Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det har jeg lært om mennesker denne sommer

Uanset om vi talte om afhængighed af sociale medier, tykke kvinder, omskæring eller abstrakt kunst, så gav enhver debat lejlighed til at demonstrere det fineste, der findes, når det kommer til offentlig debat.

I løbet af sommeren har jeg beværtet et dagligt debatprogram på Radio24syv. Lyttere har hver dag ringet ind og diskuteret dagsaktuelle emner, men også mere generiske emner er blevet vendt og drejet igennem sommerens formiddage. Konklusioner er som bekendt altid foreløbige, men som nyslået radiovært vil jeg alligevel dele dét, jeg mener, sommerens samtale med et udsnit af danskerne har lært mig.

Det er klart, at vi ikke kommer igennem en sommer og en folketingsferie uden at debattere de emner, der sætter følelser og holdninger i kog uanset temperaturen og lyse nætter.

Integrationsdebatten, kontanthjælp, feminisme, terror og derudover alt, hvad statskassen sponsorerer af abstrakt kunst. Men som kommende forfatter til en bog om kvinders følelsesliv og livsglæde var det vigtigt for mig at tale om de ting, der påvirker både kvinder og mænd på en langt mere konkret og livsændrende måde, og som ikke skifter karakter, når diverse regeringer eller verdensmål gør.

Størrelser som depression og angst, stress, usikkerhed, kropsopfattelser, kærlighed og sexmoral er også blevet holdt i sommerdebattens solbrændte hænder og løftet op i lyset i løbet af fem ugers sommersendeplan, og hvor er jeg glad for, at emnerne blev modtaget som vigtige og essentielle i et debatklima, der oftest kun kan rumme én syrienskriger eller én kontanthjælpsmodtager.

Det smukke ved at give ordet frit er, at de, der tager ordet, har noget på hjerte. Det var enormt givende og har sat tanker i gang hos denne professionelle kværulant, der har taget flere pointer til sig fra de mennesker, der langt oftere burde høres i de debatter, der handler om dem.

Uanset om vi talte om afhængighed af sociale medier, tykke kvinder, omskæring eller abstrakt kunst, så gav enhver debat lejlighed til at demonstrere det fineste, der findes, når det kommer til offentlig debat: at tåle og rumme andre menneskers synspunkter. Så her kommer en opsamling over, hvad jeg lærte om mine medmennesker denne sommer:

1. Ingen mennesker har bestemt sig for at være onde eller at tage fejl. Hvis et menneske har en holdning, der virker ond eller fejlbelagt, så mangler du at forstå baggrunden for menneskets holdning. Frygt må aldrig undervurderes som benzin for holdninger, til gengæld er frygten nem at genkende, når den ”onde” holdning udfordres.

2. Ældre mennesker har haft længere tid til at danne sig en holdning, end unge mennesker har. Uanset om et menneske, der er ældre end dig, efter din opfattelse tager fejl, så har vedkommende indsamlet information og foretaget en fejlslutning med mere levet liv i bagagen end dig. Det kan man tilgå på småantropologisk vis.

3. Angreb er ikke det bedste forsvar. Et åbent sind og en ikkefordømmende modtagelse af en anderledes holdning skaber en tillid, der bliver til samme slags rummelighed og velvilje, når dine egne synspunkter skal udlægges.

4. Det er altid rentabelt at opføre sig ordentligt og tale pænt. Mestrer man ikke dét, har man meget hurtigt afskrevet sig selv fra at blive taget alvorligt. Det er også det eneste, der kan diskvalificere en holdning. Man kan være uenige uden at være uvenner.

5. Alle mennesker er politiske. Hvis en aktuel politisk sag ikke virker vedkommende, er det, fordi den ikke er forklaret godt nok. Alle har en holdning til samfundet, men debatten eksisterer ofte som en akademisk syntese, kun få kan modtage og returnere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Majbritt Maria Nielsen (f. 1988) er erklæret socialliberal, radiovært og kommende forfatter til en bog om moderne kvinder af deres meningers mod og træt af frihedstyranner. Hun er en hyppigt brugt debattør og kommentator i politiske radio- og tv-programmer og har tidligere været kampagneleder for Liberal Alliance.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
19.01.19, 17:37
Regeringen har identificeret det rette problem, men ikke den rette løsning Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.19, 15:57
Offentlig debat er åbenbart et problem ifølge venstreorienteret tænketank og Altinget.dk. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.01.19, 16:30
Folketinget har bevæget sig langt ind over dørtrinet, når det vil kriminalisere ytringer inden for hjemmets fire vægge, og der har det ikke noget at gøre. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.01.19, 16:30
Næppe. Men man har lov til at håbe. Lad os kigge i krystalkuglen. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.19, 11:44
Journalister bør bore mere i, hvor lægerne stjæles fra. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.01.19, 20:29
Blablabla, økonomi, blablabla Læs mere
Af Casper Hedegaard
17.01.19, 19:21
Sådan lød det fra min politiske kollega fra Nordsjælland, da vi drøftede kommunalbudget for 2019. Er det retfærdigt, at der er kommuner, der har så mange penge, at de ikke kan nå at bruge dem, hvor andre kommuner må lukke børnehaver og skoler? Læs mere
Af Signe Munk
17.01.19, 17:04
Vi risikerer reformlammelse i hele vores sundhedsvæsen. Og det er virkelig det sidste, vi har brug for. Læs mere
Af Naser Khader
17.01.19, 16:30
Vi må aldrig lade vitale dele af vores samfund være afhængige af ikkedemokratiske stater og interesser, selv om der kan være en kortsigtet økonomisk gevinst. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her