Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nej, til tørklæder i forsvaret. Ja, til ligestilling. Og ligeværd

Tørklædegaten i forsvaret handler først og fremmest og synet på kvinden. Om seksualiseringen af kvinden. Om kvinden som sexsymbol. Om ligeværd - der går forud for ligestilling.

Man kan vel bare lave et stykke stof i forsvarets farve? Camouflagegrøn? En fiks lille trævl stof, der kan flagre rundt under baretten, passe under hjelmen og proppes ind under gasmasken. Og så er alle vel glade. Alle kan komme i forsvaret. Hijab eller ej. Eller hvad?

Nej, selvfølgelig ikke. Eller jo, hvis damen smed tørklædet. Ellers ikke. Punktum.

For tørklædet fastholder, manifesterer og tydeliggør en identitet som muslim et sted, hvor identiteten først og fremmest bestemmes af, at man er dansk. Med et lille rødt/hvidt Dannebrog broderet på uniformen drager danske soldater ud for at forsvare Danmarks frihed og fred langt fra deres hjem. Soldaten risikerer at dø, for at andre kan leve. Soldaten sætter sin egne ideer om identitet til side, for at indgå i, tage ansvar for og kæmpe for en sammenhæng, der er større end ham selv. Større end hende selv – nemlig historiens, folkets og nationens sammenhæng.

Men det har den unge kvinde, der fornylig forlod forsvaret, fordi hun ikke måtte bære religiøs hovedbeklædning, tilsyneladende ikke tænkt sig: ”Hvis jeg valgte at følge mine drømme, ville det være på bekostning af min identitet, og det er vel uretfærdigt at forlange.” Nej, såmænd ikke. Og i det øjeblik man trækker i dronningens klæder og tager i krig for fædrelandet, da viskes alle identitetsskel ud. For man skal derud, hvor det er lige meget, om man er hvid eller brun, blå eller rød. Gammel- eller nydansker. Om man tror på Gud, Jahve, Allah eller ingenting så drager man ud for den samme sag. For Danmark. Ikke for sine egne drømmes skyld hvad enten man er mand eller kvinde.

Og i virkeligheden er dét måske det allervigtigste i hele balladen om tørklædedamen i forsvaret: Nemlig ligeværd. Eller ligeværdighed.

For tørklædet fastholder kvinden og alle andre på, at hun er en kvinde og i islamisk tradition og kultur har en anden status end manden. Og det handler ikke om hvordan tørklædet ser ud, om det er en lang sort tingest, om det er designet af Nike eller er camouflagefarvet.

Nej, det handler om hvordan de få gram stof ændrer synet på kvinden.Det muslimske tørklædet er på en gang en tildækning og en afklædning af kvinden. En afklædning, en seksualisering af kvinden.

Og det er der vist ingen der bryder sig om i vore krænkelsesparate tider - heller ikke De Radikale og vel næppe eller Enhedslisten. Men de har endnu ikke ville indse, at det muslimske tørklæde reducerer kvinden. Kvinden er kun dét øjnet ser under påklædningen – efter afklædningen: En nøgen krop. Et stykke kød. Ikke i egen ret med en sjæl, et sind, et hjerte, en vilje, et lige menneskeværd – men hun er mandens ret. Et sexsymbol. En genstand for mandens lyst. Og det er kvindens eget ansvar at skjule sig, så manden (der i den mellemøstlige kultur åbenbart ikke er dannet nok til at tøjle sit begær) ikke bliver fristet i utide. Ja, det er kvindens eget ansvar at tildække sig - dække sit hår, sin nøgne hud, sin hals, sine former, sin skønhed, så hun forbliver ærbar og ren. Så hun bevarer den lille bitte smule værdighed eller værd, som en kvinde i den islamiske kultur.

Og derfor er det ligeså meningsløst, at bære muslimsk tørklæde og kalde sig feminist, som at insistere på at kvinder kan bære muslimsk hovedbeklædning og samtidig være i forsvaret. For uden det eksistentielle og åndelige ligeværd mellem kønnene (som vi i øvrigt har fået i arv fra kristendommen, og det er en helt anden klumme) havde vi ikke haft ligestilling mellem kønnene. Og heller ingen kvinder i forsvaret. For ligeværd går forud for ligestilling.

Så når den unge kvinder spørger: ”Hvorfor kan forsvaret ikke rumme kvinder som mig?”

Er svaret: Ja, det skal jeg sige dig: Forsvaret rummer netop dig som kvinde. Med alt det du er. Med din krop og kvindelighed. Med din lidenskab og dine lyster, dine længsler og dit fejlbarlige liv. Med din skrøbelighed og skønhed, der ikke skal skjules i et frit og ligestillet Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Alex Vanopslagh
13.07.20, 17:09
Alle er forfærdede over sagen om stakkels demente Elses umenneskelige behandling, men de automatiske svar – flere penge og flere regler – vil næppe forhindre den slags sager i at opstå. Der er brug for et nybrud, hvor borgeren kommer før systemet. Læs mere
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, men det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere