetencer som mænd, og som Murray skriver »men samtidig, på magisk vis, [er] bedre end mænd« – uden nogen rigtig ved hvorfor.

Og hvis ikke snart MeToo-bevægelsen får et remtræk til virkeligheden, hvor mænd ikke alle sammen er udyr eller magtfulde liderbasser, så er det slut med gammeldags galanteri, slut med at være beleven og holde døren, trække stolen ud, være behjælpelig med overtøjet eller komplimentere kjolen eller håret. For hvem tør? Ingen.

Tilbage er kun mistilliden mellem kønnene. Ikke et underfuldt forhold som dansen mellem mand og kvinde er, men et underligt, ukærlig, umenneskeligt, latent fjendskab. Og i ordets bogstaveligste betydning et kønsløst forhold. Det gør rummet mindre, det gør afstanden mellem os større, det gør den frie omgang mellem mænd og kvinder ufri. Det er trist. Men det er sådan, det går.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.10.20, 08:53
Tegningerne er en central del af den nyere Danmarkshistorie. Det skal alle skolebørn kende til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.20, 07:51
Hvorfor er justitsministeren så dårligt orienteret om fængselsbetjentenes forhold. Hvorfor snakker ministeren uden at handle. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
21.10.20, 01:02
Med spørgsmål og udveksling skal demokratier bestå Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.20, 13:02
Jeg ved ikke, hvordan I andre har det, men jeg har nået kvalmegrænsen. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.10.20, 11:06
Kære SF og Enhedslisten – I har nu en gylden mulighed for at få nedbragt pelsdyrproduktion i Danmark, og Socialdemokratiet har fundet pengene for jer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.20, 07:47
MeToo er den nye magt, som medierne må behandle lige så kritisk, som andre magter behandles. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
19.10.20, 12:13
Hvorfor reagerer statsministeren ikke på, at en dansk lærer er blevet svinet til efter at have skrevet en støtteerklæring til den franske lærer, der blev halshugget? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.10.20, 11:17
Endnu en pind til ligkisten med venstreorienteret, socialkonstruktivistisk tankegang. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.10.20, 12:25
Tænk, hvis tanken om at sagsøge skulle mutere til andre erhvervsdrivende. Danmark har ikke brug for flere økonomiske og sundhedsfarlige udfordringer. Læs mere