Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Keder Inger Støjberg sig, eller har hun en pointe?

Det er simpelthen ikke et problem, at muslimske arbejdstagere faster, for de muslimer, der måtte være ude af stand til at passe et arbejde under en særlig varm fastemåned, har det med at indgå aftaler om fridage med deres overordnede.

Mange fremtrædende muslimer har i den seneste tid manifesteret sig med budskabet om, at de fuldt ud er i stand til at passe deres arbejde, selvom de faster i sommervarmen. Det er sket, efter integrationsminister Inger Støjberg har problematiseret muslimers fasten i forhold til deres arbejdsevne.

Denne debattør og i reglen islamkritiske liberalist har aldrig selv været i en situation, hvor en islamisk medborger har skuffet på sin post som følger af faste. Det eneste, jeg har oplevet, var forleden, hvor jeg blev mødt af en meget dårlig ånde i en taxa. Det kender hedninge fra dem selv; morgenånde er ulækkert, men ikke decideret farligt. Jeg løste det meget store problem ved at rulle mit vindue ned, hvortil min chauffør med et skævt smil sagde undskyld. Hertil svarede jeg, at det kom vi nok over, og at jeg håbede, han skulle æde igennem, når det var blevet mørkt. Det skulle han, for hans kone lavede en lammeret, og de blev 18 mennesker i deres hjem.

For det kommer vi nemlig over. Alle sammen. I nævnte tilfælde krævede hans udøvelse af sin religion ikke andet af mig, end at jeg rullede et vindue ned med et tryk på en knap. Jeg føler mig ydermere overbevist om, at min chauffør havde trukket vognen ind til siden i det tilfælde, han havde følt sig svimmel eller ude af stand til at fragte os begge forsvarligt. Måske havde han endda taget en af arbejdsgiver koordineret og godkendt fridag, hvis han som fastevant, voksen arbejdstager, med ansvaret for sit eget og andres liv, ikke havde set sig i stand til at udføre sit hverv på betryggende vis.

Det er nemlig også korrekt islam at bryde fasten, hvis den fastende bliver syg af at faste. Et årligt tilbagevendende ritual, der sker i kraft af de troendes behov for at huske på dem, der ikke har mad og drikke. Den slags dedikation til religiøse dogmer er vi ikke vant til herhjemme, men det gør det ikke forkert. Vi er heller ikke vant til efterfølgende at mødes hos hinanden, når solen er gået ned, hvor vi samles om et festmåltid.

Alligevel ville jeg til enhver tid vælge en læge, en chauffør eller en pilot, der udførte sit arbejde på fyldt mave, hvis det modsatte havde en potentiel skadevirkning. Om maven er fyldt som følge af normalt, løbende indtag af mad og drikke eller som følge af en muslim, der med øje for sit hverv og betryggende virke har brudt fasten, hvis opretholdelse af fasten var kritisabel i et sikkerhedsøjemed, er jeg fuldstændig ligeglad med. Og det lader heller ikke til at være et rigtigt problem, dét, der nu debatteres. Det lader til at være et potentielt problem, der endnu ikke er blevet til virkelighed.

For den liberale regering er selvfølgelig i stand til at indse, at ikkeproblematikken varetages, og altid er blevet det, i et arbejdstager- og arbejdsgiverforhold. Det er simpelthen ikke et problem, at muslimske arbejdstagere faster, for de muslimer, der måtte være ude af stand til at passe et arbejde under en særlig varm fastemåned, har det med at indgå aftaler om fridage med deres overordnede. Præcis som vi kender det fra andre personlige anliggender, der koordineres i forhold til et arbejdsliv, håndteres altså også dette. Derfor konkluderer denne debattør, at Inger Støjberg keder sig og ikke har en pointe af nævneværdig væsentlighed. Hun behøver dog ikke kede sig mere, for hun kan med fordel tage fat på de problematikker, der rent faktisk eksisterer under hendes ministeransvar, og som er blevet til virkelighed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Majbritt Maria Nielsen (f. 1988) er erklæret socialliberal, radiovært og kommende forfatter til en bog om moderne kvinder af deres meningers mod og træt af frihedstyranner. Hun er en hyppigt brugt debattør og kommentator i politiske radio- og tv-programmer og har tidligere været kampagneleder for Liberal Alliance.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
22.02.19, 16:32
Når justitsministeren ikke er villig til at beskytte befolkningen, så burde han gå. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.02.19, 14:00
Partiet mener tilsyneladende, at Danmark er et stykke hvidt papir, en blank tavle, et hotel, som alle kan tjekke ud og ind på. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.02.19, 11:12
Skal vi ikke bare lade være med at overdrive omfanget af alle de penge, vi kan tjene på det her cykelløb. Det lyder både dumt og naivt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.02.19, 08:48
Ja, fordi kaos er vejen frem. Læs mere
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.02.19, 14:17
Din bankrådgiver ved det bare ikke endnu. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her