Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvor åndssvagt kan det egentlig blive, når alle identitetspolitiske sager og sårede følelser er lige legitime?

Jeg har ikke jævne ord for, hvor hovedrystende opportunt det er at lade virkelighedens køns- og identitetspolitiske uvejr hagle ned over netop den branche, der lever af forstillelse, lethed og leg.

I en krænkelsestid, hvor ingen kan dømme mindre gruppers vrede, forargelse eller sårede følelser ude, fordi det i så fald er undertrykkende, kender opportunismens selvberettigelse ingen grænser. Det er måske lidt hårde ord, men det er til gengæld rigtigt. BBC har valgt skuespilleren Charlie Heaton til at spille rollen som Elephant Man, og det har skabt furore i den britiske organisation Scope, der arbejder for og med ligestilling for handicappede.

For hvorfor har BBC dog ikke valgt en handicappet til at spille hovedrollen i fortællingen om Joseph Merrick? Joseph Merrick, der har levet, var et stakkels menneske, der i 1800-tallet blev vist frem i et omrejsende cirkus, fordi han havde svære misdannelser på kroppen og i ansigtet. En nådesløs form for underholdning, men ikke desto mindre en fortælling om menneskers udåd og ufølsomhed, der som både film og teater er blevet en udødelig fortælling og således skal opføres på ny af BBC. Scopes kommunikationschef mener, at det er en af de mest oplagte film til at portrættere en handicappet karakter, og at det derfor er skuffende, at valget faldt på en skuespiller, der ikke er handicappet. Nej, det er ikke skuffende, det er skuespil. Det findes ikke i virkeligheden, og branchen har intet ansvar for at lade repræsentation komme før kvalifikationer.

JP mener: Identitetspolitik er med til at splitte og grave grøfter

Lige såvel som Rainman ikke blev spillet af en autist eller såvel som John McClane ikke blev spillet af en ægte, kæderygende politimand, behøver Elefantmanden heller ikke spilles af en person med svære misdannelser.

Tidligere på året var filmbranchen også udfordret, da valget af en ung, smuk skuespillerinde blev kritiseret, fordi hun skulle spille en transseksuel mand. Et skuespillerjob, Scarlett Johansson faktisk endte med at trække sig fra efter den massive kritik af hendes accept af rollen. Jeg har ikke jævne ord for, hvor hovedrystende opportunt og åndssvagt det er at lade virkelighedens køns- og identitetspolitiske uvejr hagle ned over netop den branche, der lever af forstillelse, lethed og leg, men jeg forstår godt, at nogle skuespillere trækker sig fra forargelsesshowet. Jeg ville heller ikke gide, tror jeg. Desværre giver det kritikerne, i al deres opportunisme og førnævnte berettigelse, en selvsikkerhed, de slet ikke fortjener.

De behøver nemlig ikke at slæbe alle politiske agendaer ud i uvejret og lade sig selv og os andre gennemvæde i én af virkelighedens mange skuffelsesstorme.

Der er dog tale om én form for skuffelse – ret skal være ret. Det er skuffende, at en stor og ellers både berettiget og velgørende organisation ikke kan kende forskel mellem på den ene side helt reel ligestilling og rettigheder og på den anden side den kreative frihed og derfor nu taler sin sag ned i forsøget på at tale den op.

Man kan ikke på sine medlemmer, interessenters eller på egne vegne forlange at blive repræsenteret i et univers, der lever af at fortælle smukke løgnehistorier, for eventyret skylder ikke virkeligheden en krone. Heller ikke selvom den stiller sig uden for i regnen og ser skuffet ud.

Jeg forudser, at DFT (De Forenede Tryllekunsterne) i den nærmeste tid vil beskylde J. K. Rowling for branchenepotisme, når hun gang på gang tildeler rollen som Harry Potter til en populær, ikkefaglært troldmand, eller at Lise Nørgaard inden for kort tid vil modtage et krav om en undskyldning for de pilsnere, Per Pallesen serverede på Jernbane Restauranten i Matador. Han er jo ikke bartender.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Majbritt Maria Nielsen (f. 1988) er erklæret socialliberal, radiovært og kommende forfatter til en bog om moderne kvinder af deres meningers mod og træt af frihedstyranner. Hun er en hyppigt brugt debattør og kommentator i politiske radio- og tv-programmer og har tidligere været kampagneleder for Liberal Alliance.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her