Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Coronaen kalder ikke kun samfundssind og skønhed frem i mennesket. Faktisk tværtimod: 

Menneskeheden står lidt sin prøve nu - foreløbig er vi dumpet hvad mådehold angår.

Hamstring. Jeg havde vist en forestilling om, at kollektivt hysteri har lettere ved at blive udløst i storbyen end herude på den jordbundne midtsjællandske pløjemark. Men parkeringspladsen var fyldt. Som i helt fyldt, da jeg i silende regn løb forbi Netto og Fakta i morges kl. 7.10. I Tølløse vel at mærke. Ikke Bilka i Fields i Ørestaden eller Netto på Lyngbyvej i København, hvorfra jeg havde set billeder af folk, der hamstrede, allerede inden Statsministeren havde afsluttet Corona-pressemødet i går aftes. Folk i aften-hygge-hjemme-joggingtøj var væltet ud af sofaen og stod nu med indkøbsvognen dynget til med engangsbleer, gær, Ribena Solbærsaft, frysepizzaer (ja, der er så meget, man ikke kan leve uden) og toiletpapir i køer, der nåede helt ned til den tomme mælkekøler og ind i evigheden.

Hvis folk  virkelig tænkte sig om, tror jeg simpelthen ikke, at ret mange danskere ved deres nogenlunde fulde fem inderst inde er bange for at omkomme af sult – i det land hvor folk bogstaveligt talt æder sig ihjel, det land hvor folk dør af overvægt og følgende livsstilssygdomme. Nej vel?

Men dér stod de, lænet indover indkøbsvognen med mobilen i hånden og fulgte med i Coronaen – virusset, krisen og den gule blinkende Breaking-News bjælke. Ja, menneskeheden står lidt sin prøve nu – og at dømme ud fra hamstringshysteriet er vi foreløbig dumpet, hvad mådehold angår. Altså idet vi antager at de 200 ruller toiletpapir og 10 pakker kanelgifler ikke var indkøbt for at dele med naboen, men for at sikre sig selv. Sådan fuldstændig småligt. Nej, der er ingen grund til at gøre sig illusioner om menneskeheden, som man desværre selv er en del af. Som jeg selv er en del af, skulle jeg sige -  og derfor kan jeg tillade mig at skrive dette uden at være moraliserende.

Kære læser, mådehold er en dyd. At være tilfreds med nok. At have selvdisciplin, ikke være grådig. Men mådehold er en klassisk dyd, som velfærdssamfundets menneske har glemt – og måske dårligt har kendt til, for det har ikke været nødvendigt: ”Min velfærd overgår alt og staten sikrer min næstes, min syge nabos og min gamle mors velfærd.” Sådan er det. Ganske enkelt.

Men mådehold er klædeligt. Mådehold er at holde sig indenfor almindeligt accepterede grænser. Beherskelse af éns forbrug, så man ikke bruger mere end nødvendigt. Men når vi farer hen og hamstrer uden grund og så voldsomt, at Politiet griber ind, ja så er mennesket i madens vold. Det er grådighed, og grådighed er en dødssynd. At svælge sig uden hensyn til, hvad der er nødvendigt. Og grådigheden udspringer ikke af Coronakrisen, af omstændighederne,  af samfundsforholdene, af en årsag som oplysningstidens Roussau ville mene. Nej, der er nogle ting, vi ikke kan forklare med andet end arvesynden. Og arvesynden har ikke nogen årsag - den kommer såmænd bare af synden.

Det vidste de gamle, der fastede og ikke hamstrede toiletpapir og toastbrød midt i fastetiden (!). De fastede, fordi de vidste at det at holde måde er en etisk kategori, man som menneske skal stille sig selv ind under. Og der er ikke langt fra mådehold til fastetidens besindelse. I fasten giver man afkald på noget for at give plads til noget andet – til sit åndelige liv. I fastetiden kræves noget af os, og det falder belejligt sammen med Coronatiden, hvor verden, der var blevet så stor, er blevet meget lille.

Og nu er verden lukket ned – og blevet endnu mindre. Vi er henvist til vores mindste enheder, til hjemmet, til familien, til besindelsen som faktisk burde indfinde sig. Men det gør den kun, hvis vi tør give lidt afkald, på alt dét, der abstraherer os fra os selv. Fra selvbesindelsen. Så sluk nu bare indimellem for båndsløjfen af Coronanyheder, ingen behøver været opdateret på antal smittede, hastelovgivninger og aktiefald 24 timer i døgnet. Sluk lidt for de sociale medier, hvor folk uploader billeder fra køen i supermarkedet og den tomme skolegård.

Sluk. Sluk. Sluk.

Og det er ikke for at lyde som en frelst veganerpuritanertype. Men vi står aldrig så meget alene med os selv, at vi kan nå at besinde os på os selv. På hinanden og på vores liv. Det har vi alle muligheder for nu i faste- og Coronatid. Hvis vi tør. For det er måske næsten dét, det bliver menneskehedens største prøvelse de næste måske mange uger. For der er meget vi skal. Men også så meget vi ikke skal, af dét vi plejer at skulle. Og derfor har tid til selvbesindelse. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
29.03.20, 09:30
Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.03.20, 20:42
Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
27.03.20, 17:13
Corona-krisen er besværlig at håndtere politisk. Og selvom tiden er ikke til politisk skyttegravskrig og rævekager, er der dog en række politiske diskussioner, der efterhånden trænger sig på. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
27.03.20, 13:30
Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv. Læs mere
Af Henrik Højlund
27.03.20, 12:18
For mange af os er det lidt som en ferie, men så alligevel ikke. Vi savner hverdagen med alle dens konsekvensfuldhed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.03.20, 07:36
Selv om der bestemt også er behov for sild og øl fra Bilka, så vil jeg bestemt mene, at behovet for åndelighed er større påskemorgen. Det ville klæde de borgerlige partier at kæmpe bare en anelse for også vores kulturelle og åndelige liv i denne tid – ikke kun vores forbrug. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
26.03.20, 20:49
Det ved vi ikke, men kombinationen af en enorm uproduktiv indvandrerbefolkning – i snit – og en økonomisk nedsmeltning gør det til en mulighed, til en sandsynlighed. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.03.20, 15:58
Med Covid-19 som undskyldning bliver demokratiet sat helt ud af kraft i Ungarn Læs mere
Af Signe Munk
26.03.20, 15:30
Vi skal rose hinanden, for danskerne har gjort det, som skulle til. Det, man bør, og ikke det, man har lyst til. Vi er mennesker med sociale behov, så isolation er faktisk ret svært for de fleste. Men det går godt. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.03.20, 12:16
Privathospitaler er blevet bedt om at lukke og aflevere udstyr, selvom de kan lukke ned med én dags varsel. Er det rigtigt at gøre? Læs mere