Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Børn hverken kan eller skal tage det valg

Juridisk kønsskifte for børn handler først og fremmest om respekt for en gruppe af mennesker, der fortjener den så uendeligt meget. Men det handler også om at være et barn, der ikke kan overskue konsekvenserne af livsændrende valg.

Regeringen har i onsdags præsenteret sin handlingsplan for LGBTI-personer. Planen rummer 42 initiativer, der skal søge at gøre livet bedre for LGBTI-personer i Danmark. I Norge kan børn helt ned til seks år skifte køn på juridisk vis, og det har, som med alle andre social- og værdipolitiske bølger i i vores nabolande, også ramt de danske kyster. Et af punkterne er en arbejdsgruppe, der skal forholde sig til eksempelvis retstilstanden på området i Norge.

Liberal Alliance og Venstre, altså de partier, der, i hvert fald efter egen selvopfattelse, søger at beskytte den personlige frihed mere end nogle andre partier, er åbne for at lade sig ramme af den nordiske bølge om juridisk kønsskifte til børn. De Konservative har allerede udmeldt, at partiet ikke billiger idéen, men byder den arbejdsgruppe velkommen, der skal forsyne regeringen med viden om de udfordringer, berørte børn og forældre har.

VLAK’s tackling af spørgsmålet handler dybest set om respekt for mennesker og forståelse for forskellighed; emner, der ikke har haft de bedste vilkår i VLAK det seneste halve års tid med tildækningsforbud og dobbeltstrafzoner. Og derfor handler det for regeringen om at finde sig et respektfuldt vadested, inden juridisk kønsskifte til børn i Danmark formentlig bliver afvist med hjælp fra De Konservative og Dansk Folkeparti.

For der er grund til at være varsom. Vi har i forvejen bestemt os for, at først når danskere fylder 18 år, er de gamle nok til at bære vægten af deres egne valg i den fulde udstrækning i forhold til landets love. Når man er 18 år, er man juridisk voksen, selv om det der med at være voksen er lidt som det kørekort, der lander i de fleste 18-åriges lommer kort efter fødselsdagen; man lærer først rigtig at færdes i livet, når man har fået nogle kilometer i benene. Eller i dækkene. Derfor er det så vigtigt at huske netop dét, når vi taler om juridisk kønsskifte til børn.

DF var, ligesom K, imod juridisk kønsskifte til voksne i 2014. Fordi DF mente, at køn er biologi, og at der kun findes to køn, og at ingen derfor bør kunne skifte køn. Holdningen hos DF er den samme i dette yngre spørgsmål i 2018. Jeg ved ikke helt, hvad argumentet nytter, for ingen bestrider, at der rent juridisk findes to køn i Danmark lige nu. Det hele handler jo kun om, at nogle transpersoner ønsker at bekende sig til det andet køn.

Hvad der i stedet burde være toneangivende for de partier, der afviser at åbne op for juridisk kønsskifte til børn, er, at vi i Danmark har bestemt os for, at borgere ikke kan regnes for juridisk ansvarlige, før de er myndige og altså 18 år gamle.

For jeg bestrider ikke, at nogle mennesker er født i en krop, der biologisk har et køn, der ikke er deres. Jeg kender og elsker nogle af de mennesker, der har fået den livsopgave, biologien har forskånet de fleste andre mennesker for: at genkende dem selv i spejlet. Men jeg bestrider, at børn kan eller skal tage det valg, så længe de er børn.

En logik, jeg også anvender på andre spørgsmål for tiden, hvor livsændrende indgreb mod børn diskuteres og ligeledes først bør være en mulighed, når voksenlivet begynder. Indtil da handler det om at få kilometer i benene, så man kan færdes sikkert, når man sætter sig ind i livet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Majbritt Maria Nielsen (f. 1988) er erklæret socialliberal, radiovært og kommende forfatter til en bog om moderne kvinder af deres meningers mod og træt af frihedstyranner. Hun er en hyppigt brugt debattør og kommentator i politiske radio- og tv-programmer og har tidligere været kampagneleder for Liberal Alliance.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.19, 17:08
Det må man håbe for briternes og vores skyld. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere