Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er vi blevet for åndløse til at håndtere kropsidealer

Når Sex og Samfund prædiker om »ligeværdige kroppe«, ville det være velgørende, om de havde åndsdannelse nok til i stedet at tale om ligeværdige mennesker.

”Den perfekt uperfekte krop” har været på skoleskemaet i denne uge. Uge sex. Fokus i år er, ikke så overraskende, kroppen. Læs igen ordspillet: den perfekt uperfekte krop.

Altså et nyt kropsideal. Faktisk. Ifølge foreningen Sex og Samfund, der står bag initiativet, er formålet at ruste »børn og unge til at forstå, at deres egen og andres kroppe er gode nok, præcis som de er«. Uden tvivl velmenende. Men hvis formålet er, at få skovlen under en syg kropskultur, er jeg ikke sikker på, at det lykkes.

Uanset gode intentioner og hvor mange gange eleverne lærer at messe i kor foran spejlet, at de elsker den uperfekte krop, så ændrer det intet på tidens ekstreme og skadelige kropsdyrkelse. Men vel er det da et problem, at både piger og drenge er så utilfredse med deres krop, at de får dårligt selvværd, udsætter sig selv for sultekure, bliver svimle af at trække maven ind, dropper bad efter idræt, og at forældre er bange for, at deres børn bliver mobbet på grund af deres krop.

Børn og unge bliver (ligesom alle os andre) uafladeligt præsenteret for tidens kropsideal i medierne, på de sociale medier og af de fuldkommens åndsblæste influencers, hvis skade man ikke skal underkende. Men hvis vi alene lader det handle om krop, er vi lige vidt. Så når Sex og Samfund fortæller eleverne, at alle kroppe er forskellige, men lige smukke, lige ideelle, lige sexede, lige veldrejede og lige alt muligt, føles det sikkert som at gøre en kæmpe forskel.

Men i virkeligheden fastholdes overfokuseringen kroppen og forestillingen om, vi ikke er andet end krop og velkomponerede selfies. Kød og knogler med skind på i en mere eller mindre heldig sammensætning. Og samtidig er det forkert at skærme eleverne for kropsidealer, fordi det er skadeligt. Vel er det ej.

Vi er alle dage blevet præsenteret for kropsidealer, uden at menneskeheden er brast sammen: I Antikken stod smukke velproportionerede nøgne statuer med atletlommer og lækre lår på alle åbne pladser, i 1800-tallet var det hvid elfenbenshud, korsetter og hvepsetalje, i 1950’erne Marilyn Monroe-looket, i 1960’erne skulle man være tynd som Twiggy, i 90’erne sund, slank, sporty og workout-Jane Fonda-agtig. Og. Så. Videre. Hver tid sit kropsideal. Sit ideal om skønhed. Og skønheden må vi ikke ofre på mangfoldighedens hellige alter, bare fordi vi er blevet for åndløse til at forstå, at æstetik, dannelse og ånd hænger sammen.

For i menneskekroppen er ånd og kød vævet sammen på en sådan underfuld måde, som gør det meningsløst at fornægte den jordiske æstetiske skønhed og presserende at tale imod åndløshed. Problemet er nemlig ikke kropskulturen, men manglende åndskultur. Mangelende dannelse. For når vi mister fornemmelse for, at det er gennem litteraturen, kunsten, musikken, filosofien, tanken, talen og troen, at vi bliver dannet som menneske – spejler, forstår og erkender os selv (så langt det er menneskeligt muligt) ja, så tåler vi ikke æstetiske idealer.

Vi mister åndsevnen til at begribe og tøjle et æstetisk skønhedsideal, fordi vi tror, det alene handler om os selv. Om vores egen fedladenhed, hængemave, hængebryster og appelsinhud som aldrig bliver et ideal. For dovenhed er ikke skønt eller smukt. Hverken krops- eller åndsdovenhed. Så derfor, når Sex og Samfund prædiker om »ligeværdige kroppe«, ville det være velgørende, om de havde åndsdannelse nok til i stedet at tale om ligeværdige mennesker. Med åndelig uperfekthed.

For det er det, det handler om. Appelsinhud, kurver, krøller eller ej.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Marie Høgh (født 16.maj 1985) er sognepræst, forfatter, debattør, klummeskribent, foredragsholder og mor til en lille pige. Hun blogger om værdier, tidsånd, kultur, politik, etik, kristendom, kærlighed og alt det som livet er.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
29.03.20, 09:30
Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.03.20, 20:42
Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
27.03.20, 17:13
Corona-krisen er besværlig at håndtere politisk. Og selvom tiden er ikke til politisk skyttegravskrig og rævekager, er der dog en række politiske diskussioner, der efterhånden trænger sig på. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
27.03.20, 13:30
Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv. Læs mere
Af Henrik Højlund
27.03.20, 12:18
For mange af os er det lidt som en ferie, men så alligevel ikke. Vi savner hverdagen med alle dens konsekvensfuldhed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.03.20, 07:36
Selv om der bestemt også er behov for sild og øl fra Bilka, så vil jeg bestemt mene, at behovet for åndelighed er større påskemorgen. Det ville klæde de borgerlige partier at kæmpe bare en anelse for også vores kulturelle og åndelige liv i denne tid – ikke kun vores forbrug. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
26.03.20, 20:49
Det ved vi ikke, men kombinationen af en enorm uproduktiv indvandrerbefolkning – i snit – og en økonomisk nedsmeltning gør det til en mulighed, til en sandsynlighed. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.03.20, 15:58
Med Covid-19 som undskyldning bliver demokratiet sat helt ud af kraft i Ungarn Læs mere
Af Signe Munk
26.03.20, 15:30
Vi skal rose hinanden, for danskerne har gjort det, som skulle til. Det, man bør, og ikke det, man har lyst til. Vi er mennesker med sociale behov, så isolation er faktisk ret svært for de fleste. Men det går godt. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.03.20, 12:16
Privathospitaler er blevet bedt om at lukke og aflevere udstyr, selvom de kan lukke ned med én dags varsel. Er det rigtigt at gøre? Læs mere