Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er den borgerlige værdikriger bidt af en gal islamist?

Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør.

Minareterne kalder ikke bare muslimerne sammen, men også de borgerlige, der for én gangs skyld (med undtagelse af LA) kunne blive enige om noget: Muslimsk bønnekald skal forbydes. Punktum. Og det er jeg sådan set enig i, der er altså ikke meget flatterende at sige om bønnekaldet ”Allahu Akbar” – og en god, rettroende muslim hører det hele med: Gud er større, og mennesket er intet, kvinden skal underordne sig manden, verden og mennesker deles op i rent og urent, homoseksualitet er noget snavs, Koranens lovforskrifter skal følges, blæse være med grundloven, demokrati og Danmark – frihedsrettigheder, ligestilling, menneskerettigheder og alt det vestlige bras.

Derfor: Minareterne skal selvfølgelig aldrig være underlægningsmusikken til danskernes liv, for i kirkeklokkernes kalden hører vi efterklangen af 1.000 års kristendom, der er vandmærket på vores land, kultur og sekulariserede samfund.

Med klang og efterklang slår klokkerne dagens tid, årstidens tid, sorgens tid og højtidens tid – og der er bud i slaget til hver enkelt af os, for hvad enten vi er troende eller ej, er vi med evangeliets ord om tilgivelse sat fri til at leve vores liv uden hver dag at skulle arbejde på vores frelse og overholde religiøse regler, uden at dele verden, mad og mennesker op i rent og urent. Vi er altså på en gang bundet og frisat af den ånd, der ligger i kristendommen.

Nuvel. Men det bekymrer mig, at der skal minareter til for at kalde borgerligheden sammen. Det bekymrer mig, at kampen mod islamisering og de uoprettelige konsekvenser, indvandringen har medført for vores land, bliver borgerlighedens eneste svar på værdipolitik.

At vi derved forstår værdikrigere som nogle skrappe damer som Pia Kjærsgaard, Inger Støjberg og Pernille Vermund. At det eneste, vi hører om kultur og kristendommen, er i samme sætning som islam og islamisme, minareter, burkaer, badeforhæng, kønsopdelt svømning, omskæring og Allah og hans pumpestok. At man er negativt afhængig af islam, islamisme og indvandring for at forklare, hvem vi er, og hvad vi kommer af (og så langt når de i øvrigt aldrig).

Kom nu, borgerlige venner – de der små (berettigede) vredesudbrud mod islamisering er ikke værdipolitik, nej, det handler kun om, hvad der ikke er dansk, hvad der ikke hører til her. Islamismen både inden for og uden for vores grænser er en trussel for vores åbne frie samfund, ja – men en anden trussel, der er lige så stor, og jeg frygter lige så meget, er det åndelige tomrum, som minareterne gjalder ind i – et rum alene udfyldt af den postkristne, posthistoriske, postkristne og postnationale fortælling om mennesket og verden: den kulturelle glemsel – glemslen af, hvad et menneske er. Tabet af dannelse – tabet af ånd. Tomrummet, der er årsagen til, at det er gået så galt – ikke bare i Danmark, men i den vesteuropæiske del af verden.

Jeg mangler et kulturelt selvopgør, og jeg begriber ikke, hvor det bliver af. Hvorfor er borgerligheden så uinteresseret i at tale om kultur og kulturliv, kirke, kristendom og kristendomsundervisning, dannelse, livsoplysning og ånd?

”Ånd”, ja, der går nærmest år, imellem en politiker tager ordet i sin mund – ikke engang DF, Nye Borgerlige og De Konservative går på de åndelige barrikader for at leve op til deres værdikonservative selvforståelse. Det ligger ellers alt sammen lige til borgerlighedens højreben, hvis de tilfældigvis går og mangler noget at være fælles om.

Ud over regnearket og de lyseblå skjorter – det er så en anden sag – og en klumme for sig.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere