<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det kan ikke overraske, at netop de overbefolker coronastatistikken

Integrationen er gået så galt, fordi vi selv har været blinde. Blinde over for en gruppe mennesker, for hvem klanen betyder mere end alt andet. De er fløjtende ligeglade med samfundet. Og os.

30 mænd i mørket på parkeringspladsen ved City Vest. En kakafoni af stemmer, bønnekald, ”Allahu Akbar” gjalder udover det vestlige Århus, en fællesbøn arrangeret af Fredens Moske.

Ja, nemlig – den fra TV 2-serien om de afslørede moskeer bag sløret, hvor den ledende imam, der forleden kaldte til fællesbøn, for skjult kamera og på vegne af Allah advarede imod at følge de danske myndigheder, de danske sekulære love og regler. Altså, et parallelt samfund og et parallelt retssamfund med sharialovgivning og korancitater.

Kultur betyder ikke bare lidt, så forsvindende ligegyldigt lidt, som vores politikere for tiden, røde som blå, tilsyneladende tror. Kultur er alt.

Det var breaking news dengang for godt fire år siden, da serien rullede over skærmen. Og hvis man med alt det in mente tænker på, at indvandrere og efterkommere er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikker, arbejdsløshedsstatistikker, fraværsstatistikker, overførselsindkomsts-statistikker, ja, så kan det vel næppe overraske, at de også er overrepræsenteret i coronastatistikkerne. Mennesket er jo ikke forandret, hverken til det værre eller bedre, af at være potentiel smittebærer af covid-19.

Nej, i de ortodokse muslimske miljøer er man fløjtende ligeglad med, hvad der kommer fra myndighederne – også regler om afspritning, afstand og forsamling. Selvfølgelig. Og hvorfor? Ganske enkelt, fordi loyaliteten ikke ligger ved Danmark og danskerne, den danske kultur og det danske samfund, der ellers sørger temmelig godt for hele klanen. Og netop klanen, over for den udvises loyalitet, over for klanen føler man ansvar – for de berømte fætre og kusiner (ahr - måske mest fætrene) – men ikke over for det øvrige samfund og de (med)mennesker, der bebor samfundet. Og igen, hvorfor? Fordi det ligger nedarvet i den kultur og i det religiøse islamiske tankesæt, der har formet det rettroende muslimske menneske til at forstå, hvordan man lever som menneske i verden, hvordan man opfører sig over for andre mennesker og over for Allah.

Bønnekald: Få overblik over begivenhederne i Gellerup

Så kan alle kulturradikale drømmere komme rendende med deres bortforklaringer om, at det ikke handler spor om kultur, men om sociale- og økonomiske forhold, om sprogbarrierer, om at det er ”synd for” og alt muligt andet vrøvl om, at de også ”bare” er mennesker. Nej, de er ikke ”bare” mennesker. Ligesom ingen af os, muslimer, jøder, tyskere eller danskere, bare er mennesker – men fra det øjeblik, vi ligger i mors favntag, er iklædt noget mere end sparkedragten; en tid, en historie og en kultur. Livet har på forhånd en skikkelse. Mennesket er kultur, før det er noget som helst andet. Kultur betyder ikke bare lidt, så forsvindende ligegyldigt lidt, som vores politikere for tiden, røde som blå, tilsyneladende tror. Kultur er alt.

I virkeligheden orkede jeg næsten ikke skrive om bønnekald og brokkeri over den fejlslagne integration, men jeg gør det alligevel for at fastslå, at ethvert opgør med islams indflydelse i det danske samfund begynder med et selvopgør. Med et kulturelt selvopgør.

For det er kun gået så vældig skævt de seneste 30 år, fordi vi har handlet ud fra den blindhed, at kultur ikke betyder noget. Et menneske er noget, man bliver i kraft af den sammenhæng, man indgår i, i kraft af kulturen, der ikke er noget, man dyrker i en studiekreds, men det altafgørende for at forstå sig selv som menneske. Og sådan er det jo også for en muslim. Et menneske opvokset med den muslimske kultur. En klædedragt, vi ikke kan afklæde mennesker uden at tilbyde noget andet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.