Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ødelagte statuer har intet med kampen mod racisme at gøre

Det er ikke uskyldig uvidenhed og historieløshed, når der smadres statuer, og historien skrives om; det er ideologiernes inderste væsen, vi ser, og vi skal tage os i agt: De store ideologier skaber totalitære regimer.

Jeg tror, det er det smukkeste sted i København: Frederiksstaden med Odd Fellow-palæet, Grev Moltkes palæ, Det Gule Palæ, Amalienborg, alle de yndige husfacader og pakhuset nede på Toldboden, hvorfra skibene blev lastet, inden de sejlede til Guldkysten i Afrika.

Alt sammen finansieret af kolonihandlen, sorte mænd og kvinders blod, sved og tårer, slaveri og sukkerplantager. Og nej, det er da ikke så rart at tænke på. Men sådan var det, og det var i orden. Dengang!

Historien er jo altid uhumsk – ethvert lands og folks historie har også en natside. Det er virkeligheden, som den virkelig er. Men den historiske virkelighed og den virkelige historie er man lige i disse dage ved at fjerne i den vestlige verden. Ja, ikke bare fjerne, men vandalisere den: I Belgien blev Leopold II overhældt med maling og derpå fjernet – man kan så undre sig over, at der i sin tid blev rejst en statue af en mand med et så grusomt regime på samvittigheden. Alligevel hører han selvfølgelig Belgiens historie til på godt og ondt – mest ondt.

I Bristol har demonstranter kastet en statue af slavehandleren Edward Colston i havnen, I London er selveste Churchills statue blevet skamferet (ja, ja, ham vores allierede fra Anden Verdenskrig, der forsvarede os mod fascisme og nazisme), fordi han racesyn er uacceptabelt i vore dage, og i Norge går det ud over den stakkels Holberg, der tjente penge på slavehandel.

Jeg gyser, jeg gyser dybt ind i min sjæl ved tanken om de ideologiske taktfaste skridt, der invaderer den vestlige kultur og det vestlige menneske. Der er grund til at være alvorligt bekymret: De ødelagte statuer og den slettede historie har intet at gøre med kampen mod racisme, der er en værdig og vigtig kamp, men verden bliver ikke mindre racistisk af, at Schimmelmannsvej i Gentofte skifter navn.

Og det handler heller ikke bare om uskyldig uvidenhed og historieløshed svarende til at have kludder i kongerækken, nej, det er ideologiernes inderste væsen, vi ser, og vi skal tage os i agt: De store ideologier skaber store regimer; totalitære regimer, der fjerner de dele af fortiden, som ikke passer ind i det ideologiske narrativ, og nutiden fremhæves som den tid, der alene er ren.

Den identitetspolitiske ideologi udfolder sig ligesom alle verdenshistoriens andre store totalitære ideologier har gjort: Mao hærgede de utallige gamle oldtidsminder i Kina for at udslette kinesernes historie – Islamisk Stat smadrede uvurderlige kulturskatte i Palmyra. Og under sovjettiden blev de dele af russisk åndsliv, der kunne så tvivl om den kommunistiske drøm, retoucheret ud af historien, ud af bøgerne og bibliotekerne og ud af folkets bevidsthed.

For dengang som nu er det vanskeligt at flytte et folk ideologisk, hvis de erindrer deres historie. Derfor bliver erindringer, statuer og mennesker fjernet, for at ideologien kan forblive uantastet og ren. Det er det, C.S. Lewis kalder ”kronologisk snobberi”, fordi troen på fremskridtsmyten har skænket os forestillingen om, at mennesket af i dag er det mest fuldkomne af alle menneskets slægter – at mennesket af i dag er mere oplyst, en mere renfærdig og moralsk udgave af menneskeætten end vore forfædre, der er dumme, formørkede, racister, sexister, boomer og alt muligt andet væmmeligt.

Og oven på alt det står nutidens identitetspolitiske stemmer iklædt selvretfærdighedens hvide klæder, mens de – som små nye Lenin’er – trækker et spor af fanatisme og massehysteri efter sig.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.