Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vil Jarlov omfavne cannabisproducenterne?

Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet.

Tillykke til den nye erhvervsminister! Herfra skal der lyde et spørgsmål om, hvordan den notoriske medicinske cannabismodstander, der altså nu er erhvervsminister, har tænkt sig at gå og stå i det erhvervsliv, der er mere end saftspændte og klar til at producere medicinsk cannabis længe efter den 4-årige forsøgsperiode, der startede den 1. Januar 2018, kører og efterfølgende slutter?

Siden medio 2017 har i alt 17 enkeltpersoner og firmaer i Danmark ansøgt ad de reglementerede veje om at blive godkendt til at dyrke og håndtere medicinsk cannabis. Heraf er langt de fleste blevet godkendt og de resterende få afventer lige nu godkendelse, hvis jeg har orienteret mig korrekt; hvis tallene i dette øjeblik er steget eller flere er blevet godkendt er dette kun glædeligt.

Iblandt de godkendte virksomheder er Spectrum Cannabis Danmark, der ejes af partnerskabet mellem Cannabis Growth Corporation og Danish Cannabis, der ejes af Møllerup Gods. Den anden virksomhed er gartneriet Alfred og Søn, der har slået pjalterne sammen med den næststørste producent af medicinsk cannabis, nemlig canadiske Aurora.

Spectrum Cannabis Denmark håber på at kunne levere medicinsk cannabis til omkring 60.000 syge i Europa, at beskæftige hen ved 125 ansatte og at opnå en omsætning på en halv milliard kroner. Gartneriet Alfred og Søn håber på at blive Europas største producent og på at kunne beskæftige op mod 150 mennesker og skabe samme omsætning som ovenstående konkurrent.

Alt i alt nogle meget lovende udsigter til beskæftigelse, en konkurrencedygtig og stærk positionering i et nyt, europæisk landbrugsmarked og i sidste ende en masse, indløste skattebilletter.

Under forsøgsordningen holder henholdsvis Lægemiddelstyrelsen, Landbrugsstyrelsen og Rigspolitiet øje med ansøgere, dyrkning og håndtering af den medicinske cannabis.

Ordningens produkter bliver ikke testet for virkninger og bivirkninger, som vi ellers kender det fra godkendt medicin og det er også den enkelte læge, der ordinerer forsøgsmedicinen, der skal tage ansvaret for patientens indtag af den medicinske cannabis.

Et ansvar, jeg sagtens kan forstå, få læger har turdet tage endnu, fordi Lægemiddelstyrelsen forholder sig kritisk. Problemet er bare, at den øvre vejledning, de danske læger ikke føler sig rustet med, heller ikke ruster de smertepatienter, der i højere og højere grad skaffer sig cannabis fra et kriminelt marked.

Fordi både hash, pot og altså medicinsk cannabis åbenbart virker smertelindrende på mennesker, der knapt kan rejse sig fra sygelejet om morgenen. Pt. viser undersøgelser, at legaliseringen af medicinsk cannabis er en succes og dette skaber gehør i hele verden, for eksempel i Canada, der netop har legaliseret samme.

Rasmus Jarlov kalder forsøgsordningen med medicinsk cannabis for ”populisme” og mener, at Folketinget, der vedtog ordningen uden Konservative, tilsidesætter sagkundskaben og de faglige kriterier, der normalt følger godkendelse af lægemidler.

Jeg er ikke læge, så jeg holder mig langt væk fra ekspertrollen. Jeg er dog liberal, så jeg har svært ved at problematisere, hvad folk putter ind i deres egen krop, selv om anskaffelsen fra et kriminelt marked skaber problemer; en anden debat, der bæres af et borgerforslag netop nu. Jeg tillader mig bare at spørge henholdsvis Rasmus Jarlov og landbruget, om de glæder sig til samarbejdet?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Majbritt Maria Nielsen (f. 1988) er erklæret socialliberal, radiovært og kommende forfatter til en bog om moderne kvinder af deres meningers mod og træt af frihedstyranner. Hun er en hyppigt brugt debattør og kommentator i politiske radio- og tv-programmer og har tidligere været kampagneleder for Liberal Alliance.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.18, 08:01
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her