Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Børn hverken kan eller skal tage det valg

Juridisk kønsskifte for børn handler først og fremmest om respekt for en gruppe af mennesker, der fortjener den så uendeligt meget. Men det handler også om at være et barn, der ikke kan overskue konsekvenserne af livsændrende valg.

Regeringen har i onsdags præsenteret sin handlingsplan for LGBTI-personer. Planen rummer 42 initiativer, der skal søge at gøre livet bedre for LGBTI-personer i Danmark. I Norge kan børn helt ned til seks år skifte køn på juridisk vis, og det har, som med alle andre social- og værdipolitiske bølger i i vores nabolande, også ramt de danske kyster. Et af punkterne er en arbejdsgruppe, der skal forholde sig til eksempelvis retstilstanden på området i Norge.

Liberal Alliance og Venstre, altså de partier, der, i hvert fald efter egen selvopfattelse, søger at beskytte den personlige frihed mere end nogle andre partier, er åbne for at lade sig ramme af den nordiske bølge om juridisk kønsskifte til børn. De Konservative har allerede udmeldt, at partiet ikke billiger idéen, men byder den arbejdsgruppe velkommen, der skal forsyne regeringen med viden om de udfordringer, berørte børn og forældre har.

VLAK’s tackling af spørgsmålet handler dybest set om respekt for mennesker og forståelse for forskellighed; emner, der ikke har haft de bedste vilkår i VLAK det seneste halve års tid med tildækningsforbud og dobbeltstrafzoner. Og derfor handler det for regeringen om at finde sig et respektfuldt vadested, inden juridisk kønsskifte til børn i Danmark formentlig bliver afvist med hjælp fra De Konservative og Dansk Folkeparti.

For der er grund til at være varsom. Vi har i forvejen bestemt os for, at først når danskere fylder 18 år, er de gamle nok til at bære vægten af deres egne valg i den fulde udstrækning i forhold til landets love. Når man er 18 år, er man juridisk voksen, selv om det der med at være voksen er lidt som det kørekort, der lander i de fleste 18-åriges lommer kort efter fødselsdagen; man lærer først rigtig at færdes i livet, når man har fået nogle kilometer i benene. Eller i dækkene. Derfor er det så vigtigt at huske netop dét, når vi taler om juridisk kønsskifte til børn.

DF var, ligesom K, imod juridisk kønsskifte til voksne i 2014. Fordi DF mente, at køn er biologi, og at der kun findes to køn, og at ingen derfor bør kunne skifte køn. Holdningen hos DF er den samme i dette yngre spørgsmål i 2018. Jeg ved ikke helt, hvad argumentet nytter, for ingen bestrider, at der rent juridisk findes to køn i Danmark lige nu. Det hele handler jo kun om, at nogle transpersoner ønsker at bekende sig til det andet køn.

Hvad der i stedet burde være toneangivende for de partier, der afviser at åbne op for juridisk kønsskifte til børn, er, at vi i Danmark har bestemt os for, at borgere ikke kan regnes for juridisk ansvarlige, før de er myndige og altså 18 år gamle.

For jeg bestrider ikke, at nogle mennesker er født i en krop, der biologisk har et køn, der ikke er deres. Jeg kender og elsker nogle af de mennesker, der har fået den livsopgave, biologien har forskånet de fleste andre mennesker for: at genkende dem selv i spejlet. Men jeg bestrider, at børn kan eller skal tage det valg, så længe de er børn.

En logik, jeg også anvender på andre spørgsmål for tiden, hvor livsændrende indgreb mod børn diskuteres og ligeledes først bør være en mulighed, når voksenlivet begynder. Indtil da handler det om at få kilometer i benene, så man kan færdes sikkert, når man sætter sig ind i livet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Majbritt Maria Nielsen (f. 1988) er erklæret socialliberal, radiovært og kommende forfatter til en bog om moderne kvinder af deres meningers mod og træt af frihedstyranner. Hun er en hyppigt brugt debattør og kommentator i politiske radio- og tv-programmer og har tidligere været kampagneleder for Liberal Alliance.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her