*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hjælpen er på vej. Robotterne kommer

Ny teknologi giver jobperspektiver – eksempelvis for mennesker med handicap.

Næsten dagligt bliver vi af medierne mindet om, at vi står på tærsklen til en teknologisk revolution af dimensioner. Og ofte bliver budskabet kædet sammen med et dystert billede af fremtiden. Så sent som i tirsdags lød overskriften i JP ”Forbered jer på, at robotterne tager jobbene”, på baggrund af advarsler fra Den Internationale Valutafond. Men fremtiden er ikke dyster. Den kommer med helt nye muligheder for en masse danskere, der i dag står uden for fællesskabet.

Beskæftigelsen blandt mennesker med handicap halter. I Danmark er der omkring 600.000 mennesker i den erhvervsaktive alder, der har et handicap eller et længerevarende helbredsproblem. Det kan være alt fra blindhed og døvhed til gigt og rygsmerter. Heraf er omkring 350.000 udenfor arbejdsmarkedet – enten som ledige eller på permanent offentlig forsørgelse som førtidspensionister. Det er alt for mange. 

Naturligvis kan et handicap eller helbredsproblem være så graverende, at det under ingen omstændigheder vil være muligt for den enkelte at arbejde. Men samtidig findes der masser af jobfunktioner, der enten problemfrit eller med støtte kan varetages af mennesker med handicap. Derfor ligger der en masse potentiale blandt de 350.000 mennesker med handicap, der i dag ikke er i job. Og her kan den teknologiske udvikling vise sig at være en afgørende håndsrækning. Både til gavn for samfundet og særligt til gavn for den enkelte ledige med handicap, der får muligheden for at få en fast arbejdsdag på linje med andre danskere.

Fremtidens teknologi med en væsentlig grad af digitalisering og automatisering kan vende op og ned på det traditionelle arbejdsmarked. For med forandringerne følger muligheden for, at den enkelte får større frihed til selv at præge sit arbejdsliv via et digitalt arbejdsmarked, hvor fysisk tilstedeværelse bliver mindre afgørende. Det kan give mennesker med handicap nye jobmuligheder, fordi arbejdet i højere grad tilpasses den enkeltes arbejdsevne.

Desuden vil vi se nye teknologiske hjælpemidler vinde frem, som enten kan kompensere for eller reducere handicaps. Faktisk har vi allerede fået en forsmag på de revolutionerende muligheder. Søndag aften viste DR nyhederne et indslag om, hvordan 25-årige Sofie, der efter et trafikuheld var blevet lam fra brystet og nedefter, efter en vellykket operation med elektroder og en pacemaker på mirakuløs vis fik bevægelsen tilbage i sine ben. Dette giver helt nye perspektiver for mennesker med fysiske handicaps.

Dertil kommer, at der er en lang række velfærdsteknologier på vej på socialområdet. F.eks. apps til hukommelsestræning af hjerneskadede, til støtte for mennesker med depression eller til at hjælpe mennesker med autisme til at strukturere hverdagen. 

Så i stedet at tegne et dystert billede af fremtiden tegner fremtiden faktisk lys i og med, at teknologien kan bidrage med nye spændende løsninger - som tilmed i højere grad ligestiller mennesker med og uden handicap. Robotterne vil altså ikke bare tage jobs, men vil også kunne give jobs.

Men det kræver naturligvis, at vi griber de muligheder, som fremtiden bringer. At jobcentrene bliver langt bedre end i dag til at tænke hjælpemidler ind, når de skal knytte kontakten mellem den enkelte med handicap og virksomhederne. Og at vi generelt ikke opfatter det at have et handicap som ensbetydende med et liv på førtidspension og udenfor det daglige fællesskab.

Robotterne lægger de skinner, der kan bane vejen for nye jobmuligheder for flere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Maria Bille Høeg (f.1976) er cand.polit. og chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Hun skriver om at få mennesker fra kanten af samfundet ind i fællesskabet, om kys eller knubs og om personligt ansvar.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her