Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Niqabklædt kvinde efterlyser rummelighed, men hun »går ikke ind for homoseksualitet«

Frihedsrettigheder skal gælde dem, jeg er uenig med.

Værdien af en frihedsrettighed skal som bekendt måles på evnen til at anvende den på områder, man selv er uenig i. Derfor er det forstemmende at høre programmet ”Shitstorm” på P1, hvori en niqabklædt kvinde efterlyser rummelighed, frihed til forskellighed og det frie livsstilsvalg i Danmark, når samme kvinde ikke vil støtte homoseksuelles rettigheder.

Vi, der kalder os frihedselskere, finder tit os selv i den situation, at vi forsvarer andres ret til at leve på en måde, vi ikke selv anser som værende fornuftig. Det er ofte forskellen på os og den mere reaktionære borgerlighed; vi har forstået, at vores opfattelse af godt og skidt ikke nødvendigvis finder anvendelse i andre menneskers tilværelse. Derfor er det forstemmende at høre det ugentlige debatprogram med en niqabforsvarer, der i kølvandet på det nye danske tildækningsforbud efterlyser det Danmark, der ikke splitter borgerne eller hater på befolkningsgrupper, der er anderledes.

Den tildækkede kvinde mener, at homoseksualitet er et valg. Og at hun ikke behøver demonstrere under Priden, der foregår i København lige nu og skal cementere homoseksuelles rettigheder og selvsagte accept i samfundet, fordi hun »ikke går ind for homoseksualitet«. Lad mig derfor forklare den pågældende tildækkede kvinde, hvordan det i realiteten hænger sammen:

Homoseksualitet er ikke et valg. Man kan ikke selv vælge, om man vil være heteroseksuel eller homoseksuel. Ens seksualitet er noget, man bliver født med, en form for dåbsgave, man bare må forvalte, lidt ligesom med hudfarve eller forældre. Man kan ikke tage sin seksualitet af eller på efter forgodtbefindende. Det ved vi, fordi ellers ville homoseksualitet ikke eksistere i de dele af verden, hvor homoseksuelle til stadighed bliver hængt i kraner, brændt eller fængslet for deres medfødte seksualitet.

Hvad der derimod er et valg, er beslutningen om at dyrke en religion. Og i særdeleshed beslutningen om at bære et religiøst klædestykke, uanset om det er en kalot eller en niqab eller et Dagmarkors. En klædedragt som niqabben er åbenlyst ikke designet til den form for interaktion med andre mennesker, vi i vores del af verden forbinder med normal. Den er designet til at gemme kvinden væk, skærme hende for omgivelsernes blikke og i særdeleshed skærme hende for de mandlige omgivelsers blikke. Mange hverdagsopgaver, som kvinder i Danmark hver dag varetager, umuliggøres af dette klædestykke, der efter min og de fleste andres holdning kendetegner et godt, jævnbyrdigt og udbytterigt liv.

Når jeg alligevel forsvarer retten til at bære niqab, så er det, fordi frihedsrettigheder ikke kan gradbøjes til ulempe for modstandere af mit synspunkt. Jeg mener simpelthen, at frihedsrettigheder også skal gælde dem, jeg er uenig med. Social kontrol og undertrykkelse er naturligvis ikke værd at forsvare, men den slags ondskab kommer man alligevel ikke til livs med et tildækningsforbud, så jeg skal afholde mig fra at argumentere yderligere for dette. Lovgivningen er alligevel allerede effektiv.

Hvis man påberåber sig at blive mødt med den rummelighed og frihed til forskellighed, det private VALG om at bære niqab eller andet ansigtsdækkende, religiøst betinget klæde er betinget af, så har man godt nok at returnere tjenesten. Og forstå, at frihedsrettigheder, hvis de skal gælde og efterlyses så eftertrykkeligt, altså gælder begge veje. Især når den frihedsrettighed, man ikke selv anerkender eller vil bakke op om, ikke er et valg, der indebærer at tage et stykke stof af, men er et medfødt stof, et andet medmenneske er gjort af.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Majbritt Maria Nielsen (f. 1988) er erklæret socialliberal, radiovært og kommende forfatter til en bog om moderne kvinder af deres meningers mod og træt af frihedstyranner. Hun er en hyppigt brugt debattør og kommentator i politiske radio- og tv-programmer og har tidligere været kampagneleder for Liberal Alliance.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
16.01.19, 20:12
Tag nu øjnene væk fra jeres kommunale computerskærm, og hør på hvad manden siger til jer. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
16.01.19, 18:09
Vi skylder de 8 døde og deres pårørende at lære af ulykken på Storebæltsbroen d. 2. Januar 2019 Læs mere
Af Mikael Jalving
16.01.19, 14:34
Moderne humanister har det med at hade af et godt hjerte. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.01.19, 04:09
Ved ankomsten til København skal der bydes velkommen til Danmark, Grønland og Færøerne. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
15.01.19, 22:26
Forventeligt drama i London. Massivt nej til brexit-aftalen. Men er alt håb så ude nu? Læs mere
Af Martin Ågerup
15.01.19, 21:06
Det gode ved regionerne skal bevares, og det dårlige skal erstattes af noget bedre Læs mere
Af Harun Demirtas
14.01.19, 18:25
Sygeplejen bygger ikke på mistillid og mistænkeliggørelse af menneskers sygdom. Det må Skive Kommune og Kristian Jensen forstå Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
13.01.19, 19:04
DR's søndagsdrama 'Bedrag' går fokuseret til værks. Og det er godt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.19, 16:55
Og vi fortsætter med at underlægge os internationale organer, der intet demokratisk har ved sig. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.19, 07:30
Landets førende analytikere misforstår det konservative opgør med årtiers socialdemokratiske og liberale udlændingepolitik. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her