Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Keder Inger Støjberg sig, eller har hun en pointe?

Det er simpelthen ikke et problem, at muslimske arbejdstagere faster, for de muslimer, der måtte være ude af stand til at passe et arbejde under en særlig varm fastemåned, har det med at indgå aftaler om fridage med deres overordnede.

Mange fremtrædende muslimer har i den seneste tid manifesteret sig med budskabet om, at de fuldt ud er i stand til at passe deres arbejde, selvom de faster i sommervarmen. Det er sket, efter integrationsminister Inger Støjberg har problematiseret muslimers fasten i forhold til deres arbejdsevne.

Denne debattør og i reglen islamkritiske liberalist har aldrig selv været i en situation, hvor en islamisk medborger har skuffet på sin post som følger af faste. Det eneste, jeg har oplevet, var forleden, hvor jeg blev mødt af en meget dårlig ånde i en taxa. Det kender hedninge fra dem selv; morgenånde er ulækkert, men ikke decideret farligt. Jeg løste det meget store problem ved at rulle mit vindue ned, hvortil min chauffør med et skævt smil sagde undskyld. Hertil svarede jeg, at det kom vi nok over, og at jeg håbede, han skulle æde igennem, når det var blevet mørkt. Det skulle han, for hans kone lavede en lammeret, og de blev 18 mennesker i deres hjem.

For det kommer vi nemlig over. Alle sammen. I nævnte tilfælde krævede hans udøvelse af sin religion ikke andet af mig, end at jeg rullede et vindue ned med et tryk på en knap. Jeg føler mig ydermere overbevist om, at min chauffør havde trukket vognen ind til siden i det tilfælde, han havde følt sig svimmel eller ude af stand til at fragte os begge forsvarligt. Måske havde han endda taget en af arbejdsgiver koordineret og godkendt fridag, hvis han som fastevant, voksen arbejdstager, med ansvaret for sit eget og andres liv, ikke havde set sig i stand til at udføre sit hverv på betryggende vis.

Det er nemlig også korrekt islam at bryde fasten, hvis den fastende bliver syg af at faste. Et årligt tilbagevendende ritual, der sker i kraft af de troendes behov for at huske på dem, der ikke har mad og drikke. Den slags dedikation til religiøse dogmer er vi ikke vant til herhjemme, men det gør det ikke forkert. Vi er heller ikke vant til efterfølgende at mødes hos hinanden, når solen er gået ned, hvor vi samles om et festmåltid.

Alligevel ville jeg til enhver tid vælge en læge, en chauffør eller en pilot, der udførte sit arbejde på fyldt mave, hvis det modsatte havde en potentiel skadevirkning. Om maven er fyldt som følge af normalt, løbende indtag af mad og drikke eller som følge af en muslim, der med øje for sit hverv og betryggende virke har brudt fasten, hvis opretholdelse af fasten var kritisabel i et sikkerhedsøjemed, er jeg fuldstændig ligeglad med. Og det lader heller ikke til at være et rigtigt problem, dét, der nu debatteres. Det lader til at være et potentielt problem, der endnu ikke er blevet til virkelighed.

For den liberale regering er selvfølgelig i stand til at indse, at ikkeproblematikken varetages, og altid er blevet det, i et arbejdstager- og arbejdsgiverforhold. Det er simpelthen ikke et problem, at muslimske arbejdstagere faster, for de muslimer, der måtte være ude af stand til at passe et arbejde under en særlig varm fastemåned, har det med at indgå aftaler om fridage med deres overordnede. Præcis som vi kender det fra andre personlige anliggender, der koordineres i forhold til et arbejdsliv, håndteres altså også dette. Derfor konkluderer denne debattør, at Inger Støjberg keder sig og ikke har en pointe af nævneværdig væsentlighed. Hun behøver dog ikke kede sig mere, for hun kan med fordel tage fat på de problematikker, der rent faktisk eksisterer under hendes ministeransvar, og som er blevet til virkelighed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Majbritt Maria Nielsen (f. 1988) er erklæret socialliberal, radiovært og kommende forfatter til en bog om moderne kvinder af deres meningers mod og træt af frihedstyranner. Hun er en hyppigt brugt debattør og kommentator i politiske radio- og tv-programmer og har tidligere været kampagneleder for Liberal Alliance.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere